Primarul Rareș Mănescu a pierdut un proces cu cetățenii, pentru distrugerea spațiului verdeUn grup de cetățeni a acționat în instanță Primăria Sectorului 6 condusă de Rareș Mănescu, dar și pe primar, pentru modul în care a înțeles să "modernizeze" spațiul dintre blocuri, distrugând spațiul verde, tăind rădăcinile copacilor și punând la pământ inclusiv un arbore protejat de lege, un nuc bătrân de 30 de ani. 

Grupul de cetățeni, care s-a organizat și pe Facebook sub titulatura Lăsați copacii în pace! l-a acționat în instanță pe primarul Rareș Mănescu și Direcția de Investiții din Primăria Sectorului 6, pentru "modernizarea" spațiului dintre blocurile I1, I2, I3 și I4, "modernizare" ce a constat, însă, din distrugerea spațiului verde, tăierea rădăcinilor copacilor și punerea la pământ a unui nuc de 30 de ani, arbore protejat de lege. Și mai interesant, "modernizarea" s-a făcut de către Primăria Sectorului 6 din fonduri europene, după cum B365.ro scria aici. 

Tribunalul București, Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal, a decis, marți, că "Respinge excepţiile inadmisibilităţii invocate de pârâţi. Admite cererea. Suspendă Autorizaţia de construire nr. 118/17.03.2014 până la soluţionarea în fond a cauzei. Obligă pârâtele la plata către reclamante a cheltuielilor de judecată în cuantum de 4497,85.00 lei." Pârâții în cauză sunt Primarul Rareș Mănescu și Direcția de Investiții din Primăria Sectorului 6. 

Autorizația de construire nr. 118/17.03.2014 se referă la proiectul "Modernizare urbanistica in Cartierul Militari" (intre b-dul lulu Maniu, sas. Virtutii, str. Baia de Aries si str. Ariesul Mare). 

Victoria locatarilor din Sectorul 6 este momentan una de etapă, autorizația de construire fiind doar suspedndată, până la o decizie definitivă. Primăria Sectorului 6 și primarul Rareș Mănescu pot ataca cu recurs decizia. 

Vă reamintim situația din teren, din vara anului trecut: Primăria Sectorului 6 a început, de curând, lucrările de refacere a spaţiilor verzi din cartierele Militari şi Drumul Taberei. Proiectele, finanţate din fonduri europene (Modernizare urbanistică spaţii verzi în cartierul Drumul Taberei;Militari cod SMIS 7809), finanţate prin POR , AXA 1, DMI 1.1. Sub-domeniul Centre Urbane), au atras însă nemulţumirea locatarilor din zonă, imediat după începerea lucrărilor. După cum susţin mai mulţi bucureşteni din cartierul Militari, administraţia locală a început investiţia "cu stângul" din cauză că spaţiile verzi din jurul blocurilor au fost distruse, la mai mulţi copaci fiind tăiate rădăcinile când s-au săpat şanţurile pentru instalarea aspersoarelor, ca în imaginea de mai jos.

"S-au făcut lucrări pentru realizarea unor instalaţii de irigaţii şi au fost secţionate rădăcinile mai multor copaci, acum aceştia reprezentând un real pericol pentru noi. Un nuc de 30 de ani (n.r. - arbore protejat de lege), ale cărui rădăcini au fost şi ele secţionate, a căzut la pământ, zilele trecute", a declarat pentru B365.RO Andreea Farcaş, unul dintre locuitorii nemulţumiţi din cartierul Militari şi membru al grupului de iniţiativă Lăsaţi copacii în Pace!.

 Mai mult, membrii grupului de cetăţeni nemulţumiţi se tem că dezastrul va fi şi mai mare, în perioada următoare, respectiv când vor începe lucrările şi la proiectele de modernizare a străzilor, trotuarelor şi parcărilor din cartierele Drumul Taberei şi Militari.

"Acum, în spatele blocului nostru (n.r. - str. Politehnicii nr.3), sunt copaci din cinci în cinci metri. Cum se va construi parcare acolo, printre copaci? E clar că vor tăia pomii", a comentat Andreea Farcaş. Probleme similare sunt însă şi în cartierul Drumul Taberei având în vedere faptul că proiectele de amenajarea a spaţiilor de parcare sunt asemănătoare.

La rândul lor, reprezentanţii administraţiei locale recunosc greşeala şi spun că vor încerca să remedieze lucrurile "din mers". "Poate fi o greşeală a firmelor care au intervenit acolo. Oricum a fost sesizată Garda de Mediu şi, în urma constatării făcute de Garda de Mediu, se poate aplica şi amendă. Altă măsură nu vom lua deocamdată", a anunţat Liviu Vasile Lazăr, managerul de proiect. Societăţile care fac această lucrare sunt Asocierea de firme:SC.ROVERDE LANDSCOPING SRL cu SC.ECO HORTICULTURA SRL şi SC.DAFLO GROUP. 

Etichete: autorizaţie, primăria, rareş mănescu, Sectorul 6, spatiu verde, tribunal

0/2 COMENTARII
tanar liberal
09 Jun 09:22
+0
VOTURI
-0
Buna dimineata.
Parcul Targul Nemat a fost amenajt ilegal intre blocuri, Primaria luand cu forta si ilegal gradinile Asociatilor de Propietari ! Bouns a fost amenjat si un loc de joaca pt caini sub geamul locatarilor !
wauu
13 Feb 13:02
+0
VOTURI
-0
despre cum s-a lucrat in zona politehnicii este de discutat mult. parca au trecut vandalii. despre dorinta doamnei in cauza de a se pastra spatiul din spatele blocului din politehnicii nr. 3 sunt cateva lucruri de spus:
1. acel spatiu era ingradit cu tot felul de plase si nici un alt cetatean din zona sau in trecere nu putea beneficia de el;
2. acolo ereu aruncate deseuri ( de la geamurile locatarilor ) si haladuiau haite de caini si pisici hranite de " iubitorii de animale ";
3 autoturismele locatarilor blocheaza trotuarele si face ca pietonii, inclusiv copii si varstnicii sa circule pe mijlocul strazii.
nici eu nu sunt de acord cu sacrificarea spatiilor verzi la gramada dar in viata uneori trebuie sa iei si decizii dureroase. poate ca vor intelege si " stapinii " acestor spatii verzi care insa nu au nici o grija de ele. este usor sa induci in eroare pe cineva care nu stie despre ce este vorba in realitate si sa faci din minciuna un prtdrapel al adevarului si bunei credinte.
in final este de rezolvat o situatie concreta: lasam masinile pe trotoare si pietonii expusi la accidente, amenajam parcari sau locuri de recreere pentru TOTI locuitorii zonei ? cand vom invata ca nimic pe lume nu se poate face fara sacrificii ?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE