Procesul de corupţie al fostului primar Poteraş, amânat din nouProcesul de corupţie al fostului primar al Sectorului 6, Cristian Constantin Poteraş, a fost amânat din nou. 

Procesul de coruptie al fostului primar Poteras, amanat din nou
Procesul de corupţie al fostului primar Poteraş, amânat din nou

Luni a avut loc un nou termen de judecată în procesul de corupţie al fostului primar al Sectorului 6, Cristian Constantin Poteraş. Şedinţa s-a finalizat cu o nouă amânare, după ce avocatul fostului edil a cerut să depună o întâmpinare la dosar în care solicită să se prezinte şi un punct de vedere al Primăriei Sectorului 6, alături de cel al experţilor privind evaluarea terenurilor. De asemenea, avocatul a solicitat ca Primăria Sector 6 să trimită orice alte documente care ar avea legătură cu expertizele întocmite de experţii evaluatori, precum şi eventuale explicaţii în legătură cu această cauză. 

Noul termen de judecată în acest dosar a fost stabilit pentru prima jumătate a lunii februarie. Până în prezent procesul a fost amânat de aproape 30 de ori. Asta în ciuda faptului că, în urmă cu aproape un an, judecătorul de atunci declara că va încerca să grăbească acest proces. "Voi încerca să eficientizez judecarea acestui dosar", a declarat în martie 2013 preşedintele completului de judecată, Elena Grama.

Între timp însă, judecătorul a fost schimbat, procesul fiind acum judecat de Ionel Octavian Grozav la Judecătoria Sectorului 6. Poteraş a lipsit luni de la proces, fostul edil fiind plecat din şară, după cum a motivat avocatul său. 

Fostul primar al Sectorului 6, Cristian Constantin Poteraş, a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) într-un dosar legat de retrocedarea ilegală a şase terenuri, împreună cu alţi şase funcţionari publici din primărie. Imobilele, în suprafaţă totală de aproape 120.000 mp, ce au fost restituite în anul 2006, valorau la vremea respectivă 58,2 milioane euro, potrivit Parchetului, din care unul ar fi ajuns la vărul soţiei sale. Fostul edil declarat anterior, pentru B365.RO, că nu înţelege de ce sunt vizate numai aceste imobile, în condiţiile în care toate celelalte restituiri din mandatul său au fost făcute după acelaşi tipar: nefiind disponibil terenul cerut, s-a făcut restituirea pe un alt amplasament.

DNA: Unul din terenuri a ajuns la vărul soţiei lui Poteraş

Urmărirea penală a lui Cristian Poteraş a început în octombrie 2009, alături de Gheorghe Floricică - secretarul Primăriei Sectorului 6, funcţionarii publici (Dumitru Vultur, Daniel Moise şi Petre Boncea - membri ai subcomisiei de aplicare a legii fondului funciar), precum şi şefa Serviciului Cadastru Date Urbane şi Fond Funciar, Cristina Popescu şi Dorina Piftor, consilier în Primăria Sectorului 6.

Ofiţerii anticorupţie susţin că cei şapte inculpaţi, în frunte cu primarul Poteraş, au simulat "reconstituirea dreptului de proprietate în avantajul unui grup de persoane, una din acestea fiind vărul soţiei edilului, Lucian Viorel Grecu".

Procurorii arată, în rezoluţia de începere a urmăririi penale, că, în datele de 9 ianuarie 2006, 6 iunie 2006 şi 20 iulie 2006, "ignorându-şi atribuţiile conferite de lege, după o analiză superficială netemeinică, au propus validarea cererilor de reconstituire a dreptului de proprietate a lui Cezar Căpăţână, Şerban Alexandru Gheorghe Căpăţână, Anica Cristea, Gheorghe Nica, Steliana Rădulea, Elena Năforniţă şi Gheorghe Jianu".

Persoanele care au primit, în realitate, aceste terenuri necuvenite sunt Fabian Schwartzenberg, Lucian Viorel Grecu, Valeriu Pandor şi Marian Jean Căpăţână, susţin procurorii care apreciază că, înainte să fie împroprietăriţi, cei care au solicitat terenurile şi-au vândut drepturile litigioase unui grup de interese, apropiat celor menţionaţi anterior. Mai mult decât atât, terenurile pentru care se solicitau retrocedările ar fi fost situate în afara Bucureştiului, în comuna Domneşti, însă au fost restituite în Capitală. Astfel, ar fi fost cauzată o pagubă în valoare totală de 58.230.034 euro patrimoniului Municipiului Bucureşti, respectiv Clubului Sportiv Rapid, Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie şi Petrochimie ICECHIM şi Academiei Române – Institutul de Biologie, terenurile în cauză aparţinând, în mare parte, domeniului public ori domeniului privat al Municipiului Bucureşti şi persoanelor juridice anterior menţionate. Unul din terenurile despre care procurorii DNA spun că ar fi fost retrocedat ilegal, în suprafaţă de circa 5.000 mp, se află în cartierul Drumul Taberei şi reprezintă chiar o parte din parcul Favorit. Alte terenuri sunt situate pe Calea Plevnei, Splaiul Independenţei, Bd-ul. Iuliu Maniu, dar şi în apropierea Stadionului Giuleşti.

Ce acuzaţii aduc procurorii DNA

DNA arată, într-un comunicat oficial, că primarul Sectorului 6 a fost trimis în judecată de procurori la Judecătoria Sectorului 6, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

Astfel, CRISTIAN CONSTANTIN POTERAŞ, primar al Sectorului 6 Bucureşti şi preşedinte al Subcomisiei locale de fond funciar de pe lângă Consiliul Local al Sectorului 6 Bucureşti, este acuzat de infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (6 acte materiale). Unul din beneficiarii infracţiunii ar fi, conform procurorilor, vărul soţiei primarului.

Alături de Poteraş, au mai fost trimişi în judecată: GHEORGHE FLORICICĂ, secretar al Primăriei Sectorului 6 Bucureşti şi secretar al Subcomisiei locale de fond funciar, DUMITRU VULTUR, Director executiv adjunct al Direcţiei Tehnice (Urbanism) din cadrul Primăriei Sectorului 6 în perioada 2005-2008, MOISE DANIEL, şef Birou Evidenţa activităţilor agrare din cadrul Primăriei Sectorului 6 în perioada 2005-2006, BONCEA PETRE, referent în cadrul Serviciului Cadastru, Date Urbane şi Fond Funciar, CRISTINA POPESCU, şef Serviciu Cadastru Date Urbane şi Fond Funciar în perioada 2005 – 2006, DORINA PIFTOR, consilier în cadrul Serviciului Cadastru Date Urbane şi Fond Funciar. 

Etichete: corupţie, Cristian Poteraş, DNA, proces coruptie, retrocedare terenuri, Sectorul 6

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE