PROBLEME mari la blocurile reabilitate termic, în Sectorul 3. Primarul Negoiţă ridică din umeri



Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a promis în campania electorală că va reabilita termic gratuit blocurile vechi. În realitate însă, locatarii sunt puşi să plătească aproape 25% din costurile totale, sumele fiind deloc de neglijat pentru bugetele ceor mai multe dintre familii. Mai mult decât atât, pe lângă faptul că reabilitarea termică durează foarte mult, lucrările sunt făcute de mântuială: mai mulţi bucureşteni s-au trezit cu casele inundate de la ploaie şi apa şiroind pe pereţi. Deşi recunoaşte problemele, edilul susţine că nu poate face mai nimic din cauza legislaţiei. 

PROBLEME mari la blocurile reabilitate termic, in Sectorul 3. Primarul Negoita ridica din umeri (Foto Ziarul Ring)
PROBLEME mari la blocurile reabilitate termic, în Sectorul 3. Primarul Negoiţă ridică din umeri (Foto Ziarul Ring)

Când a cerut votul bucureştenilor pentru a deveni primar, Robert Negoiţă şi-a construit o parte din discursul de campanie pe tema gratuităţii lucrărilor de reabilitare termică. În realitate însă, lucrurile s-au întors la 180 de grade: anveloparea imobilelor costă fiecare locatar între 10-30% din totalul costurilor, de cele mai multe ori fiind stabilit un procent de 25%, reabilitarea fiind făcută cu fonduri europene, nu cu bani de la bugetul local aşa cum s-a procedat anterior. 

Suma pe care trebuie să o plătească acum locatarii nu este însă deloc de neglijat: în jur de 8.500-8.600 lei, conform calculelor făcute de consilierul local USB, Ioana Pricop. Suma poate fi achitată în termen de cinci ani, adică în fiecare lună cam 150 de lei în plus se adaugă la întreţinere. 

"Ei ştiau că nu o să plătească nimic sau, în cel mai rău caz, 3,5%. Am vorbit cu mai mulţi oameni, unii dintre ei habar n-aveau ce se întâmplă şi dacă au de plătit. Ştiau că nu trebuie să plătească nimic. Unii ziceau că: da, e ceva de plătit, dar nu le era foarte clar cât, când. La fel, au existat promisiuni din partea administratorului că n-o să plătească nimic, că aşa a promis domnul primar. Din păcate, am primit o listă de la Primărie cu un număr de mai mult de 50 de imobile şi da, mai mult de jumătate din apartamente urmează să plătească aceşti 25%. Costurile fiind aproximativ acestea, 8.750 lei pe 60 luni, deci asta înseamnă cam 150 lei, lună de lună la întreţinere", a spus Ioana Pricop, conform psnews.ro. 

Apartamentele inundate de sus până jos, după ploaie

Mai mult decât atât, lucrările de reabilitare termică a blocurilor din Sectorul 3 sunt făcute, de multe ori, de mântuială: bucureştenii de pe strada Gura Vadului s-au trezit cu casele inundate după ploaie şi apa şiroind pe pereţi de la ultimul etaj până la parter. 

De asemenea, pe şantier s-au produs şi accidente grave după ce constructorii au tăiat balustradele balcoanelor şi le-au lăsat aşa. O femeie a ajuns în stare gravă la spital după ce a căzut în gol de la etajul al IV-lea. 

CITEŞTE ŞI Curtea unei şcoli din sectorul 3 s-a transformat în PISCINĂ după ploile abundente FOTO

Deşi cetăţenii s-au plâns în repetate rânduri la primărie din cauza calităţii îndoielnice a lucrărilor, administraţia condusă de Robert Negoiţă s-a declarat neputincioasă, invocând actuala legislaţie în vigoare. 

"Este adevărat că avem ceva probleme pe partea de reabilitare termică, este adevărat că sunt probleme mari în România pe legea achiziţiilor publice, este adevărat că o mare parte a meseriaşilor din România nu mai lucrează în România, dar ăsta nu este un argument, să nu continuăm proiectul, adică dacă nu ştim să le facem perfect, nu mai facem nimic. Recunosc, da, este loc de mult mai bine şi noi încercăm să îmbunătăţim", s-a disculpat primarul Negoiţă care spune că a lăsat la latitudinea asociaţiilor de proprietari rezilierea constractelor de reabilitare termică.

Negoiţă: "Sunt probleme în cea mai mare parte cauzate de legea proastă a achiziţiilor publice"

Numai că rezilierea contractelor de reabilitare termică nu se poate face fără alte costuri colaterale: oprirea lucrărilor pe perioada procesului în instanţă, adică şantier rămas deschis cel puţin 4-5 ani, estimează autorităţile. Administraţia Negoiţă sugerează că nu încurajează rezilierea contractelor de reabilitare termică, chiar dacă lucrările sunt de o calitate îndoielnică şi apar probleme în casele proprietarilor. 

"Deci, repet, sunt probleme în mare parte, ca să nu zic în cea mai mare parte, cauzate de legea proastă a achiziţiilor publice. Să înţeleg că din cauza faptului că nu ştim să facem lucruri perfecte şi conjunctura nu este una perfectă, nu mai facem nimic. Dacă dumneavoastră de exemplu aţi fi la primărie, să înţeleg că nu aţi mai face nimic. Eu sper că vom găsi înţelegere în Consiliu. Toată lumea ştie că în construcţii nu există variantă ideală şi perfecţiune, încercăm să facem lucrurile, repet, cât mai bine, încercăm să facem cât mai mult pe conjuctura şi legislaţia pe care o avem", a conchis primarul Sectorului 3 la finalul unei şedinţe de Consiliu Local Sector 3 privind prelungirea implementării unor contracte d ereabilitare termică. 

Negoiţă a promis reabilitare termică gratuită. Oamenii plătesc până la 30% din costuri

În perioada 2012-2014, prin Programul local multianual privind creșterea performanței energetice la blocurile de locuințe au fost reabilitate și recepționate 357 de blocuri, anunţă Primăria Sectorului 3, ulterior fiind în proces de reabilitare alte peste 350 de blocuri.

Conform prevederilor legale în vigoare, în cazul blocurilor reabilitate termic din fonduri europene, costurile sunt suportate în proporţie de 60% de Uniunea Europeană, restul de 40% revenind împreună primăriei şi asociaţiei de proprietari, respectiv locatarilor blocurilor în cauză. Însă, sumele ce trebuie plătite de locatari sunt diferite la fiecare asociaţie de proprietari, în funcţie de veniturile vecinilor din bloc, contribuţia fiecărui apartament variind între 10-30% din total, după cum urmează:

- 30% contribuţia autorităţii publice locale şi 10% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile - proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 150 euro;
- 20% contribuţia autorităţii publice locale şi 20% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile - proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 350 euro;
- 10% contribuţia autorităţii publice locale şi 30% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile - proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 500 euro.

Pe 3 decembrie 2015, Primăria Sectorului 3 a încheiat un acord-cadru de 882 milioane lei (inclusiv TVA) pentru reabilitare termică a blocurilor de locuinţe incluse în Programul local multianual de creştere a performanţei energetice a blocurilor de locuinţe. Licitaţia deschisă a fost câştigată de un consorţiu de trei firme: PALEX CONSTRUCŢII INSTALAŢII S.R.L, CONSTRUCŢII ERBAŞU SA şi SC GRANT CPC SRL.

Etichete: bani pentru reabilitare termica, costuri reabilitare termica, ploaie, probleme reabilitare termica, reabilitare termică, robert negoita, Sectorul 3

0/7 COMENTARII
gicu
20 mai 22:17
+0
VOTURI
-0
nu ti-e rusine negoita cu termenele fara pic de bun simt in care coloratii tai fac lucrarile de mintuiala la blocurile din sectorul dat tie mostenire de mata si tactu?!
lucrari de mintuiala, incepute si neterminate cu anii si colac peste pupaza devize de lucrati de care amarastenii nu au habar! oare curtea de conturi nu vede ce se intimpla in primariile acestor borfasi?!
bOLUNDU
09 nov 09:01
+0
VOTURI
-0
Au inceput in forta dar au esuat repede.Populatia nu are banii necesari pentru constructii de anvelopare dupa bunul plac al conducerii.Inca nu au ajuns la concluzia cum ca incalzirea centralizata nu functioneaza caci este ceve din comunism adica fiecare familie sa fie debransata si sa consume cat le permite punga. Nu la gramada.
Geo
06 nov 12:08
+0
VOTURI
-0
Ziarista lu' peste! Cele mai grave probleme de calitate la blocurile care se reabiliteaza sau la care s-au finalizat aceste lucrari sunt IN SECTORUL 2!!! Inclusiv la blocul in care locuiesc la balcoane se vad luminile din interiorul balconului ca ''meseriasii'' nu au ingropat isopanu-ul ci l-au ''lipit'' de peretele extern.
barti
06 nov 12:04
+0
VOTURI
-0
nu suntem in epoca de aur sa nu platim nimic.unuia de la casa cine-i plateste reabilitarea.este foarte bine pana acum.doar la calitate trebuie umblat.esti proprietar platesti.ne-am bucurat cand am devenit proprietari pe preturi modice.nu va convine mutati-va la case si platiti tot.este anul 2016.
jean
05 nov 18:03
+0
VOTURI
-0
Cea mai mare minciuna!
Nimeni din Sectorul 3 nu va plati vreun ban pentru reabilitarea blocului in care locuieste.
Asta s-a intamplat pe vremea celuilalt Negoita, in perioada caruia s-au renovat cele mai putine blocuri din Bucuresti, si aproape toate facute cu cota parte de la locatarii blocurilor renovate.
gigi
05 nov 06:10
+0
VOTURI
-0
prostii din sectorul 3 care l-au votat pe gainarul asta de Negoita sa se spele pe cap cu el
Betonita
04 nov 11:47
+0
VOTURI
-0
L-ati votat pe Betonita cu ambele maini! Spalati-va cu el pe cap, ca se stia demult cat de "simtit" e.
Auzi, prefera sa faca lucrari de mantuiala decat sa ia masuri sa fie facute la standarde! Nu cere nimeni "perfect", sefuletule, ci doar sa respecte standardele! Daca nu poti respecta standardele, mai bine nu faci nimic, ca altfel inseamna ca arunci banii in anumite buzunare!
Chiar asa, ale tale cat de groase sunt dupa lucrarile astea?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE