Primăria Sectorului 3 RAȚIONALIZEAZĂ LUMINA și CĂLDURA în școli, pentru a face economiiO directivă a Primăriei Sectorului 3, condusă de Robert Negoiţă, recomandă tuturor directorilor, directorilor adjuncți, contabililor și administratorilor de școli, precum și profesorilor să facă economii la energie și căldură. Potrivit documentului "se interzice cu desăvârșire iluminatul electric al încăperilor pe timp de zi", iar pe timp de noapte se recomandă programarea centralelor termice la temperatura minimă. Copiii trebuie să suporte la prima oră gerul şi nu văd să citească şi să scrie, pentru a se face economie la bugetul Sectorului 3. 

Primaria Sectorului 3 vrea sa reduca din cheltuieli prin RAȚIONALIZAREA LUMINII si CALDURII in scoli
Primăria Sectorului 3 vrea să reducă din cheltuieli prin RAȚIONALIZAREA LUMINII și CĂLDURII în școli
Foto: scoala97

UPDATE Primarul Sectorului 3 Robert Sorin Negoiță a confirmat veridicitatea circularei prezentate de B365.ro. Edilul a explicat într-un mesaj pe Facebook postat luni, 12 ianuarie, care a fost scopul documentului: "I-am avertizat pe directorii mai multor scoli, in repetate randuri, sa nu mai mai lase lumina aprinsa si caldura pornita in scoala inclusiv in vacanta - asa cum am constatat personal ca se intampla, pentru ca asta inseamna risipa din bugetul local. In final, am fost nevoit sa dau o circulara, care cuprinde cateva reguli de economisire. Dar nu m-am gandit nicio secunda ca vreun profesor sau vreun director va intelege sa tina copiii in frig sau pe intuneric...!"

Documentul emis de Direcția de Învățământ, Serviciul Administrare Unități de Învățământ Sector 3 recomandă școlilor, într-un limbaj de lemn, măsuri severe de raționalizare în câteva domenii-cheie: iluminat interior și exterior, consumul de gaze naturale, consumul de apă caldă și apă rece.

Pentru reducerea cheltuielilor privind consumul de utilități Primăria le cere școlilor să adopte "imediat măsuri severe de raționalizare". Astfel, iluminat electric pe timp de zi este interzis cu desăvârșire, iar pe timp de noapte centralele termice ar trebui programate să funcționeze la o temperatură minimă de menținere. Tot pe timp de noapte ar trebui să funcționeze o singură lampă într-o singură încăpere din școală pentru asigurarea pazei unității de învățământ.

Documentul a fost postat pe o rețea de socializare de o profesoară căreia i s-a interzis să aprindă lumina pe timp de zi, indiferent de luminiozitatea din interiorul clasei de curs.

"Vorbim de niște copilași de 3-6 ani (în cazul meu) care scriu, desenează, colorează. Ce ar trebui să fac? Să-i țin să le stric ochii? Sau să le spun părinților să le dea o haină în plus, eventual geaca pe ei în clasă? Aveți măcar idee cât de frig se face într-o sală de clasă fără copii, doar cu niște mobilă, dacă centrala e oprită sau dată la minim? Știți cât e de frig dimineața și cât de greu se încălzește? Știți cât de repede răcesc copiii? Sunt niște întrebări retorice, dar mă văd obligată să le pun [...] nu e ca acasă unde camerele sunt mici, iar mobila și mochetele păstrează căldura. Sălile sunt mari și mobilă nu e foarte multă, în plus, repet sunt copii. Dacă ar fi după mine ar trebui să stea lejer îmbrăcați, nu cu 2-3 bluze, dres, pulovere și alte haine", a răspuns profesoara la comentariile apărute pe internet.

Recomandările autorităților locale au stârnit controverse pe rețelele de socializare, întrucât măsura de conservare a energiei nu este deloc deplasată, însă modalitatea și limbajul în care a fost redactat materialul a fost catalogat de internauți drept "comunist" și "pretențios".

Mai mult, locuitorii spun că nu li se pare echitabilă această "tăiere a cheltuielilor" tocmai în domeniul învățământului, "cât timp «domnii» își permit extravaganțe".

"Nu cred că niște amărâte becuri și câteva neoane consumă bugetul Primăriei. Altceva-i doare: că rămân mai puțini bani de betoane și șpăgi", spune un alt internaut.

Redăm conținutul integral al documentului:

"Având în vedere necesitatea reducerii cheltuielilor privind consumul de utilități, este necesar ca pe linia asigurării utilităților (gaze naturale, apă, energie electrică) să adoptați imediat măsuri severe de raționalizare care în principal vor consta în:

1. Privitor la iluminatul interior:

- se interzice cu desăvârșire iluminatul electric al încăperilor pe timp de zi;

- se interzice folosirea unor aparate electrice altele decât cele utilizate în procesul de învățământ;

- în cazul iluminatului pe timp de seară, acesta se va asigura numai în încăperile în care se vor desfășura activități curente, după un program aprobat de conducerea unității școlare și adaptat condițiilor climatice și anotimp;

- pe timp de noapte se interzice folosirea iluminatului electric cu excepția cel mult a unei încăperi (una lampă) pentru asigurarea pazei;

- pe timp de noapte se vor decupla toate aparatele electrice aflate în dotarea unității cu excepția aparatului de protecție la incendiu și aparaturii folosită pentru pază și controlul accesului în unitate;

2. Privitor la iluminatul exterior:

- pe timp de zi iluminatul exterior este interzis cu desăvârșire;

- pe timp de noapte rămâne în funcțiune strict instalația exterioară de iluminat care asigură principalele accese în unitate și zone izolate cu risc de infracționalitate.

3. Privitor la consumul de gaze naturale

- consumul de gaze naturale în laboratoare se va limita strict la aparatele necesare diverselor experiențe și se va limita sctrict la timpul necesar realizării acestora. Se va verifica cu atenție închiderea aparatelor respective după folosire;

Consumul de gaze naturale la centrale termice (acolo unde este cazul) se va raționaliza pe timp friguros prin funcționarea diverselor aparate în regim strict programat, după cum urmează:

- pe timp de zi în afara programului, pe timp de noapte, sâmbăta, duminica și în alte zile de sărbători legale, centralele termice vor fi programate să funcționeze la o temperatură minimă de menținere (regim economic). Acest program va începe cu o oră înainte de sfârșitul activității curente și se va încheia cu două ore înainte de începerea programului pentru a se asigura un climat corespunzător pe timpul activității școlare;

- pe timpul vacanțelor funcționarea centralelor termice se va programa numai la o temperatură minimă de funcționare. Operatorii de service pentru centralele termice vor efectua instructajul necesar programării utilizării raționale și economice acestora, în special asupra asigurării temperaturii economice sau minime de funcționare conform celor mai sus menționate.

4. Privitor la consumul de apă caldă și apă rece:

- apa caldă va fi furnizată numai în perioada de activitate școlară. Centralele termice (acolo unde este cazul) vor fi închise pe partea de preparare a apei calde în perioade de nefuncționare a unității școlare;

- apa rece de consum se va asigura numai prin consumatorii speciali prevăzuți (baterii, vase WC, pisoare etc.), care, de regulă, vor fi revizuiți în fiecare vacanță de vară;

- în toate cazurile (instalații de furnizare apă caldă sau rece) se va urmări utilizarea în condiții normale și se va interveni imediat ce se constată apariția unor avarii.

DOCUMENTUL POATE FI CONSULTAT AICI

Actul administrativ este semnat de către Bogdan Gârbu, Directorul Executiv Adjunct în cadrul Direcției Învățământ din cadrul Primăriei Sectorului 3.

Etichete: Primăria Sectorului 3, realitatea, Sectorul 3

0/7 COMENTARII
GINA
09 ian 10:09
+0
VOTURI
-0
SCOALA CEZAR BOLIAC A INTRAT DUPA 15 AUGUST IN REABILITARE SI S-A INCHEIAT IN VACANTA DE CRACIUN.S-AU FACUT MULTE DAR MOBILIERUL DIN CLASE S-A PUS TOT CEL VECHI SCAUNE (DE ACUM 50ANI)PUPITRE CU DOAR PLACA DE DEASUPRA SCHIMBATA SI NEREPARATE.UNDE SANT BANII DE MOBILIER? IN BORDURI,BANCI SI COSURI DE GUNOI PE CARE LE TOT SCHIMBA SA LE PIARDA URMA ?FUNCTIONARII PRIMARIEI,INDEOBSTE ACEL DOMN CARE A EMIS ORDIN,RECOMANDARE CE O FI,LUCREAZA FARA A APRINDE LUMINA PE TIMP DE ZI,FARA CAFELE SI RADIATOARE LA PICIOARE ? HAI SA FIM SERIOSI SI SA LUAM ATITUDINE !!!! SA MERGEM PE CAPUL LOR LA PRIMARIE DACA VREM SA NU SE IMBOLNAVEASCA COPII !
aoc
09 ian 02:48
+0
VOTURI
-0
Omul asta vrea sa plece din primarie batut, nu oricum.
GHILOTINA
08 ian 11:53
+0
VOTURI
-0
Domnule Primar al Sectorului 3 Robert Negoita , educatia se face cu bani , daca aveti asa ceva , iar inclusiv diploma dumitale de savant pe care ai dobindit-o dupa ce ati stat la scoala pe bancile scolii aproape jumatate din viata, ca sa fim un popor de oameni culti , civilizati , educati , destepti si cu IQ mare .
IOAN-VICTOR DRAGAN
08 ian 11:43
+0
VOTURI
-0
http://vechiulbucurestivazutacum.blogspot.ro/2015/01/circulara-6462213112014-serviciului.html#comment-form
una
08 ian 11:43
+0
VOTURI
-0
facem economie in stil comunist in invatamant, in schimb plantam banci si borduri roz fara numar, oriunde prindem un loc liber.
avem o lepra de primar.
Cris
08 ian 11:19
+0
VOTURI
-0
Acest escroc rupe de la gura copiilor ca sa aiba bani de contracte cu dedicatie catre mafiotii care ii asigura spagile.
vasile
08 ian 10:32
+0
VOTURI
-0
Face economie pe sanatatea copiilor, ca sa aiba bani de borduri roz, alei suspendate si copaci ingropati in beton. Unde se strangeau semnaturile alea pentru demitere?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE