Procurorii cer 25 de ani de închisoare pentru torţionarul Ion Ficior: "Mor cu inima împăcată"Procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cer 25 de ani de închisoare pentru torționarul Ion Ficior, în dosarul în care este judecat pentru infracţiuni contra umanităţii. Joi, în ultimul cuvânt în procesul în care este judecat pentru tratamente neomenoase, Ficior a spus că el a încercat să îmbunătăţească starea de sănătate a deţinuţilor politici şi consideră că şi-a făcut datoria.

Procurorii cer 25 de ani de inchisoare pentru tortionarul Ion Ficior
Procurorii cer 25 de ani de închisoare pentru torţionarul Ion Ficior
Foto: cursdeguvernare.ro

La termenul de judecată de joi, din dosarul în care Ion Ficior, fost comandant al Penitenciarului Periprava, este acuzat de infracţiuni contra umanităţii, procurorii au cerut o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru acesta, având în vedere că are peste 65 de ani, deşi, au precizat aceştia, pentru acuzaţiile care i se aduc s-ar impune condamnarea pe viaţă.

La termenul de joi, magistraţii au audiat trei martori, foşti deţinuţi ai Penitenciarului Periprava, informează mediafax.ro.

Mirel Stănescu, unul dintre foştii deţinuţi ai Penitenciarului Periprava, a declarat în sala de judecată că în 1959 au fost duşi de la Gherla cinci sute deţinuţi.

"De acolo ne-au dus la Tulcea şi de acolo la lagărul de la Periprava, în aprilie sau mai. Ne-au cazat într-o baracă din stuf. Ne-a spus Ion Ficior că partidul ne dă şansa să ne reabilităm prin muncă. Am făcut munci agricole - se tăia stuf, se cultiva porumb care trebuia curăţat. Trebuia să mergem în ritm foarte susţinut. Se muncea 12 ore, mâncarea era foarte proastă, foarte slabă. Mai mâncam şi porumb crud, deşi era interzis. Uneori am mâncat şi şerpi de apă. Hrana era zeamă de arpacaş, uneori cartofi, uneori câteva boabe de fasole. Dimineaţa primeam o apă colorată. Beam apă din Dunăre, ne-am şi îmbolnăvit de dizenterie. Au fost mari umilinţe: dacă rămânea un fir netăiat de stuf pe rândul tău, te pedepseau. Am fost lovit cu un baston în spate şi apoi m-au obligat să îl rup cu dinţii. Cât am stat acolo nu am făcut niciodată baie. Toate s-au întâmplat sub conducerea lui Ion Ficior. Pe mine m-a marcat umilinţa trăită acolo : că nu ne puteam spăla, WC era în aer liber, bătăile. Până şi militarii în termen care ne păzeau erau învăţaţi să ne urască", a povestit acesta în faţa magistraţilor.

Ioan Ficior a fost trimis în judecată în 18 august 2014, de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul având ca obiect sesizarea formulată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Ficior: În închisori nu curge lapte şi miere. Mor împăcat că unde am fost am slujit ţara


Fostul comandant al Coloniei de muncă de la Periprava, Ioan Ficior, a declarat, joi, în ultimul cuvânt în procesul în care este judecat pentru tratamente neomenoase, că el a încercat să îmbunătăţească starea de sănătate a deţinuţilor politici şi consideră că şi-a făcut datoria, dar închisorile sunt supuse privaţiunilor.

Ioan Ficior a arătat, în declaraţia sa la Curtea de Apel Bucureşti, că în închisori "nu curge lapte şi miere", ci acestea "sunt supuse privaţiunilor".

"Nu e uşor să execuţi o pedeapsă cu regim special. La Periprava condiţiile erau destul de grele, iarna nu exista legătură cu alte localităţi, erau condiţii vitrege. Pentru asta se luau măsuri mai, pentru iarnă. Sigur ca asigurarea problemelor medicale era greu de rezolvat", a spus Ficior.

El a precizat că l-a preocupat aprovizionarea cu medicamente, îmbrăcăminte, combustibil pentru încălzit şi chiar a intervenit cu medici pentru filtrarea apei din Dunăre pentru cei 2.000 de deţinuţi, dar nu putea să îşi depăşească atribuţiile şi să aducă mai multă hrană.

"Am avut la Periprava o gospodărie de zarzavaturi care nu s-au făcut, am adus zarzavaturi de la Brăila şi am asigurat hrana. Procuratura venea în fiecare lună, dacă luam măsuri, procuratura militară nu mă ierta. Nu-mi permiteam să maltratez oameni", a mai spus Ficior.

El a menţionat că nu era nevoie să fie luate măsuri drastice faţă de deţinuţii politici, care "aveau o comportare mai deosebita, erau ordonaţi, supuşi".

"Mărturisesc pe propria răspundere că am încercat să îmbunătăţim situaţia de sănătate a oamenilor. Am făcut demersuri pentru medicamente şi instrumente medicale, există la dosar, pentru a fi aprovizionată cât mai bine unitatea în care eram nou. În ce priveşte comportarea mea, îmi cer scuze faţă de cei care am luat măsuri mai aspre", a spus fostul comandant.

Ficior a mai spus că nu şi-a permis "faţă de Dumnezeu" să înjure, el provenind dintr-o familie de pocăiţi.

"Mor cu inima împăcată că unde am fost am slujit ţara şi mi-am făcut datoria, am fost urmărit şi de Securitate. V-aş ruga să aveţi în vedere lucrurile bune, să fie judecata dreaptă , aşa cum o daţi, nu ura şi duşmănia să ne urmărească", le-a mai transmis el judecătorilor.

În mărturii ale foştilor deţinuţi politici de la Periprava, cuprinse în dosarul lui Ficior, se vorbeşte despre sute de decese cauzate de regimul de detenţie. Supravieţuitori ai coloniei de muncă au povestit că primeau ca hrană o supă cu 14 boabe de arpacaş şi că erau nevoiţi să bea apă direct din Dunăre, îmbolnăvindu-se de dizenterie. Ei mai vorbesc şi de o serie de tratamente ce le erau administrate deţinuţilor de fostul comandant Ioan Ficior, care i-ar fi ţinut legaţi de un copac în căldură cu orele sau i-ar fi pus să se întindă pe jos ca să sară cu calul peste trupurile lor.

În august 2014, Ion Ficior a fost trimis în judercată, fiind acuzat că, în perioada 1958-1963, când a condus Colonia de muncă Periprava, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva deţinuţilor politici, fiind înregistrate 103 decese.

Etichete: închisoare, ion ficior

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h