Probleme cu CARDUL DE SĂNĂTATE în toată ţara. Ce NEREGULI sesizează mediciiCARDUL DE SĂNĂTATE, OBLIGATORIU DE LA 1 MAI, aduce haosul. Sute de oameni au luat cu asalt, luni, Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), dar şi casele judeţene de asigurări, pentru că medicii nu-i primesc fără carduri şi nu-şi pot lua reţetele. 

Coada de 200 de persoane la Casa de Sanatate Bucuresti, pentru cardul de sanatate
Coadă de 200 de persoane la Casa de Sănătate Bucureşti, pentru cardul de sănătate
Foto: romaniatv.net

CARDUL DE SĂNĂTATE, OBLIGATORIU DE LA 1 MAI. Luni dimineață a apărut un blocaj în sistemul cardurilor de sănătate, potrivit B1 TV.

Oamenii sunt foarte nemulțumiți că trebuie să aștepte mult la medici pentru că sistemul merge foarte încet și se blochează mereu.

Blocările au loc nu doar în Capitală, ci în toată țara.

„Se blocheză minute bune. Lucrăm cu întârzieri. 20-30 de minute durează să inregistrăm o rețetă în Bistrița, Arad și Oradea", a declarat Marina Pârcălabu, președintele patronatului Medicilor de Familie.

„Este inuman ce ni se întâmplă. Sistemul funcționează foarte greu", a mai adăugat aceasta.

Pe de altă parte, Vasile Ciurchea, președinte CNAS, a declarat că nu există niciun sistem blocat în momentul de față.

Întrebat câte carduri au fost activate până în prezent, președintele CNAS a spus „multe".

CARDUL DE SĂNĂTATE, OBLIGATORIU DE LA 1 MAI. „În fiecare zi rezolvăm sesizările care vin de la furnizori. Nu există o zi de pauză", a mai explicat Vasile Ciurchea.

CARDUL DE SĂNĂTATE a blocat sistemul în mai bine de jumătate de ţară. Medicii de familie spun că în acest moment fie nu pot valida serviciile medicale oferite pacienţilor, fie nu pot activa documentele electronice. Luni, în peste 25 de judeţe au fost semnalate probleme cu validarea cardurilor de sănătate.

Medicii de familie s-au plâns că nu pot valida cardurile de sănătate pentru că sistemul fie este blocat, fie se mişcă foarte încet. Unii medici susţin că validarea cardurilor durează chiar şi 45 de minute.

"La nivel naţional nu există sistem blocat. Există întârzieri în răspuns din cauza numărului foarte mare de solicitări. Sunt aproximativ 9.000 de solicitări pe secundă", a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS, la România TV.

CARDUL DE SĂNĂTATE, OBLIGATORIU DE LA 1 MAI. "La primele ore ale dimineții se realizau concomitent în sistem 9.000 de accesări cu cardul de sănătate. Astăzi, până la ora 11, la Help desk s-au primit peste 75 de sesizări de la furnizorii de servicii medicale care au întâmpinat probleme la utilizarea cardului. Aceste probleme au fost rezolvate sau erau în curs de soluționare în cel mai scurt timp. Nu au fost semnalate probleme care să ducă la blocarea sistemului", a precizat CNAS, într-un comunicat.

Au fost şi situaţii în care oamenii au mers la bancomate cu cardurile pentru a scoate bani. Mai multe bănci au anunţat că bancomatele lor au fost blocate cu carduri de sănătate. Una dintre explicaţii ar fi că, atât cardul bancar, cât şi cel de sănătate, seamănă izbitor, singura diferenţă fiind banda de siguranţă de pe cel bancar. O altă explicaţie ar fi că unii oameni au crezut că pe cardul de sănătate sunt şi bani.

Aproape 840.000 de persoane nu şi-au ridicat cardul de sănătate de la casele de asigurări de sănătate sau de la medicul de familie, dar vor primi servicii medicale şi după 1 mai, când cardul devine obligatoriu, consultaţiile fiind monitorizate separat.

CNAS a subliniat că accesul pacienților la servicii medicale nu va fi blocat de cardul național de sănătate.

"Principala preocupare a CNAS este ca introducerea cardului național de sănătate să nu îngreuneze sau să blocheze accesul pacienților la servicii medicale. Facem apel la furnizori și pacienți, în egală măsură, să înțeleagă importanța introducerii acestui sistem și să privească cu înțelegere și calm eventualele probleme inerente apărute la implementarea unui sistem de mare anvergură și complexitate. Vom rezolva toate aceste probleme cu profesionalism", a declarat președintele CNAS, Vasile Ciurchea, prin intermediul comunicatului de presă.

CARDUL DE SĂNĂTATE, OBLIGATORIU DE LA 1 MAI. CNAS solicită furnizorilor de servicii medicale să respecte legislația în vigoare și să acorde serviciile cu card de sănătate celor care l-au primit, dar și fără card de sănătate celor care încă nu au intrat în posesia lui.

Etichete: card de sănătate, card de sanatate obligatoriu, cardul de sănătate, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, CNAS, medici

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE