Primii imigranţi au plecat din Europa. Ce presupune acordul UE stabilit cu TurciaTrei nave cu imigranţi au plecat, luni dimineaţă, din insulele greceşti Lesbos şi Chios, cu destinaţia Turcia, fiind primii imigranţi clandestini care sunt trimişi înapoi în Turcia în baza acordului stabilit cu UE luna trecută.

Primii imigranti plecati deja din Europa
Primii imigranţi plecaţi deja din Europa

În total, 131 de imigranţi clandestini, majoritatea originari din Pakistan şi Bangladesh, au fost îmbarcaţi luni dimineaţă pe insula Lesbos în două vapoare, a declarat un purtător de cuvânt al agenţiei de supraveghere a frontierelor exterioare ale UE - Frontex, potrivit Mediafax.

Pe insula greacă Chios, alţi imigranţi au fost îmbarcaţi într-un alt vapor turc. Sunt primii imigranţi clandestini deportaţi din Grecia în Turcia, în baza acordului încheiat cu UE pe 18 martie, acord care are în vedere toţi imigranţii clandestini care ajung în Grecia din Turcia începând cu 20 martie, fiind vorba de 6.000 de astfel de persoane până în prezent. La Chios, câteva zeci de activişti au organizat o manifestaţie în apropiere de vaportul turc în care sunt îmbarcaţi extracomunitarii şi scandează "Libertate". Potrivit planului agreat de UE şi Turcia, pentru fiecare imigrant sirian retrimis în Turcia, UE se obligă să repartizeze un altul în statele membre, într-un cadru limitat de 72.000 de locuri.

Citeşte şi

Două corturi mari pentru verificarea situaţiei juridice a imigranţilor au fost amplasate în Portul Dikili, situat pe Insula Lesbos, în Marea Egee.

"Cinci sute de imigranţi vor fi transferaţi luni din Grecia în Turcia", a declarat Efkan Ala, ministrul de Interne turc, citat de ziarul Aksam.

Câte 250 de imigranţi vor fi transferaţi în Turcia marţi şi miercuri. 

"Cetăţenii afgani, irakieni şi pakistanezi vor fi repatriaţi, via Turcia", a spus oficialul de la Ankara.

Peste 6.000 de imigranţi din Orientul Mijlociu au ajuns clandestin pe insulele elene începând din 20 martie, iar situaţia juridică a multora dintre ei este incertă. Uniunea Europeană şi Turcia au stabilit ca toţi extracomunitarii ajunşi în Grecia după 20 martie, care nu se califică pentru obţinerea azilului, să fie repatriaţi.

Etichete: grecia turcia, imigranţi, imigranti deportati in turcia, imigranti Grecia, turcia

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE