PROIECT GUVERN. Peste 15.000 de locuinţe cu chirie, construite în următorii 5 aniMinisterul Finanţelor Publice a pus în dezbatere publică un proiect de lege pentru aprobarea acordului financiar semnat în ianuarie de România cu Banca de Dezvoltare a Comisiei Europene în privinţa finanţării unui program de construcţie a circa 7.000 de locuinţe pentru tineri. Acesta completează un alt proiect al Guvernului care vizează construcţia a 8.500 de locuinţe de serviciu.

Guvernul pregateste constructia a peste 15.000 de locuinte cu chirie
Guvernul pregăteşte construcţia a peste 15.000 de locuinţe cu chirie

Proiectul Guvernului, care trebuie trecut prin Parlament în acest an, presupune construcţia a 6.990 de locuinţe destinate închirierii până în 2020. Dezvoltarea noului fond locativ va fi realizată de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) pe baza unui împrumut în valoare de 175 mil. euro acordat de Banca de Dezvoltare a Comisiei Europene (BDCE). Creditul va fi completat cu încă 75 mil. euro, sumă împărţită egal între bugetul primăriilor şi bugetul de stat.

Împrumutul BDCE este acordat pe 20 ani, din care cinci ani perioadă de graţie, la o dobândă de bază egală cu dobânda Euribor la depozitele la 6 luni, plus o marjă, care în situaţiile anterioare s-a situat la maximum 0,5%.

Ţinta acestui program sunt familiile şi persoanele tinere cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, cu venituri sub venitul mediu pe economiei. Accentul se va pune pe cuplurile care au o calificare la nivel liceal sau academic, cum sunt cadrele didactice sau medici, în vederea încurajării stabilităţii forţei de muncă calificate şi evitarea migrării acesteia în străinătate.

Chiriile practicate de ANL se ridică, în medie, la 150-200 lei/lună, conform informaţiilor Capital.

Guvernul mai are în pregătire un proiect de hotărâre care prevede demararea unui program de construcţie de locuinţe de serviciu cu chirie pentru funcţionarii publici şi angajaţii instituţiilor publice centrale şi locale. Proiectul prevede demararea construcţiei la 8.500 de locuinţe în decurs de cinci ani, la un cost de 500 euro/mp, ceea ce presupune un efort bugetar de circa 285 mil. euro.

Sursa: capital.ro

Etichete: constructii cladiri, locuinte noi Bucuresti, locuinte noi chirie Bucuresti, proiect Guvern locuinte

0/1 COMENTARII
WNU
26 May 10:19
+0
VOTURI
-0
ACTUALUL GUIVERN - CIOLOS - A FOST NUMIT NU ALES PENYTRU O PERIOADA DE MAXIM UN AN , DAR VAD CA AU "GADURI MARI" SI " NU AU BANI PENTRU SALARII SI PENSII"... CUM VINE ASTA ?? UNDE ESTE ADEVARAUL ?? PROBABIL CA IL VOM AFLA DUPA "PLECAREA" GUVERNULUI .....

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE