Primul test al sistemului european antirachetă, efectuat cu succesArmata SUA şi opt state aliate au efectuat marţi primul test al programului american antirachetă în Europa: o rachetă balistică lansată în largul coastei Scoţiei a fost doborâtă cu succes de o rachetă de interceptare SM-3 lansată de pe USS Ross (DDG 71) în nordul Oceanului Atlantic, a anunţat marina americană, pe site-ul său, informează Reuters.

RachetA SM-3
RachetĂ SM-3

Este pentru prima oară când o rachetă-interceptoare ghidată Standard Missile-3 (SM-3) Block IA, construită de Raytheon Co., ce nu este lansată de pe un poligon american, interceptează o rachetă balistică în teatrul european de operaţiuni, se menţionează în comunicatul forţelor navale americane.

Potrivit scenariului, lansarea rachetei balistice experimentale cu rază scurtă de acţiune Terrier Orion a fost efectuată de pe un poligon din insulele Hebride, din Oceanul Atlantic, pe coasta de vest a Scoţiei. Simultan au fost lansate două rachete antinavale experimentale de pe nave ale coaliţiei, acestea fiind ulterior interceptate şi distruse de o rachetă SM-2, lansată de pe USS The Sullivans (DDG 68).

A fost primul caz de utilizare a SM-2 în zona poligonului din insulele Hebride, potrivit marinei americane.

În acest test au fost implicate toate cele patru distrugătoare americane echipate cu sisteme de apărare antirachetă Aegis de la baza Rota din Spania, potrivit Flotei a 6-a americane.

La exerciţiu au participat nave din SUA, Australia, Canada, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Spania şi Marea Britanie, testul intervenind în contextul în care Rusia şi-a intensificat utilizarea de rachete de croazieră împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Siria, scrie Agerpres.

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE