Primul termen în apelul din dosarul Microsoft, judecat vineri la Înalta Curte de Casaţie şi JustiţieÎnalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a programat, vineri, judecarea primului termen în apelul declarat iî dosarul Microsoft, în care au fost condamnaţi oamenii de afaceri Nicolae Dumitru şi Dorin Cocoş, fostul ministru Gabriel Sandu şi fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, potrivit Agerpres. Sentinţele din acest dosar au fost atacate cu apel atât de către inculpaţi, cât şi de procurorii anticorupţie.

Primul termen in apelul din dosarul Microsoft, judecat vineri la Inalta Curte de Casatie si Justitie (Foto romaniacurata.ro)
Primul termen în apelul din dosarul Microsoft, judecat vineri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (Foto romaniacurata.ro)

Pe 24 martie, judecatorii Maricela Cobzariu, Simona Cirnaru si Leontina Serban au aplicat pedepse in cuantum redus in acest dosar: Nicolae Dumitru - 1 an si 6 luni inchisoare cu suspendare, Gabriel Sandu - 2 ani cu executare, Dorin Cocos - 2 ani cu executare, Gheorghe Stefan - 3 ani cu executare. In plus, magistratii au dispus confiscarea urmatoarelor sume: un milion de euro de la Dumitru Nicolae, 2.196.035 euro de la Gabriel Sandu, 3.700.000 euro de la Dorin Cocos, 3.996.360 euro de la Gheorghe Stefan.

In motivarea deciziei, judecatorii au explicat ca Dorin Cocos, Nicolae Dumitru si Gabriel Sandu au beneficiat de pedepse mici, deoarece au facut denunturi in cursul urmaririi penale si si-au recunoscut vinovatia in fata instantei, iar pentru fostul primar din Piatra Neamt Gheorghe Stefan se va aplica principiul 'proportionalitatii' in raport cu ceilalti inculpati, chiar daca el nu si-a recunoscut faptele in timpul procesului.

Un alt motiv invocat de magistrati pentru aplicarea unor pedepse reduse in acest dosar este ca beneficiarii reali ai unor sume exorbitante din contractele cu licente Microsoft au fost Florica Claudiu si Dinu Pescariu, cei care au avut doar calitatea de martori denuntatori la DNA.

Potrivit DNA, contractul-cadru de inchiriere de licente Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de firma in considerarea Guvernului Romaniei si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate.

Potrivit anchetatorilor, contractul-cadru s-ar fi incheiat cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, invocandu-se in mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un pret cu cel putin 40% mai mare fata de pretul real, avand la baza un necesar nefundamentat. Detalii, pe romaniatv.net. 

Etichete: dorin cocos, DOSARUL MICROSOFT, gabriel sandu, Înalta Curte de Casație, primul termen, vineri

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE