Proiecte de 4,3 miliarde de euro din bani europeni, neterminate la termen, în RomâniaMai este doar o săptămână pentru încheierea proiectelor finanțate din bani europeni în exercițiul financiar 2007-2013, iar România este corigentă la finalizarea acestora. Românii vor scoate bani din buzunar. Autoritati publice centrale si locale precum si beneficiari privati trebuie sa cheltuiasca din banii lor sau de la bugetul de stat, in total, 1,189 miliarde de euro pentru a finaliza proiecte europene incepute, dar care nu pot fi incheiate in perioada de programare 2007-2013 si care nici nu pot fi refazate pentru a fi continuate cu banii europeni din perioada de programare 2014-2020. Informatia a fost prezentata, marti, de ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu, intr-o conferinta de presa.

50 mil euro, alocati in 2016, pentru sase mari proiecte din Capitala, inclusiv Pasaj Piata Sudului
50 mil euro, alocați în 2016, pentru şase mari proiecte din Capitală, inclusiv Pasaj Piaţa Sudului

Ministerul Fondurilor Europene speră să recupereze pe ultima sută de metri ce nu s-a făcut în ani de zile.

„Ne dorim să creştem această absorbţie de la 60%, măcar la 70% să ajungem. Avem peste 6000 de facturi în casă pe care am încercat să le plătim. O parte dintre ele este urgent a fi finalizate până la finalul anului pentrru ca beneficiarii să-şi plătească furnizorii. Vom face plăţi şi în primul trimestru din 2016", spune Aura Răducu, ministrul Fondurilor Europene.

Gradul scăzut de absorbţie se vede în cifre. Peste 700 de proiecte finanţate din bani europeni nu sunt gata. Pentru 84 dintre ele, cu o valoare de peste 3,7 miliarde de euro, România vrea să ceară bani şi din următorul exerciţiu financiar.

„Din păcate se pierd aceşti bani, pentu că nu se finanţează din 2007-2013, dar măcar este o soluţie foarte bună să nu se piardă proiectele şi să nu fie finanţate de la bugetul de stat", spune Aura Răducu, ministrul Fondurilor Europene.

Aproape jumătate sunt proiecte pentru autostrăzi, drumuri şi cale ferată. Pe listă se află şi autostrada demolată Cunţa-Sălişte, parte a autostrăzii Orăştie-Sibiu.

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE