Primăria Sectorului 6 a dat în judecată RADEF pentru recuperea clădirii cinematografului FavoritRegia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor (RADEF RomâniaFilm) a fost dată în judecată de Primăria Sectorului 6, care vrea să recupereze clădirea cinematografului Favorit.

Cinematograful Favorit
Cinematograful Favorit

Primăria Sectorului 6 a depus dosarul cu nr 13458/3/2015, la Secţia II – contencios administrativ şi fiscal a Judecătoriei Sectorului 6, împotriva Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor (RADEF RomaniaFilm), aflată sub autoritatea Ministerului Culturii, deoarece primăria a epuizat toate căile legale pentru a intra în posesia cinematografului Favorit, unde doreşte să realizeze, la cererea cetăţenilor, centrul cultural comunitar Favorit, se arată într-un comunicat de presă remis B365.ro de Grupul "Initiativa Favorit".

Informaţia a fost confirmată pentru B365.ro şi de reprezentanţii Primăriei Sectorului 6, care au precizat că Serviciul Juridic din cadrul Primariei sectorului 6 a depus in 14 aprilie dosarul in instanta si se asteapta un termen de judecata în acest caz.

Proprietarul clădirii cinematografului Favorit este Ministerul Culturii, iar administratorul de drept este RADEF RomâniaFilm, care funcţionează pe bază de gestiune economică şi autonomie financiară. RADEF RomâniaFilm se află sub autoritatea Ministerului Culturii, nu în subordinea sau coordonarea acestuia.

"Deoarece, RADEF RomaniaFilm nu are Consiliu de Administraţie care să poată decide trecerea legală a cinematografului Favorit la primărie, reprezentanţii grupului "Iniţiativa Favorit" au fost în audienţă la Ministerul Culturii (26.03.2015), la dl Bogdan Stanoevici (secretar de stat), şi au aflat că numirea membrilor consiliului de administraţie, de către Ministerul Culturii, se face pe baza unei evaluari/selecţii prealabile, care în anul 2014 şi în primul trimestru al anului 2015 a eşuat "din lipsă de candidaţi". De asemenea, grupul a fost informat că Ministerul Culturii a solicitat Ministerului de Finanţe (iniţiatorul O.U.G. 109/2011 care reglementează procedura de numire a membrilor Consiliului de Admistratie) să modifice legislaţia, astfel încât consiliul să poată fi numit direct de către Ministerul Culturii, printr-un ordin de ministru. Cu toate că reprezentanţii grupului au revenit şi l-au întrebat prin e-mail pe dl. Bogdan Stanoevici dacă propunerea de modificare legislativă a fost înaintată Guvernului României, de către Ministerul Finanţelor, şi dacă aceasta se regăseşte pe agenda Guvernului, încă nu s-a primit nici un răspuns în acest sens.

După aproape 5 ani, timp în care grupul "Iniţiativa Favorit" a făcut demersuri către toate autorităţile implicate în reabilitarea cinematografului Favorit si transformarea acestuia într-un centru cultural comunitar cu funcţionalităţi exprimate în scris de către cetăţeni, după ce Primăria Sectorului 6, la insistenţele grupului, a realizat studiul de fezabilitate (2011), proiectul tehnic (2012) şi au alocat din bugetul local fonduri pentru realizarea proiectului în 2013, 2014 şi 2015, iată că singura soluţie ca proiectul Favorit să se realizeze a fost acţionarea în justiţie a Regiei Autonome de Exploatare a Filmelor (RADEF RomaniaFilm) de către Primăria Sectorului 6.

În acest sens, există un precedent încurajator şi recent: Primăria Timişoara a dat în judecată aceeaşi regie autonomă, RADEF RomaniaFilm, pentru recuperarea cinematografelor din localitate şi au câştigat în primă instanţă", se arată în comunicatul citat.

 

Etichete: cinematograful favorit, primaria sectorului 6, proces, RADEF, Sectorul 6

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE