Proiect-pilot pentru creșterea numărului de câini însoțitori pentru persoanele nevăzătoareUn proiect-pilot prin care se urmărește creșterea numărului de câini însoțitori pentru persoanele nevăzătoare va fi lansat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) în perioada următoare.

Proiect-pilot pentru crestere a numarului de caini insotitori pentru persoanele nevazatoare
Proiect-pilot pentru creștere a numărului de câini însoțitori pentru persoanele nevăzătoare
Foto: informatiiprofesionale.ro

Ministrul Muncii,Rovana Plumb, a menționat că în paralel cu programul pilot va fi demarată o campanie de informare care să promoveze prevederile Legii nr. 55/2014 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu accent pe partea care reglementează câinii însoțitori, potrivit Agerpres.

"Anul trecut, în Parlament, a fost votată legea care prevede dezvoltarea unor servicii de asistență vie pentru nevăzători. Câinii însoțitori reprezintă un sprijin real pentru persoanele cu dizabilități. Vom demara, prin intermediul Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD), un proiect pilot prin care să creștem numărul de câini însoțitori. De asemenea, ANPD are toată susținerea Ministerului Muncii pentru transpunerea legii privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități", a afirmat ministrul Muncii, Rovana Plumb, într-o întâlnire de lucru cu reprezentanții Federației Europene a Câinilor Însoțitori pentru Persoanele Nevăzătoare.

"Recunosc faptul că multe companii, magazine, instituții publice nu cunosc reglementările legii și, astfel, se creează o serie de probleme. Vom pregăti o campanie de informare care să se deruleze împreună cu proiectul pilot', a spus Rovana Plumb.

La rândul său, președintele Federației Europene a Câinilor Însoțitori pentru Persoanele Nevăzătoare, David Adams, a subliniat că programul câinilor însoțitori reprezintă o metodă extrem de utilă pentru reintegrarea persoanelor cu dizabilități în societate și că, anual, se fac progrese însemnate, însă este foarte important ca programul să fie sprijinit de către autorități.

Potrivit datelor oficiale, în România există șapte câini ghizi pentru persoane nevăzătoare. Primul exemplar de acest gen a fost Chloe, urmată de Louis, Clint (câinele celui mai tânăr beneficiar român, în vârstă de 19 ani), Max (câine care are doi stăpâni beneficiari, un cuplu de persoane cu deficiențe de vedere), Hamish, Heidi și Angus — cel mai tânăr 'absolvent" al școlii de câini ghizi pentru nevăzători.

În comparație cu aceste cifre, în Marea Britanie există aproximativ 5.000 de câini ghizi, conform instructorului de câini ghizi pentru nevăzători, Alan Brooks, prezent, recent, la București, cu ocazia unei gale de strângere de fonduri pentru Federația Europeană a Câinilor Ghid.

Etichete: câini însoțitori, Ministerul Muncii, persoane nevăzătoare, proiect-pilot, Rovana Plumb

0/1 COMENTARII
zeromaidanezi
28 apr 20:48
+0
VOTURI
-0
Intai trebuie rezolvata problema cainilor fara stapan din tara
"Acesta a adăugat că haitele de câini vagabonzi fac aproape imposibilă persoanelor fără vedere utilizarea câinilor ghizi. "Maidanezii îi atacă, aşa că soluţia cu câinii ghizi este nefuncţională în oraşele din România". sursa citat articol publicat in Romania Libera din 24.11.2011

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE