Proiect privind conferirea titlului de martir și erou al neamului lui Avram Iancu, adoptat de CamerăMiercuri, deputaţii au adoptat un proiect de lege inițiat de fostul președinte al Senatului Crin Antonescu. Proiectul de lege vizează conferirea titlului onorific de martir și erou al națiunii române lui Avram Iancu.

Proiect privind conferirea titlului de martir si erou al neamului lui Avram Iancu, adoptat de Camera
Proiect privind conferirea titlului de martir și erou al neamului lui Avram Iancu, adoptat de Cameră
Foto: ampress.ro

Potrivit proiectului, "pentru viața închinată și jertfă spre propășirea neamului românesc, pentru cinstirea în mod deosebit a memoriei lui Avram Iancu, considerat cel mai mare erou al românilor din Transilvania, cu merite excepționale în afirmarea identității și a drepturilor naționale pe teritoriul strămoșesc, se conferă fostului conducător al revoluției române de la 1848-1849 din Transilvania titlul de erou al națiunii române", se arată în proiectul de lege.

Proiectul a fost inițiat de doi senatori liberali, Crin Antonescu și Teodor Atanasiu, și a fost adoptat cu 320 de voturi pentru, patru împotrivă și 10 abțineri, scrie Agerpres.

Acesta a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaților este for decizional.

Deputaţii urmează să decidă în această perioadă şi dacă vor accepta cererea procurorilor DNA privind începrea urmării penale a deputatului UDMR Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului. Marţi, Comisia Juridică a avizat favorabil solicitarea DNA privind începerea urmăririi penale în cazul deputatului UDMR, Laszlo Borbely, în dosarul în care este acuzat că ar fi luat mită pentru intervenţii în vederea atribuirii unor contracte. Până în prezent nu s-a anunţat când va fi discutată în plenul Camerei Deputaţilor cererea DNA.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru urmărirea penală a deputatului UDMR Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului, în dosarul în care este acuzat că ar fi luat mită pentru intervenţii în vederea atribuirii unor contracte, cauză redeschisă recent de DNA Oradea.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a transmis procurorului general, în vederea sesizării Camerei Deputaţilor, cererea de efectuare a urmăririi penale faţă de BORBELY LASZLO, deputat în Parlamentul României, fost ministru al Ministerului Mediului şi Pădurilor, în legătură cu săvârşirea a trei infracţiuni de trafic de influenţă, anunţă DNA într-un comunicat de presă.

"Prezenta cerere este formulată în cauza în care, la data de 17 ianuarie 2014, au fost trimise în judecată trei persoane, în legătură cu infracţiuni de corupţie (vezi comunicat nr. 23/VIII/3 din 17 ianuarie 2014). Din cauza faptului că, la data de 11.09.2012, plenul Camerei Deputaților a respins cererea procurorilor DNA de încuviințare a urmăririi penale, față de BORBELY LASZLO s-a dispus soluția de netrimitere în judecată.

Ulterior, au apărut noi elemente ce au conturat suspiciunea săvârșirii unei alte infracțiuni de trafic de influență de către BORBELY LASZLO, în perioada exercitării funcției de ministru Mediului şi Pădurilor.

Prin urmare, procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Oradea, la data de 5 ianuarie 2015, au dispus revocarea soluției de neîncepere a urmăririi penale, iar judecătorul de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat redeschiderea urmăririi penale", precizează DNA.

Cererea procurorilor privind efectuarea urmăririi penale față de BORBELY LASZLO are în vedere faptul că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

"1. În cursul anului 2011, Borbely Laszlo, în calitate de ministru al Mediului şi Pădurilor, a primit de la Ciocan Ioan – administrator al S.C. LESCACI COM SRL Negreşti Oaş, foloase necuvenite, constând în renovarea şi utilarea unui apartament, în valoare de 80.952 lei, pentru a-și exercita influenţa asupra unor funcţionari din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române" – instituţie aflată în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor, în vederea determinării acestora să favorizeze S.C. LESCACI COM SRL Negreşti Oaş la diferite licitaţii organizate de A.N. „Apele Române" prin Administraţiile Bazinale din teritoriu.

2. În cursul anului 2011, Borbely Laszlo, în calitate de ministru al Mediului şi Pădurilor, a primit de la Molnar Anton Petru - administrator de fapt al S.C. AZIMUT COM SRL Acăţari, foloase necuvenite, constând în reamenajarea şi extinderea unui imobil aparținând acestuia, în valoare de 112.199 lei, pentru a-și exercita influenţa asupra unor funcţionari din cadrul A.N. „Apele Române" – instituţie aflată în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor, în vederea determinării acestora să favorizeze S.C. AZIMUT COM SRL Acăţari, la diferite licitaţii organizate de către A.N. „Apele Române" prin Administraţiile Bazinale din teritoriu.

3. În cursul anului 2011, inculpatul Borbely Laszlo, în calitate de ministru al Mediului şi Pădurilor, a primit de la o persoană, administratorul a două societăți comerciale, suma de 50.000 euro, pentru a sprijini firmele administrate de acesta să obţină lucrări în domeniul gospodăririi apelor și să încaseze contravaloarea lucrărilor executate", se mai arată în comunicatul DNA.

Etichete: Camera Deputatilor, DNA, erou, Laszlo Borbely, martir, proiect de lege

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE