Primul efect al legii antifumat: După o lună de aplicare patronii se plâng de scăderea vânzărilorChiar dacă a trecut doar o lună de aplicare a legii antifumat, patronii de cafenele se plâng că vânzările le-au scăzut la jumătate. Pe de altă parte, proprietarii restaurantelor sunt mulţumiţi doar pe jumătate, explicând că a crescut atât numărul rezervărilor, cât şi al clienţilor care pleacă fără să achite nota de plată.

Efectele legii antifumat
Efectele legii antifumat

Valoarea bonului mediu a scăzut, în loc să ia o cafea, stăteau, mai luau încă o cafea, eventual şi prăjitură, acum cei care cumpără o cafea, ies la o ţigară şi au plecat," se plânge Cristian Ştefănescu, patronul unei cafenele din Bucureşti, potrivit Digi24.

În încercarea de a-i face să rămână mai mult, deci şi să cheltuiască mai mult, patronul a amenajat o terasă la intrarea în cafenea.

Nu mai e fum, poţi să mănânci liniştit, nu îţi mai miros hainele, sunt fumător," spune un client.

Dacă soluţia amenajării unei terase în faţa localului a fost aplicată cu succes şi în Centrul Vechi, cafenelele din mall-uri au rămas fără 50% din clienţi.

Ideal ar fi ca spaţiul lor să fie împărţit în 2 şi zona specială pentru fumători să aibă o parte de ventilaţie puternică, cu filtrare de aer, să fie reglementat legislativ," adaugă Cristian Ştefănescu.

Cafenele reprezintă mai puţin de 10% din totalul localurilor, iar specialiştii mizează pe întoarerea clienţilor, mai ales dacă au parte de servicii de calitate.

Istoric vorbind, în Europa, după primele trei luni, vânzările revin de la implementarea legii antifumat," precizează Dragoş Petrescu, preşedintele Asociaţiei Restaurantelor din România.

În schimb, restaurantele din Centrul Vechi sau din zona Dorobanţi nu au înregistrat scăderi ale vânzărilor. Ba chiar pot onora mai multe cereri de rezervare, odată ce au renunţat la zonele pentru fumători.

Rezervările pe care le-am avut de-a lungul timpului erau multe pe zona de nefumători. Sunt mulţi străini care sunt obişnuiţi să fumeze afară," explică Dragoş Panait, proprietarul unui restaurant.

Patronii de localuri se plâng însă că legea antifumat are şi un efect deloc benefic pentru încasări - unii clienţi merg afară, cu pretextul că vor să fumeze, dar pleacă fără să achite nota. În prima lună de la intrarea în vigoare a legii antifumat, pompierii, Poliţia Locală şi reprezentanţii Ministerului de Interne au dat 795 de amenzi, în valoare de 186.000 de lei.

Etichete: Bucureşti, cafenele bucuresti, lege anti fumat, legea antifumat, Primul efect al legii antifumat, vanzari cafenele, vanzari restaurante

0/1 COMENTARII
Maximus
22 Apr 21:10
+0
VOTURI
-0
Cam singura lege buna data anul acesta!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE