Programul PRIMA CASĂ va fi prelungit pe 5 aniMinisterul Finanţelor are în plan să prelungească programul Prima Casă pe cinci ani, nu anual, cum a fost până acum.

Programul PRIMA CASA va fi prelungit pe 5 ani
Programul PRIMA CASĂ va fi prelungit pe 5 ani

"Ne-am gândit că programul trebuie să fie multi-anual, nu ca până acum, pentru a avea o predictibilitate. Toţi cei interesaţi trebuie să aibă posibilitatea să-şi facă un plan pe termen mediu, să poată conta pe acest tip de program pe o anumită perioadă. Nu să ia cine ştie ce decizii personale pentru că nu ştiu dacă Prima Casă mai continuă sau nu. Avem în calcul o strategie pe 5 ani, tocmai, să înlăturăm acest sentiment de nesiguranţă. La document se mai lucrează, dar vă pot spune că nu luămîn nici un chip în calcul ca programul să fie exclusiv pentru construcţiile noi", a declarat ministrul Finanţelor, Anca Dragu, pentru ECONOMICA.NET.

Calculele de-acum privesc alocarea anuală pentru garanţii şi, important, tipul de clădiri care se vor califica în program. Ministrul spune că s-a pus problema întreruperii Prima Casă, dar felul în care se comportă Programul e unul care îi cere continuarea.

"Am pornit analiza acestui program de la zero, am analizat inclusiv daca e sau nu nevoie de 'Prima Casă' în condiţiile în care au existat temeri că acest program ar distorsiona piaţa. Am avut mai multe întâlniri cu toţi actorii pieţei pentru a avea o imagine cât mai realistă a lucrurilor. Datele puse la dispoziţie de instituţii precum Comisia de Prognoză arată că România stă rău la numărul de locuinţe faţă de mărimea populaţiei şi comparativ cu celelalte state ale Uniunii Europene. În plus, tinerii sunt descurajaţi de avansul pentru creditele ipotecare. E nevoie în continuare de un program guvernamental pentru a recupera acest decalaj. Am analizat de asemenea cum este recepţionat programul şi am constatat ca s-a dublat numărul de cereri anul acesta. Ne-am uitat să vedem dacă e un şoc temporar. Dar nu, nevoia de spaţii locative este foarte mare", a argumentat ministrul Anca Dragu.

CITEŞTE ŞI Câţi români şi-au luat locuinţe prin programul PRIMA CASĂ în prima jumătate a anului

Programul Prima Casă a fost lansat în 2009, atunci când din ce în ce mai mulţi dezvoltatori trăgeau obloanele. Era menit să-i ajute cât de cât, după ce cota de TVA fusese redusă la 5%, fără efecte imediate. Dezvoltatorii însă aveau în stoc apartamente cu suprafeţe mari, care nu se încadrau în TVA de 5%, iar cererea s-a orientat spre locuinţele vechi, care au cea mai mare pondere din totalul de garanţii Prima Casă acordate de stat.

În total, de la lansarea Programului în 2009 și până la finalul lui august 2016, au fost acordate 197.608 garanții în valoare totală de 16,88 de miliarde de lei. El constă într-o garanţie a statului, pentru un credit de echivalent în lei a 57.000 de euro maximum. Limita e de echivalent 66.500 de euro pentru construcţia de locuinţe noi. Pentru că împrumutatul beneficiază de această garanţie, banca îi oferă o dobândă standard, de 2% plus ROBOR la trei luni. Şi, cel mai important, avansul pentru locuinţă e de 5% din credit. Durata maximă de rambursare a creditului este de 30 de ani. În acest moment, rata de neplată de către beneficiarii programului Prima Casă este infimă, de 0,3%.

Etichete: Anca Dragu, condiţii prima casă, Prima Casă, programul prima casa

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE