Proiectul care interzice parcarea pe trotuar dacă nu se lasă 2 metri pentru pietoni, AVIZ NEGATIVProiectul care prevede că şoferii vor putea opri, staţiona sau parca maşinile pe trotuar doar dacă rămâne un spaţiu de doi metri pentru pietoni a primit un prim aviz în Parlament şi acesta este unul negativ. Iniţiativa legislativă, depusă de senatorul independent Valeriu Todiraşcu, se află pe agenda Senatului şi a fost avizată nefavorabil de Comisia pentru administraţie publică. 

Masini parcate pe trotuar
Maşini parcate pe trotuar
Foto: www.amanetauto.ro

Iniţiativa legislativă, depusă în decembrie 2015, prevede că şoferii pot opri, staţiona sau parca maşinile pe trotuar doar dacă rămâne liber un culoar de cel puţin doi metri. Potrivit prevederilor în vigoare, maşinile pot rămâne pe trotuar dacă rămâne liber un spaţiu de un metru.

"Administratorul drumului public poate permite oprirea, staţionarea sau parcarea unui vehicul pe trotuar, parţial ori total, numai cu respectarea marcajului şi numai dacă rămâne liber cel puţin un culoar de minimum 2 metri lăţime înspre marginea opusă părţii carosabile, destinat circulaţiei pietonilor", prevede proiectul.

Proiectul a fost trimis pentru avize la comisiile de specialitate din Senat, iar pe 13 aprilie a primit aviz negativ de la Comisia pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului. Toţi senatorii din comisie, prezenţi la şedinţă, au votat împotriva proiectului de lege. 

Senatorii din Comisia juridică au termen ca, până pe 3 mai, sa dea şi ei un aviz pe proiect, iar Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională  şi cea pentru transporturi şi energie trebuie să facă raport de admitere sau de respingere până la data de 10 mai.

Senatul este prima cameră sesizată.

Iniţiatorul proiectului susţine, în expunerea de motive, că spaţiul de un metru, prevăzut în prezent, nu este suficient pentru persoanele cu handicap locomotor, pentru mamele cu copii în căruţ sau pentru intervenţiile pompierilor şi paramedicilor.

"Pe acest spaţiu pietonal de pe trotuare trebuie să fie posibilă deplasarea tărgilor cu răniţi însoţite de paramedici care acordă primul ajutor şi utilajelor pompierilor. Cum s-ar putea acorda primul ajutor într-un accident colectiv, ca cel din Colectiv, pe o stradă unde autovehiculele ar fi parcate lângă pereţii clădirilor?", susţine Todiraşcu.

După intrarea în vigoare a iniţiativei legislative, administratorii drumurilor publice vor fi obligaţi să marcheze locurile de parcare pe trotuar şi să supravegheze respectarea marcajelor pentru a asigura un spaţiu de cel puţin doi metri pentru pietoni.


Etichete: masini parcate, masini parcate trotuar, parcari trotuar 2 metri, proiect parcare masini

0/6 COMENTARII
gelu
22 Apr 15:02
+0
VOTURI
-0
Milogii sunt obisnuiti sa parcheze unde vor ei si mai ales, sa fie gratis. Asta e tara noastra si se numest Romania. Daca eram civilizati, nu ni se mai spunea "romani" ci elvetieni ! Fiecare tara are locul ei in ierarhia mondiala. Noi suntem niste tarani care se viseaza "nemti"
Octo
22 Apr 12:45
+0
VOTURI
-0
Am fost azi la spitalul Coltea. E trist. Trotuar in spatele spitalului, blocat de masini. Nu ai pe unde sa mergi cu scaun cu rotile. Pacientii trebuie sa circule pe carosabil. Romania 2016! :((
artiom
22 Apr 10:54
+0
VOTURI
-0
La noi toti meltenii parcheaza pe trotuar. Trotuarul este pentru pietoni, nu pentru rable. Si inca ceva ce romanul nu intelege: locul de parcare nu este un drept. In toate tarile civilizate locul de parcare este cu plata . Nu ai bani sa platesti, mergi cu metroul. Numai la noi toti meltenii merg cu masinile si sa-si cumpere paine.
Mikey
21 Apr 20:57
+0
VOTURI
-0
@Gabriel Dar ce probleme avem. Deci nu e o problema ca cineva vrea o lege care sa spuna ca e ok sa iti pui troaca pe trotuar. Problema e ca ar putea cineva interzice parcarea pe trotuare inguste. Ca doar nu o fi cineva nebun sa lase masina in parcarea cu plata ca alti fraieri cand poate sa o lase gratis peste tot. Inclusiv pe spatiul verde(ar trebui sa vorbim de distrugere de proprietate publica cel putin in astfel de cazuri). Oricum, e bine ca a primit aviz negativ, sper sa nu fie votata o astfel de lege. In orice tara cu apa calda nu exista parcare pe trotuar, indiferent de latimea lui.
Gabriel
21 Apr 20:23
+0
VOTURI
-0
Si unde trotuarul are numai 1,2 m ce e de facut.In toate orasele cu zone vechi sunt trotuare inguste,unele sub 1 m.Probabil parlamentarul nu mai candideaza pt.un alt mandat .
Mihai
21 Apr 15:54
+0
VOTURI
-0
hm, senatul = BMW.. foarte trist..

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE