PROCESUL CU ANRE. Primăria Capitalei: Modalitatea de stabilire a costului gigacaloriei, incorectăRADET şi Primăria Municipiului Bucureşti au dat în judecată ANRE pentru schimbarea modului de calcul al costului gigacaloriei. Primăria Capitalei precizează, într-un comunicat de presă, că, în cazul în care va fi admisă acţiunea în instanţă, preţul final plătit de către consumator "ar fi mai mic şi ar exista fonduri pentru realizarea de investiţii necesare întreţinerii sistemului de termoficare, vechi de peste 60 de ani".

RADET
RADET

Primarul General al Municipiului Bucuresti, Razvan Sava, comunica faptul ca, la initiativa Primariei Municipiului Bucuresti, RADET a initiat actiunea de obtinere a unui pret corect al gigacaloriei la nivelul Municipiului Bucuresti, se arată într-un comunicta de presă al Primăriei Capitalei.

"In prezent, modalitatea de stabilire a costului unei gigacalorii si de distribuire a costurilor intre cele doua forme de energie obtinute prin cogenerare (electrica si termica) este incorecta si avantajeaza in mod nelegal si netemeinic energia electrica.

Mecanismul de determinare a preturilor la energia termica si electrica in cogenerare, stabilit de ANRE, incalca cadrul legal aplicabil pentru stabilirea sau ajustarea pretului energiei termice si a bonusului prevazut de schema de sprijin de
promovare a cogenerarii de inalta eficienta in Romania. Metodologiile releva existenta unei subventii incrucisate intre energia electrica si energia termica, incalcandu-se astfel prevederile legale care interzic subventia incrucisata", se arată în comunicat.

"Adica, daca eu produc energie termica mai ieftin, pretul sa reflecte consumul real pentru producerea acestei forme de energie. Pentru ca in acest moment pretul este stabilit ca si cum as produce doar energie termica, nu si electrica. Sistemul de cogenerare a fost facut sa reduca pretul energiei termice. De ce avem un sistem performant daca pretul energiei termice creste constant?", afirma Andreea Miu, membru in CA RADET.

Potrivit Primăriei, prevederile atacate din cuprinsul HG 1215/2009 incalca dreptul legal aplicabil pentru stabilirea / ajustarea pretului energiei termice si a bonusului prevazut de schema de sprijin de promovare a cogenerarii de inalta eficienta.

"In cazul in care se admit actiunile formulate de RADET si Primaria Municipiului Bucuresti, pretul final platit de catre consumator ar fi mai mic si ar exista fonduri pentru realizarea de investitii atat de necesare intretinerii sistemului de termoficare, vechi de peste 60 de ani.

Ordinele contestate au ca efect impunerea unor clauze abuzive in raporturile contractuale dintre RADET si ELCEN. De asemenea, sunt incalcate numeroase principii: cel al transparentei preturilor si costurilor utilizate in stabilirea acestora, cel al dreptului la informare, al accesibilitatii pretului pentru consumatori, al protejarii interesului public si cel al protectiei consumatorilor.

Ordinele nationale si deciziile pentru producator, metodologiile de stabilire si ajustare a preturilor pentru energie electrica si termica produsa in cogenerare, Hotararea de Guvern privind stabilirea criteriilor si conditiilor necesare implementarii schemei de sprijin pentru promovarea cogenerarii de inalta eficienta, toate acestea reprezinta obiectul dosarelor aflate pe rolul instantelor de judecata", mai precizează Primăria Capitalei. 

RADET şi Primăria Municipiului Bucureşti au dat în judecată ANRE pentru schimbarea modului de calcul al costului gigacaloriei. Primul termen de judecată pentru acţiunile în anulare a fost miercuri, 25 mai 2016.

Etichete: ANRE; primaria capitalei, caldura bucuresti, gigacalorie, RADET

0/1 COMENTARII
De ce abia acum, inainte de alegeri?
26 May 18:30
+0
VOTURI
-0
De ce abia acum, inainte de alegeri?
Conducerea RADET, ca si cea a PMB, este in totalitate afiliata politic, in ultimii 3 ani toti fiind membri, activisti si simpatizanti PNL (anterior au fost la praduiala PSD+UNPR, PDL, PSD).
Modalitatea de stabilire a costului gigacaloriei si de distribuire a costurilor intre cele doua forme de energie obtinute prin cogenerare (electrica si termica) a fost neschimbata in ultimii 3 ani. De ce au asteptat pana acum, cu o saptamana inainte de alegeri ca sa "initieze" aceasta actiune in justitie?!
De ce?
Intreb si eu in calitate de cetatean cu drept de vot, abonat RADET si angajat RADET sufocat de nemernicia si incompetenta Conducerilor numite politic. De ce?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h