Primăria mută Bulevardul Unirii. VEZI PROIECTULTrafic restrictionat, duminica, pe Bulevardul Unirii si Bulevardul Natiunilor Unite. RUTE OCOLITOARE
Trafic restricţionat, duminică, pe Bulevardul Unirii şi Bulevardul Naţiunilor Unite. RUTE OCOLITOARE

Primăria Capitalei vrea să crească vizibilitatea zonei cuprinse între Piaţa Unirii şi Palatul Parlamentului dedicând-o pietonilor.
"Mutăm Bulevardul Unirii de pe centru pe margine. Zona centrală, unde acum circulă maşinile va deveni pietonală, iar maşinile vor circula pe laterale, unde sunt acum trotuarele", a precizat pentru B365.ro, arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu.

Astfel, zona fântânilor arteziene, de la Piaţa Unirii la Piaţa Constituţiei va fi transformată în zonă strict pietonală. De altfel, întreaga zonă va deveni una de entertainment. Piaţa Constituţiei va fi transformată în spaţiu pentru spectacole, cu infrastuctura necesară pentru astfel de funcţiuni. În plus, sub piaţă va fi construită o parcare subterană cu
869 de locuri de parcare.

Aceste proiecte fac parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană comandat şi aprobat de Primăria Capitalei. Potrivit strategiei propuse de arhitecţi “străzile şi bulevardele din zona centrală trebuie să aibă un rol în susţinerea vieţii urbane şi nu pentru tranzit”. “Arterele din centru trebuie tratate ca străzi cu caracter local, care să susţină activităţi comerciale, culturale şi de loisir, caracteristicile esenţiale ale unui centru urban european. Un prim pas pentru a oferi un nou model, sustenabil, de mobilitate urbană constă în reconfigurarea a 23 de străzi, având prioritate pentru pietoni şi biciclişti”, se precizează în proiect.

83% dintre bucureşteni vor mai multe zone pietonale în centrul oraşului

Deşi traficul rutier aglomerat a devenit deja o problemă emblematică a Capitalei, foarte mulţi bucureşteni sunt de părere că circulaţia maşinilor în centrul oraşului ar trebui limitată în favoarea pietonilor şi a biciliştilor. Potrivit unui sondaj realizat la conceperea PIDU, 83% dintre cei bucureşteni împărtăşesc ideea unei zone strict pietonale în Capitală. Pe primul loc în preferinţele bucureştenilor este zona Unirii, urmată de centrul istoric, Victoriei şi Universitate.

Etichete: PIDU, realitatea, Unirii

0/0 COMENTARII
florian
10 Mar 23:38
+0
VOTURI
-0

Spatiul de promenada este exact ceea ce au nevoie Romanii. Va fi un loc ideal pentru cersetori si mancatorii de seminte. Revenind la proiect zona pietonala inseamna oprirea totala a circulatiei. idee de aduce masinile la 1 metru de intrarea in bloc mi se pare strigator la cer. Edilii nu sunt in stare sa taie scaieti sau sa intretina ceea ce a fost facut bine. Cred ca doreste spalarea banilor si innebunarea locatarilor cu idei stupide!

De ce nu construiesc ceva nou pe un teren viran? sau de ce nu amenajeaza locurile unde domneste bezna din punct de vedere al arhitecturii si curateniei?!Florian

marius
24 Nov 18:02
+0
VOTURI
-0

Nu va agitati prea mult, nu au fost ei in stare sa termine strazile din centrul vechi si asta pe banii proprietarilor de restaurante.

Mie imi vine sa rad cand aud ce idei marete au edilii nostri, probabil nici ei nu cred vreodata ca vor fi puse in practica.

Bucurestean
24 Nov 17:01
+0
VOTURI
-0

desigur, asa au facut acum 2 ani au schimbat gazonul si au platit o firma de paza sa-l pazeasca ca nu cumva sa traverseze cineva sa-l distruga!

in urmatoarea vara nu s-au mai preocupat de nimic!

de ce nu investesc in zonele marginase, unde nu este nici apa potabila , canalizare , strazile nu sunt pavate?

locuitorii acelor cartiere ar trebui sa iasa in strada sa le faca si lor conditii demne de o Capitala a Europei ce se crede a fi!

George
23 Nov 18:24
+0
VOTURI
-0

adica, vreun bastan vrea o afacere din care sa scoata bani si i-a gasit pe fraierii din Bucuresti. ca nu e vb despre "infrumutesarea" zonei sau altceva. sa fim seriosi si realisti. bani aruncati aiurea, ca sa intre in buzunarul nu stiu cui.

Bucurestean
23 Nov 08:34
+0
VOTURI
-0

Cea mai mare idiotenie, strica ce au construit altii!!

Mai bine ar intretine spatiile verzi asa cum sunt in Bd.Unirii, ar inlocui pomii uscati, ar face curatenie , sa intretina gazonul si sa repare fantanile !

Cum sa bage masinile pe sub balcoane si copii sa traverseze pe mijloc la spatiul verde, unde oricand poate ateriza o masina cum au fost destule intrate in fantani de-a lungul anilor!

Cum bine spune Maxx, trebuie sa modernizeze cartierele marginase caci se traieste mai rau ca in Africa , daca au bani si nu au ce face cu ei!

Au un Bulevard mai spatios si vor sa-l ingusteze , ca asa e la noi, nu trebuie artere aerisite!

Pt spectacole, ar trebui sa le faca pe stadioane sau in parcuri sau de ce nu la marginea orasului pt a nu periclita nici locatarii nici traficul!

Maxx
22 Nov 20:37
+0
VOTURI
-0

Ar fi cea mai mare prostie, practic nu se imbunatateste cu nimic situatia, trebuie lasat asa cum este bulevardul, mai bine ar ingriji spatiile verzi care sunt cu pomi de peste 20 de ani, gazonul sa fie intretinut, fantanile arteziene sa functioneze!

De ce nu amenajeaza parcul Izvor caci este foarte mare si are doar cativa pomi micuti?

cum poti baga masile sa circule pe langa blocuri?

Daca sunt bani la Primarie sa bage utilitati in cartierele marginase(Tei Toboc, Ferentari, Rahova,Giulesti) unde se traieste mai rau ca la tara, nu au apa, canalizare, strazile sunt pline de noroi.

gaudi
22 Nov 15:28
+0
VOTURI
-0

Cea mai frumoasa si reprezentativa zona pietonala ar fi Calea Victoriei intre Herastrau si Centru Istoric ,daca tot se construieste noua artera Buzesti ptr a prelua din trafic.

hamangiu
22 Nov 15:18
+0
VOTURI
-0

Bai, ce tampenie MAREATA!!! Cine ar fi nebun sa se plimbe pe acolo inconjurat de gaze de esapament din ambele parti? Mie imi seamana mai mult a camera de gazare! Chestia asta merge pe bulevarde mai mici, cu trafic mai redus.

Strada ar fi mult mai aproape de blocuri si de magazine, si toate beizadelele si-ar parca limuzinele pe iarba cand vin la o cafea de fitze.

mihai
22 Nov 01:35
+0
VOTURI
-0

ceva in genul rambla - barcelona ca sa ne gandim la cel mai cunoscut exempluare sens daca face legatura cu ceva ... daca ajungi undeva ... zona de spectacol in p-ta constitutiei ar fi pct A (ar fi genial daca palatul parlamentului - mai precis zona de gradina etajata - ar deveni si ea cumva parte integranta a proiectului si ar fi reamenajata si deschisa populatiei pentru promenada ... s-ar lega de MNAC si Partea deschisa spre vizitate din Casa poporului, dar si de viitoarea catedrala care buna sau rea va exista si va fi pct de atractie turistica. / pct B ar fi pta unirii ... care ar trebui si ea cumva reamenajata ca sa ajungi undeva nu in mijlocul unei intersectii :)ar fi interesant sa vedem un proiect cu toata zona asta ... daca exista ...

Anonimul
21 Nov 22:46
+0
VOTURI
-0

"Daca vor fi facute aceste schimbari, vor avea de suferit, fie comerciantii cat si locatarii."

Draga Alex ! Care comercianti, din punct de vedere comercial, zona este moarta, nu discut de locatari, locuiesc oameni in zona.

Ca vezi Doamnem se reduce zona de verdeata, nu cred. Se vor muta/planta arbori in zona de mijloc. Vad, ca nu ati bagat de seama cele spuse de mine, va rog sa cititi cele spuse de mine anterior si comentati, referitor la pret si cine executa lucrarile, nu-mi vine sa cred ca sunteti asa de superficiali. Trebuie acoperite toate aspectele.

Sorine, te rog fii pamantean.

nicu
22 Nov 00:23
+0
VOTURI
-0

toata zona cu pricina este un imens ghiveci, adica inchis, candva totul se va usca.

Alex
21 Nov 17:29
+0
VOTURI
-0

Daca vor fi facute aceste schimbari, vor avea de suferit, fie comerciantii cat si locatarii.

bucur
21 Nov 16:32
+0
VOTURI
-0

Vad ca uni vorbesc aiurea-n tranvai! Habar nu au de cum e artera cu pricina, cum se desfasoara circulatia auto si pietonala in zona si vorbesc uitandu-se la poza aia, probabil!

Reiau! Acum, in acea zona (mai sunt si altele) parcul este taiat de o artera de circulatie auto, pe doua benzi pe sens (nemarcate inca). Aceste banzi sunt delimitate de fantani arteziene de dimensiuni mai mici, care, cand si cand, functioneaza ca vai de mama lor! Lateral, stanga, dreapta fata de aceasta artera auto, cum am spus este parcul mare. Ca sa treci dintr-o parte in alta, evident, treci peste artera de circulatie fara marcaje pietonale transversale.

Daca se schimba proiectul si se transforma artera actuala de circulatie auto in zona pietonala, iar pentru circualtie auto se creeaza alte doua bretele luand din spatiul verde (una pe dus, alta pe intors), nu numai ca se micsoreaza "verdeata", dar se incurca si mai rau circulatia ambelor categorii, pietoni si masini... o sa fie ca la balci, cine pe unde vrea trece, fara nicio noima. Probabil ca-i stiintifica treaba... sa mai reduca din populatia Capitalei, ca si-asa-s accidente cu duiumul!

Marina Stoica
21 Nov 16:17
+0
VOTURI
-0

Dar fara masini nu se poate?Ce mare paguba daca nu vor mai circula pe bulevardul Unirii?Masinile de servici de la Parlament pot alege alte variante,respectiv 13 Septembrie-Izvor.Elaborarea acestui plan nu a fost usoara nici pentru cei care l-au conceput,nici pentru cei care l-au aprobat.Sorin Oprescu si municipalitatea trebuie sa tina cont de dorintele bucurestenilor si sa creeze cat mai multe zone exclusiv pietonale.

radu
21 Nov 16:15
+0
VOTURI
-0

Aha, deci muta masinile pe sub balcoanele alora.

Anonimul
21 Nov 14:14
+0
VOTURI
-0

Ca idee este una salutara, va fi mai multa verdeata si aer curat de la fantani, chiar daca proiectul initial, era unul din vremea apusa. Nu tot ce s-a facut atunci era ceva urat si nefunctional. Au existat si pe vremea aceea arhitecti si ingineri-constructori de top.

Inca odata aduc in actualitate acest fapt; Este criza, n-avem bani, somajul este in crestere si noi in loc sa facem productie, sa ocupam cat mai multa lume in "campia muncii", ne tinem de investitii date unor clienti politici. Ce-i drept marile investii s-au facut pe timp de criza ... .

Andra
21 Nov 12:13
+0
VOTURI
-0

Peste tot in Europa exista asa ceva (ca sa dau doar doua exemple - Barcelona si Lisabona). E o idee foarte buna!

gigi
21 Nov 11:56
+0
VOTURI
-0

O prostie ce vor ei sa faca. Ori inchid circulatia auto de tot ori lasa lucrurile asa cum sunt. Mai bine ultima varianta.

nicu
22 Nov 00:15
+0
VOTURI
-0

iata cum romanul este priceput la toate, pacat ca Oprescu nu mai opereaza, ca eu fochist, am niste idei sa-l sfatuiesc pe chirurgul primar cum sa taie el niste muschi si unde sa-i puna.

Credeti ca sub pavajul pietonal este fundatie ? NU, este o magistrala pe unde poti umbla cu tractoru. Acolo mai sunt si alte retele ce duc la casoaia poporului, bagand buldozerele lui Dorel sa faca ce vrea Primarul nepereche fara partid, va vestejii rapid sutele de stejari si tei ce dau farmec bulevardului. Va mai aduceti aminte in primii ani dupa revolutie ce frumosi erau brazii, cine i-a furat ? precis francezii !

In cei 20 de ani s-a tot furt ornamente din fantani de au ramas numai niste tevi verticale ce parca iriga o groapa. La fantanile din rondul central veti vedea ce aer curat se respirA in capitala, un strat gros de mal ce stale mozaicul inca ne distrus de Dorel Oprescu.

costel
21 Nov 11:47
+0
VOTURI
-0

Ideea este a lui Ceausescu ( Cat de fericit este omul ca isi vede Maretele realizari finalizate de "urmasi")! Si nu este chiar rea( mai rau va fi de riverani care o sa stea cu traficul sub geam ) !Dar ca sa o aplici trebuie rezolvat mai intai traficul auto si managementul transportului in comun daca vrem sa fim in Europa si sa reducem poluarea . Pana atunci vise desarte!

bucur
21 Nov 09:56
+0
VOTURI
-0

O prostie! De ce sa las intre benzi zona de promenada, pe lateral sa circule masinile si apoi, iarasi parc. Cand vor trece masinile, copiii, batranii sau chiar alti cetateni vor fi luati direct in "coarne" de catre masinile care trec cu oarece viteza de la Unirii cu IC Bratianu/Cantemir catre intersectia cu b-dul Elisabeta/Spliul Unirii!

Nu-i mai bine asa, sa ramana pe mijloc calea de rulare a masinilor si pe lateral trotuarele si parcul? Parca primii arhitecti au fost niste tampiti cand au proiectat zona, iar astia au devenit niste genii in materie! Dar, asta, doar ca sa se mai spele niste bani, ca sa se cheltuiasca nejustificat banii bucurerstenilor, basni aflati la cheremul lui Oprescu si a consiliului PGB, care-i un fel de adunatura de iresponsabili!

cristi
21 Nov 11:32
+0
VOTURI
-0

Nu este deloc o prostie Atat in Europa cat si in Romania sunt astfel de solutii. Ideea este excelenta!

cristi
21 Nov 11:34
+0
VOTURI
-0

Ai fost vreodata in Arad sau in Tg Mures ca sa nu dau decat doua exemple de la noi!

andrada
21 Nov 09:36
+0
VOTURI
-0

O idee excelenta de a fi pusa in practica mai ales ca se elimina circulatia infernala si se contureaza o zona istorica,pietonala si comerciala inchegata ,fiind o zona cu mare potential turistic

ty
22 Nov 00:24
+0
VOTURI
-0

romanul sufera de HEMOROIZI, adica il mananca in....

Romanica Romania
22 Nov 02:47
+0
VOTURI
-0

Zone pietonale sunt peste tot in lume.

Marele bulevard Rambla din Barcelona.

Un parc pe mijlocul Bd. Unirii, la fantani, care sa lege Piata Unirii de Piata Constitutiei - Palatul Parlamentului si Catedrala.

Este un proiect foarte bun, care va reduce poluarea, zgomotul, traficul pe bulevard.

Ideal ar fi fost ca traficul sa se desfasoare prin subteran. Atunci pietonii ar fi putut trece usor de la zona centrala cu parcul si fantanile arteziene la zona comerciala de restaurante si tersase si magazine de pe marginea bulevardului.

Romanica Romania
22 Nov 02:49
+0
VOTURI
-0

Un parc pe mijlocul Bd. Unirii, la fantani, care sa lege Piata Unirii de Palatul Parlamentului si Catedrala.

Este un proiect foarte bun, care va reduce poluarea, zgomotul, traficul pe bulevard.

Ideal ar fi fost ca traficul sa se desfasoare prin subteran. Atunci pietonii ar fi putut trece usor de la zona centrala cu parcul si fantanile arteziene la zona comerciala de restaurante si tersase si magazine de pe marginea bulevardului.

Miha
23 Nov 18:26
+0
VOTURI
-0

O MARE TAMPENIE. In afara de faptul ca abia au terminat de turnat ciment iar in zona si aranjat spatiile verzi, pentru locuitorii din blocuri o sa fie groaznic, era una dintre putinele zone din bucuresti unde mai exista un pom sub un geam si mai putina poluare (aer, fonica etc) mai ales dupa ce au nenorocit toti pomii din bucuresti "specialistii". Ultimul lucru care ii lipsea bucurestiului e asta - sa se "aranjeze" o zona care oricum e ok, cand sunt atatea alte prioritati

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE