Primăria Sector 1: Omologarea poligonului din Pădurea Băneasa, ILEGALĂ. Reacţia JandarmerieiPrimăria Sectorului 1 susţine că omologarea poligonului de tragere din Pădurea Băneasa este nelegală, întrucât dosarul de omologare nu conține dovezi că au fost respectate prevederile Planului Urbanistic General. Totodată, Primăria precizează că Ministerul Administrației și Internelor nu a solicitat un aviz din partea autorităților publice locale.

Primaria Sectorului 1: Omologarea poligonului de tragere din Pardurea Baneasa este ILEGALA
Primăria Sectorului 1: Omologarea poligonului de tragere din Părdurea Băneasa este ILEGALĂ
Foto: gazetabt.ro

Primăria Sectorului 1 anunţă că a solicitat în instanță Jandarmeriei Române să i se pună la dispoziție documentația care a stat la baza omologării poligonului de tragere din Pădurea Băneasa.

"În prezent, în pretinsa zonă de siguranță a poligonului sunt câteva sute de unități locative, unde locuiesc aproximativ 1000 de persoane. Menționăm că aceste locuințe au fost construite înainte de omologarea, în anul 2005, a poligonului de tragere din Pădurea Băneasa, cu avizul ministerului de resort", transmite Primăria Sectorului 1 printr-un comunicat de presă.

Totodată, sursa citată precizează că "păstrarea pretinsei zone de siguranță în limitele actuale pentru poligonul deschis Băneasa conduce la imposibilitatea respectării Ordinului nr. 485/19.05.2008, emis de către Ministerul Administrației și Internelor (MAI), care interzice efectuarea tragerilor în condițiile în care, în zona de siguranță, se află oameni, animale sau vehicule."

Primăria Sectorului 1 anunţă totodată că a solicitat Inspectoratului General al Jandarmeriei Române comunicarea unor propuneri referitoare la modul de utilizare a terenurilor care intră sub incidența pretinsei zone de siguranță a poligonului și la modul de realizare și utilizare al construcțiilor, însă nu a primit răspuns.

Din comunicatul de presă remis de Primăria Sectorului 1:

Administrația locală a Sectorului 1 consideră că este de neconceput și împotriva tuturor reglementărilor legale, având în vedere că vorbim de Capitala României, existența unui poligon de tragere descoperit într-o zonă în plină expansiune și aflată în parte în proprietate privată. Ministerul Administrației și Internelor are pretenția, în baza unor acte unilaterale, să greveze de sarcini urbanistice terenurile care, anterior omologării poligonului, erau construibile.

La momentul omologării poligonului, Ministerul Administrației și Internelor nu a ținut cont de faptul că terenurile din zonă se aflau în intravilanul Municipiului București, erau în proprietate privată, fiind aprobate reglementări urbanistice care le permiteau proprietarilor să execute lucrări de construcții.

Primăria Sectorului 1 apreciază ca fiind nelegală omologarea poligonului, întrucât dosarul de omologare nu conține dovezi că au fost respectate prevederile Planului Urbanistic General. Mai mult, Ministerul Administrației și Internelor nu a solicitat un punct de vedere/aviz din partea autorităților publice locale.

Terenurile aflate în pretinsa zonă de protecţie a poligonului Băneasa au fost introduse în intravilanul Capitalei prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 269/2000 de aprobare a Planului Urbanistic General (PUG), valabil și în momentul de faţă. PUG-ul nu conține niciun fel de restricţii de construire pentru zona de protecție a poligonului Băneasa. Mai mult decât atât, la data aprobării PUG al Municipiului București a fost solicitat inclusiv avizul MAI, în care nu se face vreo referire cu privire la existenţa poligonului Băneasa.

În baza unor Planuri Urbanistice Zonale, aprobate încă începând cu anul 1995, a Planului Urbanistic General și/sau a altor documentații de urbanism tip Planuri Urbanistice Zonale (prima ediție a PUZ Zona de Nord aprobat la nivelul anului 2004) sau Planuri Urbanistice de Detaliu au fost emise autorizații de construire, în conformitate cu reglementările legale în vigoare la data depunerii cererilor pentru obținerea autorizațiilor respective.

REACŢIA JANDARMERIEI ROMÂNE:

"Pentru clarificarea situației Poligonului Băneasa, vă precizăm că, în anul 2015, Jandarmeria Română a sesizat instituțiile abilitate ale statului, respectiv unitatea de parchet competentă și instanța de contencios administrativ, cu privire la modul în care a fost întocmit și aprobat Planul de Urbanism Zonal.

Totodată, în plan administrativ, pentru a evita producerea unor incidente grave, care ar putea conduce la pierderi de vieți omenești, deoarece în zona proximă poligonului au apărut o serie de construcții, Ministerul Afacerilor Interne a luat decizia de o opri temporar folosirea poligonului Baneasa și utilizarea unor alte locatii pentru antrenament."

 

Etichete: poligon, poligon baneasa, Sectorul 1

0/10 COMENTARII
Meda
09 Jun 23:52
+0
VOTURI
-0
Vad ca multi tin cu jandarmeria pe motiv ca 'poligonul era acolo din 1970' adica de pe vremea comunistilor...voi tineti cu militia sovietica sau cu inflorirea sectorului 1?Clar cei ce gandesc asa nici macar nu stau in sectorul 1.Eu cunosc o persoana care are teren acolo mostenit,nu are voie acea persoana sa isi faca o casuta de 40 mp pe terenul bunicii ei din cauza ca ar putea fi impuscata de jandarmi cand ar iesi in propria curte??
su li
11 Mar 08:32
+0
VOTURI
-0
Dar nu mai bine va faceti voi case in Afganistan?
Hotii
08 Mar 09:31
+0
VOTURI
-0
Iac-asa se duse draqu toata Romania...
investitoru
08 Mar 08:18
+0
VOTURI
-0
Planul meu este sa transformam poligonul intr-un cartier de blocuri iar jandarmii sa se antreneze printre ele cum am vazut eu in Counter Strike.
DAN
07 Mar 19:12
+0
VOTURI
-0
Jandarmii sa faca trageri in Afganistan. Auzi tupeu, sa se opuna proiectelor imobiliare!.....
Mocanu
07 Mar 17:40
+0
VOTURI
-0
Poligonul este acolo din anul 1969 cand trageau cu pistolul, dar zona de siguranta este din anul 2005 cand au inceput sa traga cu mitraliera, dupa ce s-au construit deja case.
Marius
07 Mar 17:14
+0
VOTURI
-0
Vrei sa câstigi bani în timpul liber? Nimic mai simplu: vino în echipa noastra, studiaza cele 12 lectii
pe care ti le oferim gratis si vei avea instrumentele necesare … SPOR LA TREABA SI LA BANI!!!!
NU îti oferim bani, ci posibilitatea de a munci 2-3 ore pe zi în timpul tau liber, acasa, pentru a câstica bani!
Cautam urgent colaboratori part-time pentru activitati de promovarea electronica a cartilor.
Acest proiect vizeaza si piata americana a cartilor electronice. Oferim contract de comision.
Îti trebuie doar un calculator cu conexiune Internet, cunostinte minime de utilizare PC,
perseverenta si rabdare. Poti câstiga între 100 si 285 EURO înca din prima luna,
sau 25000 EURO înca din primul an. Începe chiar acum trimitand mesajul “Detalii PROIECT”
la una dintre adresele de e-mail: proiect.online_2016@yahoo.com
Cata
07 Mar 16:29
+0
VOTURI
-0
Tu ai o problema in a citi articolul sau in a intelege ce scrie acolo. Jandarmeria daca doreste acest perimetru trebuie sa cumpere sau sa ia sub o forma sau alta acel perimetru. Asa este normal in toata Europa. Daca ne gandim la standardul sovietic putem sa facem o discutie mai lunga la care pari a fi mai avizat.
Andrei
07 Mar 16:17
+0
VOTURI
-0
Astia vor sa desfiinteze poligonul si sa faca blocuri si nu stiu cum sa faca. Asa au procedat si cu aeroportul baneasa, au construit case pe aliniamentul pistei dupa care au zis ca e zgomot prea mare :))
frone
07 Mar 14:31
+0
VOTURI
-0
O mare mizerie! Poligonul acela este acolo de peste 30 de ani! Cum au fost date acele autorizatii de constructii pentru vilele, blocurile care acum sunt amintite. Este un alt exemplu de distrugere asa cum este si aeroportul Baneasa. S-au construit vile la marginea pistei dupa car eau inchis aeroportul ca avioanele fac zgomot. Nu e ciudat?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE