Primarul din Brăila, Aurel Simionescu, REȚINUT de DNAPrimarul din Brăila, Aurel Simionescu, a fost reținut miercuri seară de procurorii DNA, alături de fostul director economic din Primărie. Cei doi sunt acuzați de abuz în serviciu și schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene.

Primarul din Braila, REȚINUT de DNA
Primarul din Brăila, REȚINUT de DNA
Foto: adevarul.ro

Aurel Simionescu și Stoica Anghelescu vor fi prezentați joi Tribunalului Galați cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit unui comunicat al DNA, la data de 22 iulie 2009, în contextul derulării Programului Operațional Regional, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) în proporție de 85% (ce privea sprijinirea unei dezvoltări economice și sociale durabile și echilibrată teritorial, a tuturor Regiunilor României), Primăria Brăila a încheiat cu instituțiile abilitate un contract de finanțare care avea ca obiect modernizarea bulevardului Dorobanților.

"În cursul anului 2010, Simionescu, în calitate de ordonator principal de credite și responsabil de controlul financiar preventiv, beneficiind de sprijinul lui Anghelescu, în calitate de director executiv al Direcției Finanțelor Publice Locale, a schimbat, cu intenție, fără respectarea prevederilor legale, destinația sumei de 2.642.179,91 lei, ce reprezintă o parte din cei 15.703.464 lei primiți ca primă tranșă de prefinanțare din fonduri europene, în cadrul proiectului menționat mai sus. Această sumă de bani a fost folosită în alte scopuri decât pentru cheltuieli eligibile în cadrul proiectului respectiv ("Învățământ", "Locuințe, servicii dezvoltare publică" etc.)", precizează DNA.

Procedura de atribuire a contractului de achiziție publică de lucrări de "Modernizare bulevardul Dorobanților, municipiul Brăila" s-a desfășurat în mai multe etape, astfel: o primă etapă în 2009, care a avut ca finalitate anularea procedurii prin decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor; a doua etapă, în perioada aprilie — iulie 2010, anulată de același Consiliu; a treia etapă, în luna august 2010.

"Din probatoriul existent la dosarul cauzei a rezultat că modalitatea de fraudare a procedurilor de atribuire a unor contracte de prestări servicii ori execuție lucrări la nivelul autorităților publice locale a fost aceea ca anumite firme agreate, în conivență cu reprezentanții și funcționarii din cadrul autorităților publice locale, fie să ofere prețul cel mai mic/ cea mai bună ofertă economică, fie să îndeplinească "anumite" condiții (tehnice, profesionale, etc.) apreciate ca esențiale de către membrii comisiilor de analizare și evaluare a ofertelor, condiții care, bineînțeles, erau stabilite în mod evident în scopul arătat mai sus. Această situație a condus ca, în timp, anumite societăți comerciale să dețină monopolul lucrărilor licitate de autoritățile publice locale din municipiu, respectiv CJ și Primăria Brăila. Astfel, aceste firme au câștigat marea majoritate a contractelor de achiziție publică pe plan local și județean", susțin procurorii.

DNA menționează că, în 22 decembrie 2010, Primăria Brăila a încheiat cu o asociere de firme un contract de achiziție publică, în condițiile în care oferta financiară a acesteia a fost mai mare decât cea clasată pe locul al doilea, care ar fi trebuit să fie desemnată câștigătoare.

"Prin încheierea acestui contract, inculpații Simionescu și Anghelescu și-au îndeplinit cu intenție, în mod defectuos, atribuțiile de serviciu ce derivau atât din calitatea de ordonator principal de credite și responsabil de controlul financiar preventiv, cât și din calitatea de responsabil cu viza de control financiar preventiv și președinte, cu drept de vot, al comisiei de evaluare a ofertelor. Acest lucru a fost posibil prin stabilirea unor criterii vădit discriminatorii de calificare și de selecție a ofertelor, în procedura de atribuire a contractului de lucrări menționat, organizată și în anul 2009 (procedură anulată prin decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor)", se spune în comunicat.

Sursa citată mai precizează că aceștia au avizat și aprobat documentația de atribuire a contractului respectiv către asocierea de firme care propusese suma de aproape 100 milioane lei pentru executarea lucrărilor, cauzând prin aceasta vătămarea intereselor legitime ale ofertantului clasat pe locul al 2-lea, care a acumulat cel mai mare punctaj în urma aplicării algoritmului de calcul în evaluarea ofertelor și care ofertase pentru lucrări suma de peste 65 milioane lei.

DNA arată că prin acțiunile celor doi a fost produs Primăriei Brăila un prejudiciu de aproape 40 milioane lei, din care aproximativ 25 de milioane lei reprezentând finanțare nerambursabilă primită de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței în cadrul Fondului European de Dezvoltare Regională și aproximativ 15 milioane lei prejudiciu adus bugetului local.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI.

Etichete: aurel simionescu, Brăila, DNA

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE