Proiect imobiliar controversat, pe strada Mântuleasa, supus votului consilierilor generali. FOTOProiectul imobiliar care prevede ridicarea unui ansamblu de clădiri pe terenul unde a funcționat școala la care a învățat Mircea Eliade va fi supus, joi, votului Consiliului General al Municipiului București. Terenul se află într-o zonă protejată, iar conform PUZ Zone Construite Protejate înălțimea maximă admisă în această zonă este de 16 metri. Prin PUZ-ul avizat de municipalitate și supus votului CGMB înălțimea maximă admisă a crescut până la 25 metri. Locuitorii din zonă și reprezentanții ONG-urilor se opun proiectului și spun că acesta nu respectă prevederile PUZ Zone Protejate, nu se integrează în țesutul zonei și deteriorează calitatea vieții pentru cei care locuiesc pe strada Mântuleasa. Consiliul General al Municipiului București are ultimul cuvânt. Dacă PUZ-ul va fi aprobat, consilieri generali vor da practic undă verde realizării acestui proiect.  

Consiliul General al Municipiului General (CGMB) se va pronunța în ședința de joi asupra Planului Urbanistic Zonal str. Mântuleasa nr. 7-9. Este vorba de terenul pe care s-a aflat școala la care a învățat Mircea Eliade, demolată în 2002 fără aviz de la Ministerul Culturii.

Înainte de ședința Consiliului General, acest PUZ va fi dezbătut de Comisia de Urbanism din cadrul CGMB. La dezbateri au fost invitați și reprezentanții ONG-urilor. 

Proiectul prevede construirea unui ansamblu multifuncțional cu locuințe și funcțiuni complementare, servicii, comerț, birouri. Potrivit proiectului, pe terenul de 2.715 metri pătrați ar urma să fie construite mai multe clădiri cu înălțime maximă S+D+P+5E. 

Terenul de pe strada Mântuleasa nr. 7-9 face parte din ansamblul de arhitectură "Strada Mântuleasa" ce figurează pe Lista Monumentelor Istorice și se află în zona protejată nr.22, iar conform PUZ Zone Construite Protejate înălțimea maximă admisă în această zonă este de 16 metri. Prin PUZ-ul avizat de municipalitate înălțimea maximă admisă a crescut până la 25 metri.

Ansamblul propus pe terenul de pe strada Mântuleasa va cuprinde locuințe pe o suprafață de 1950 metri pătrați, comerț și servicii pe 1.300 metri pătrați și birouri la etajele superioare pe 3.250 metri pătrați.

Indicatorii urbanistici aprobați de Primăria Capitalei:
- înălțime maximă: S+D+P+5E - 25 metri;
- Procent de Ocupare al Terenului : 65%
- Coeficient de Utilizare al Terenului: 2,4.
- Funcțiune: locuințe, servicii, comerț, birouri

Indicatorii urbanistici reglementați pentru Zona Protejată Mântuleasa:
- înălțime maximă: 16 metri;
- Procent de Ocupare al Terenului : 65%
- Coeficient de Utilizare al Terenului: 2.

Proiectul este însă aspru criticat de reprezentanții ONG-urilor. "Acest proiect a început cu 17 etaje și s-a ajuns la 25 de metri. Dar în regulamentul pentru zone protejate scrie: înățime maximă 13 metri, înălțime minimă 10 metri. Peste înălțimea maximă se admite doar un singur nivel - trei metri. Or clădirea asta are 25 de metri. Nu ne convinge nici modul în care încearcă să se integreze în țesutul zonei. Nu am văzut nicăieri un studiu de impact asupra zonei. Cred că proiectul trebuie reîntors și modificat, cu alt volum, cu altă înălțime. Nu spunem că nu trebuie să construim. Dar trebuim să construim decent, respectuos față de istorie și de cetățean", spunea Roxana Wring de la Asociația Pro Domo la dezbaterea publică a acestui PUZ. 

De asemenea, locuitorii din zonă spun că noul proiect imobiliar va duce la deteriorarea calității vieții pentru cei care locuiesc pe strada Mântuleasa. "Cum a ajuns un teren al Ministerului Educației pe mâna unui investitor privat nu înțelegem. De ce nu se face o școală pe acest teren? 104 locuri de parcare la 6.500 metri pătrați este un banc. Ne stricați calitatea vieții a celor care deja locuim acolo", a precizat Marina Echeriu, rezidentă pe strada Mântuleasa.

PUZ-ul  s-a aflat în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Capitalei și a atras reacții negative din partea locuitorilor și a ONG-urilor.

"Proiectul nu respecta morfologia urbana, raportul dintre construit si spatiul liber, ceea ce confera specificitatea zonei construite protejate. Inaltimea de 25 m este mult prea mare pentru o zona al carui specific este dat de case cu parter si etaj. In realitate, cei 25 m sunt echivalentul unui bloc P+7 etaje, nu P+5 cum se mentioneaza in documentatie! Pe parcela a existat scoala unde a studiat Mircea Eliade, acum demolata. Cu toate acestea proiectul ar trebui sa pastreze memoria scolii si acest lucru nu se face doar prin alinierea cu un corp de cladire nou. Memoria se va pastra printr-un proiect care reface raportul dintre cladirea de inaltime redusa a scolii si terenul din jur", a scris Roxana Wring.

"Strada Mantuleasa are, in cea mai mare parte a ei, cladiri de inaltime redusa (P... P+2). Consider ca interventia propusa de PUZ (RHmax = Demisol+Parter+5Etaje; 25m), pe locul unor clădiri P+1 incurajeaza schimbarea caracterului zonei (caracter recunoscut de PUZ Zone Construite Protejate a fi de generat de cladiri joase RH=10...13...16m) și deci schimbarea unui peisaj cultural prezent in opera lui Mircea Eliade. Tot in acest sens, a se vedea schimbarea la nivel morfologic fata de existent. Constat pozitionarea corpului de inaltime maxima fara a se avea in vedere contextul. Alinierea posterioara (spre vest si nord) prevazuta de proiect nu are legătură cu edificabilul propus de acesta", a scris și Adrian Bălteanu.

Beneficiarul proiectului este Leader Properties. Planul Urbanistic Zonal Strada Mântuleasa 7-9 a fost avizat și de Primăria Capitalei și de Ministerul Culturii.

Consiliul General al Municipiului București are ultimul cuvânt. Dacă PUZ-ul va fi aprobat, consilieri generali vor da practic undă verde realizării acestui proiect.  

.

Etichete: Consiliul General al Municipiului Bucureşti, PUZ, strada Mântuleasa

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE