Prinţul Nicolae NU mai este principe al României. Cine i-a retras titlulPRINȚUL NICOLAE NU MAI ESTE PRINCIPE AL ROMÂNIEI. În ziua de 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului său Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de "Principe al României" și calificativul de "Alteță Regală". De asemenea, Regele a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României. Aceste hotărâri au intrat în vigoare în aceeași zi, informează familia regală într-un comunicat de presă remis luni. 

Printul Nicolae NU mai este principe al Romaniei (Foto casa-regala.blogspot.com)
Prinţul Nicolae NU mai este principe al României (Foto casa-regala.blogspot.com)

UPDATE: Ioan Luca Vlad, consilier privat onorific al familiei regale pe probleme internationale, a declarat la Digi24 ca Principele nu s-a adaptat la rigorile cerute de pozitia ocupata: "nepotrivire de idei intre idealurile principelui si privatiunile cerute de aparteneta la Casa regala". Consilierul Casei Regale a mai spus ca "Printul Nicolae nu a facut ceva anume. E o decizie luata pentru viitor si nu o pedeapsa", iar "Regele Mihai a luat decizia cu o anumita tristete". 

Vezi şi: Cum a reacţionat Nicolae, fostul "Principe al României", după ce Regele Mihai i-a retras titlul PRINCIPELE NICOLAE:

"În calitate de Șef al Casei și Familiei Regale ale României, Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei și vieții fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală și societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect și mereu cu gândul la ceilalți", se menţionează în comunicatul de presă. 

"Păstrând aceeași afecțiune nepotului său, Regele Mihai nădăjduiește că Nicolae va găsi, în anii viitori, un fel potrivit de a-și servi idealurile și de a folosi calitățile cu care Dumnezeu l-a înzestrat.

Alteța Sa Regală Principesa Elena, mama lui Nicolae, a primit înștiințarea acestei decizii, printr-o scrisoare personală trimisă de Majestatea Sa Regele", se specifică în comunicatul familiei regale. 

Principele Nicolae al României (nume complet Nicholas Michael de Roumanie Medforth-Mills; n. 1 aprilie 1985, Meyrin, Elveția) a devenit Principe al României cu rangul și apelativul de Alteță Regală la 1 aprilie 2010, conform Statutului Casei Regale, promulgat de Regele Mihai la 30 decembrie 2007.  PRINCIPELE NICOLAE:

Este fiul Principesei Elena a României (n. 15 noiembrie 1950) și al profesorului doctor Robin Medforth-Mills (n. 8 decembrie 1942 - d. 2 februarie 2002). Nicolae e în prezent al treilea în ordinea de succesiune la tronul României conform ultimului Statut regal din 2007, un act considerat de unii ca fiind nedemocratic, cu însemnatate eminamente simbolică, în absența aprobării Parlamentului, prin comparație cu Legea vechiului Statut din 1884, pe care încearcă să îl înlocuiască. În schimb, conform ultimei Constituții regale democratice, cea din 1923, Nicolae este exclus de la succesiune. Primele luni din viață le-a petrecut făcând naveta între Elveția și Sudan la Khartoum, unde tatăl Principelui lucra ca profesor în cadrul ONU după ce fusese profesor de geografie la Universitatea din Durham. După aceste 18 luni, familia s-a stabilit în nord-estul Angliei, la Durham, unde tatăl acestuia deținea o casă la Esh Winning, locuind aici până la divorțul părinților, în 1991.

După episodul divorțului părinților săi, Nicolae se mută impreună cu mama sa și cu tatăl vitreg într-o casă mai mică, în Sunderland, unde urmează și cursurile școlii Argly House. Aici primește lecții de călărie, alături de sora sa, Elisabeta-Karina, mergând deseori la cluburi de echitație iar în weekenduri obișnuia să îl viziteze pe tatăl său și călăreau împreună. La vârsta de 14 ani se înscrie la Shiplake College, o școală britanică tradițională cu internat în care exista o ierarhie strictă, aproape de Henley-on-Thames, oraș aflat la aproximativ 50 km. față de Londra; Aici studiază vreme de 5 ani, în compania unor elevi din toate colțurile lumii, care proveneau de asemenea din toate mediile sociale. Tot în cadrul Shiplake College, în fiecare săptămână, avea pregătire CCF- Combined Cadet Forces, în timpul cărora participa la parade și efectua o serie de exerciții militare, fiind un fel de școală premilitară. De asemenea, Nicolae făcea parte din echipa RAF- Royal Air Force, mărșăluind și pregătindu-se în mânuirea armelor, a avioanelor si chiar având posibilitatea să zboare cu avioane mici Bulldog.[8] Printre materiile preferate se numărau matematica și franceza, fiind poreclit de către profesoara de limba franceză "Pisica de Cheshire" deoarece era mereu cu zâmbetul pe buze, însă, despre România sau țările din Europa de Est, își amintește că nu se discuta la orele de istorie, nici măcar atunci când venea vorba despre cel de-al Doilea Război Mondial. Vacanțele din timpul colegiului le petrecea în Franța, în cadrul schimburilor de experiență cu unele școli franceze, ori în Barcelona în cadrul unor tabere de artă, prilej cu care descoperă creațiile lui Gaudi, de care rămâne impresionat.  PRINCIPELE NICOLAE:

Întâlnirea acestuia cu Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a avut loc la Castelul Windsor, la vârsta de 16 ani, cu prilejul aniversării de 80 de ani ai Regelui Mihai, ocazie cu care i-a întâlnit pe Prințul Charles, pe Regina Sofía a Spaniei și alți membri ai dinastiilor europene.

În copilărie și-a descoperit pasiunea pentru mașini, pasiune moștenită de la bunicul său M.S Regele Mihai I, până în prezent având posibilitatea să conducă peste 100 de vehicule diferite, neluând în calcul bărcile și avioanele. În timpul vacanțelor petrecute la Versoix, Principele Nicolae obișnuia să petreacă ore în șir, în garajul bunicului său, urmarindu-l pe acesta cum meșterea la jeep-urile din colecție. În dialogul cu istoricul Filip-Lucian Iorga, Nicolae își amintește cum Regele i-a permis să conducă una dintre mașinile lui, fiind vorba despre un Ford ce ii aparținuse generalului George S. Patton și care ii fusese dăruit bunicului său de către Principele Felix de Luxemburg. De asemenea petrecea clipe frumoase alături de bunica sa, M.S Regina Ana , cu care obișnuia să meargă la pescuit sau să iasă la plimbare cu mașina, fără vreo țintă anume. Tot de la Regina Ana a învățat să joace golf, aceasta practicandu-l în tinerețe.

PRINŢUL NICOLAE NU MAI ESTE PRINCIPE AL ROMÂNIEI. Cu ocazia împlinirii vârstei de 30 de ani, pe 1 aprilie 2015, Principesa Moștenitoare Margareta a oferit un dineu în onoarea Principelui Nicolae. Invitați au fost prietenii, foștii colegi de școală și universitate, colaboratori ai Principelui Nicolae din țară și din străinătate. Cu această ocazie a fost organizată, de Casa Majestății Sale Regelui, o nouă ediție a proiectului "România. O călătorie regală". Ediția 2015 cuprinzând orașele București, Sinaia și Sibiu, cei 37 de invitați din străinătate având ocazia să descopere frumusețile din România, luând cunoștință, unii dintre ei pentru prima oară, de cultura, arhitectura, ospitalitatea și tradițiile României. Printre cei aproape 100 de invitați de la dineul găzduit de Palatul Elisabeta s-a numărat Principele Alexandru al Serbiei, fiul principelui Moștenitor Alexandru, dar și prințesa de origine daneză Eleonore de Schaumburg-Lippe, o bună prietenă a principelui.

Principele Nicolae a urmat ciclul primar și gimnazial la școala Argyle House din Sunderland, Marea Britanie, până în anul 1999 urmând ca din acel an să frecventeze cursurile Colegiului Shiplake, din Henley on Thames unde a dobândit certificatul GCSE în matematică, franceză, germană, literatură și limbă engleză, tehnologia informației, geografie și științe, iar apoi a absolvit și nivelul avansat al GCSE („A-level") în franceză, știința afacerilor și educație fizică. În anul 2009 Principele Nicolae s-a înscris la Universitatea din Londra, urmând cursurile universitare la Colegiul Royal Holloway, specializându-se în management, unde a absolvit în anul 2012, anul în care s-a hotărât să se dedice cauzei României preluând unele din activitățile Casei Regale.

PPRINŢUL NICOLAE NU MAI ESTE PRINCIPE AL ROMÂNIEI. Principele Nicolae a vizitat pentru prima dată România alături de Regele Mihai în anul 1992 pe când avea vârsta de doar șapte ani. Acesta își amintește de acel episod ca fiind „un moment de neuitat din istoria țării noastre, foarte puternic și emoționant" . A trăit și a studiat în Marea Britanie, însă își amintește că l-a auzit pe bunicul său, Regele Mihai, povestindu-i despre România încă de dinainte să viziteze țara în 1992.

În anul 2004, Principele a avut posibilitatea să fie lider asistent al unei expediții în Africa de Sud, Namibia, Botswana și Zimbabwe unde a învățat să nu judece o carte după copertă urmând ca în 2005, să locuiască pentru 4 luni în Kenya și a participat la o expediție în Madagascar. În anul 2006, a fost angajat în Kenya pentru a antrena trupele Armatei Britanice în Rafting.

Începând din 2008, Nicolae este din ce în ce mai prezent în viața publică din România, participând la gala de teatru UNITER 2008 și la vizitele unchiului său, ASR Radu al României.

PRINŢUL NICOLAE NU MAI ESTE PRINCIPE AL ROMÂNIEI. Cu ocazia împlinirii vârstei de 25 de ani, prințul Nicolae a primit titlul de Alteță Regală și Principe al României. Activitatea caritabilă a Principelui cuprinde colaborarea cu Școala Britanică din București, într-un proiect pe teme ecologice, și susținerea organizațiilor de mediu ,,Mai Mult Verde" și „Tășuleasa Social" unde a desfășurat diferite activități de plantare și ecologizare, în cadrul cărora a vizitat Parcul Național Munții Rodnei, zona Lacului Lala și Vârful Ineu, Parcul Național Călimani și Vârful Pietrosul. Acesta este pasionat de sport, practicând de-a lungul timpului fotbal, hockey, rugby, cricket, tenis, kayak,canoe și ocazional tenis, făcând parte din echipa de hockey și cricket de la Shiplake College, unde a fost vicecăpitan, iar apoi membru în echipa de lacrosse a Royal Halloway in 2012.

Întrebat dacă este pregătit să devină rege, Principele Nicolae a răspuns că dacă poporul român îi va cere acest lucru, va fi pregătit pentru această responsabilitate. În perioada 18 – 24 februarie 2015, Principele efectuează o vizită cu caracter public în Republica Moldova, fiind prezent pentru prima dată în meleagurile de peste Prut, Familia Regală efectuând ultima vizită în octombrie 2013[32] . Cu această ocazie, Alteța Sa Regală vizitează orașele Orhei, Bălți, Soroca, precum și capitala țării, municipiul Chișinău. Printre instituțiile vizitate se numără Colegiul de Medicină din Orhei, precum și Mănăstirea Curchi, Universitatea de Stat Alecu Russo, Catedrala Sfinții Constantin și Elena, Liceul Teoretic Mihai Eminescu, Școala Gimnazială Regina Maria din Soroca, Cetatea Soroca și Liceul Constantin Stere, Universitatea de Stat și Liceul Gheorghe Asachi din Chișinău. Tot cu această ocazie, Nicolae va depune flori la statuia lui Ștefan cel Mare din capitala țării și va vizita Asociația Hospice care oferă îngrijire paleativă bolnavilor incurabili.

PRINŢUL NICOLAE NU MAI ESTE PRINCIPE AL ROMÂNIEI. Urmând tradiția Familiei Regale de a se implica în acțiuni caritabile, Principele Nicolae a pedalat peste 1000 de km. în perioada 23 aprilie-3 mai, traversând 13 județe, din Sighetu Marmației până la Constanța, în turul ciclist caritabil "Cărțile copilăriei pe bicicletă". Scopul acestei acțiuni este promovarea lecturii la nivel național. Alături de principe s-a aflat campionul național la ciclism Alex Ciocan.

Etichete: casa regala, familia regală, principe, printul nicolae

0/3 COMENTARII
dumitru dumitru
16 Oct 05:49
+0
VOTURI
-0
am speranta ca majestatea sa va reveni asupra deciziei, avem mare nevoie de stabilitate in tara noastra si acest tanar era o speranta. sper ca regele Mihai sa se razgandeasca.
alex
11 Aug 07:16
+0
VOTURI
-0
Aici e mana lui Duda care practic il controleaza pe Regele Mihai. Sunt curios daca Regele Mihai la varsta lui este in stare sa mai ia vreo decizie.
Cris
10 Aug 17:32
+0
VOTURI
-0
Daca nici oamenii astia nu se inteleg ce sa mai asteptam de la o familie simpla care nu are bani nici de mancare ??? Si ca sa fim corecti - pritzul Paul de Romania e mai apropiat de linia de sange regala decat principele Nicolae (daca e sa fim corecti cu istoria - stiti bine)

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE