Primele proiecții de film în foaierul Cinematografului Favorit după 17 ani, de Ziua CartieruluiMembrii „Iniţiativa Favorit” au organizat în cadrul Zilei Cartierului, evenimentui „Favorit pentru toţi, toţi pentru Favorit”. La eveniment au fost prezente peste 300 de persoane și pentru prima dată în cei 17 ani de când Cinematograful Favorit este închis publicului, în foaierul clădirii s-au organizat proiecții de film.

Grupul „Iniţiativa Favorit" este alcătuit din vecini de cartier, prieteni, oameni obişnuţi din Drumul Taberei care-şi doresc transformarea cinematografului de cartier, acum dezafectat, în centru cultural cu multiple funcţionalităţi.

Pentru prima oară în cei 17 ani care au trecut de la închiderea cinematografului, în foaierul clădirii s-au făcut proiecţii de film. În paralel, au avut loc spectacole cu muzică, teatru, ateliere de creaţie.

La eveniment au participat peste 300 de bucureșteni. Locuitori cartierului au scris mesaje pe cărţi poştale, destinate autorităţilor implicate în transferul clădirii cinematografului Favorit din patrimoniul Ministerului Culturii, respectiv al RADEF RomâniaFilm.

favorit proiecție

Din partea oficialităţilor au fost prezenți la "Ziua Cartierului": directorul adjunct Elena Incrosnatu - din partea RADEF RomâniaFilm, Cosmin Teleaşă - director al Centrului Cultural European Sector 6, Niculaie Bordei – membru al Comisiei Sector 6 pentru Proiectul Favorit şi preşedintele seniorilor din Sector 6, consilierul Mihai Tămâian - din partea Ministrului Delegat pentru Dialog Social; deputatul Florian Daniel Geantă; consilierul Victor Adîr - din partea Primăriei Municipiului Bucureşti; Alexandrescu Dan - din partea senatorului Gabriel Mutu.

Concluzia grupului "Inițiativa Favorit", după un scimb de replici dure între autorități este că "fiecare căuta să se justifice și să dea vina pe celălalt pentru starea deplorabilă în care a ajuns cinema Favorit", se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

Grupul Favorit militează prin acţiuni specifice – audienţe, petiţii, participarea la şedinţe de Consiliu Local, pentru ca cinema Favorit să se reîntoarcă la oamenii din cartier.

Fostul primar Cristian Poteraş se angaja în 2010 să transforme Cinematograful Favorit într-un mall cultural de 8,2 milioane de euro. Suma a fost considerată de ONG-işti prea mare, adică de 4 ori mai mult decât a declarat primarul Poteraş, în 2010, când a preluat clădirea de la RADEF, după cum B365.ro a scris aici. Iar actualul primar al Sectorului 6 Rareș Mănescu, declara în 2012 pentru B365.ro că va continua proiectul de reabilitare a "Favoritului".

favorit

"Teoretic, noul mall cultural va fi gata la sfârşitul anului 2014", estima Rareș Mănescu. În 2013, pentru renovarea Cinematografului Favorit, Primăria Secorului 6 a alocat 11.054.000 lei (aproximativ 2.600.000 EUR), în timp ce în 2014 suma alocată din bugetul local al Primăriei Sectorului 6 pentru Cinematograful Favorit a fost de doar 2 milioane de lei (aproximativ 455.000 EUR).

CITEȘTE ȘI: Cinematograful Favorit, victima sistemului birocratic, rămâne în paragină 

Potrivit studiului de fezabilitate (SF) întocmit de proiectanţi în 2012, Centrul Cultural European Favorit urma să fie dotat cu sală de spectacole "versatilă" pentru teatru, cinema şi concerte (700 de locuri), o scenă de 120 mp, dedesubt fiind amenajată o zonă destinată orchestrei. De asemenea, centrul cultural urma să aibă o sală de lectură-bibliotecă, cu acces liber la raft, două săli multifuncţionale de conferinţe, cu capacitatea de 50 de locuri fiecare, şi mai multe zone de alimentaţie publică cu bar şi cafenea. B365.ro a scris despre funcționalitățile Centrului Cultural European Favorit aici

Grupul „Iniţiativa Favorit" este un grup de iniţiativă cetăţenească format din vecini de cartier, prieteni, oameni obişnuţi din cartierul Drumul Taberei. Grupul a luat naştere în mai 2010 şi de atunci militează pentru transformarea vechiului cinematograf Favorit, aflat în ruină, într-un centru cultural comunitar, de care să beneficieze toţi locuitorii din cartier.

Etichete: cinematograful favorit, Drumul Taberei, Sectorul 6

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE