Proiectul care prevede reducerea numărului de parlamentari la 300, RESPINS de SenatSenatorii au respins, marţi, proiectul de lege care prevedea reducerea numărului de parlamentari la 300, în acord cu rezultatul referendumului din 2009. 

Proiectul care prevede reducerea numarului de parlamentari la 300, RESPINS de Senat
Proiectul care prevede reducerea numărului de parlamentari la 300, RESPINS de Senat

Propunerea legislativă care prevedea modificarea normei de reprezentare în cele două Camere ale Parlamentului, astfel încât numărul total de parlametari să fie de 300 a fost respinsă de plenul Senatului.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, inițiată de 8 parlamentari, preponderent independenți, a fost dezbătută de Senat în calitate de primă Cameră sesizată, scrie Agerpres.

Potrivit actului normativ propus, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaților este de un deputat la 101.000 locuitori, iar norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 203.000 locuitori.

Se mai prevede că "numărul de mandate pentru Senat, respectiv pentru Camera Deputaților se determină prin raportarea numărului de locuitori ai fiecărei circumscripții electorale la normele de reprezentare prevăzute, la care se adaugă un mandat de senator, respectiv de deputat pentru ceea ce depășește jumătatea normei de reprezentare, fără ca numărul mandatelor de senator dintr-o circumscripție să fie mai mic de 2, iar cel de deputat mai mic de 3".

"În considerarea faptului că numărul deputaților și senatorilor se stabilește prin legea electorală, alegerea acestora se face de către cetățenii cu drept de vot, iar voința lor este suverană, pentru aplicarea rezultatului referendumului din 2009 privind privind reducerea numărului de parlametari la 300, depunem prezenta propunere legislativă", se arată în expunerea de motive a propunerii legislative semnate de deputatul Eugen Tomac.

Propunerea legislativă va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, cu rol decizional în acest caz.

REACŢIA PMP

Partidul Mișcarea Populară critică votul dat de parlamentarii PSD, PNL, ALDE, UNPR și UDMR în Senat la proiectul de lege privind reducerea numărului de aleși la 300, subliniind că Legislativul era obligat să modifice legislația pentru a respecta rezultatul referendumului din 2009.

"La referendumul din 2009, 88,84% dintre cetățeni (7.765.573 de cetățeni români) au votat pentru reducerea numărului de parlamentari la 300, prezența fiind de 50,95%. Referendumul a fost validat de CCR și ar fi urmat să fie pus în practică. Potrivit legilor, Parlamentul era obligat să schimbe toată legislația aferentă pentru a respecta voința populară, lucru ce nu s-a întâmplat. Azi, în Senat, PSD, PNL, ALDE, UNPR și UDMR au arătat că nu sunt de acord cu cetățenii români. Îi consideră "proști". Îi disprețuiesc și îi umilesc", se arată într-un comunicat al PMP transmis marți Agerpres.

Sursa citată adaugă că, astfel, "ei au votat pentru păstrarea structurii actuale, cu 500 de parlamentari ineficienți".

"Rezultatul votului a fost 83 voturi împotrivă și 2 voturi pentru reducerea numărului de parlamentari la 300. USL trăiește!", susțin reprezentanții PMP în comunicatul citat.

Ei susțin că "mulți politicieni, printre ei fostul șef USL Crin Antonescu, au declarat că la referendum 'poporul n-a știut ce votează'". "Cu alte cuvinte, poporul nu știe ce interese are, doar politicienii știu, confundându-le cu propriile interese. Curtea Constituțională a stabilit, la 27 iunie 2012, că acea consultare populară din 2009 este obligatorie. (...) Anul acesta, partidele politice cer votul alegătorilor în alegerile locale și legislative. Corect și rațional ar fi ca alegătorii să întrebe partidele vinovate de neaplicarea deciziei de la referendumul din 2009 de ce le mai cer votul, dacă nu țin cont de el? Dacă poporul este 'prost', de ce ar trebui să voteze partidele care țin cont de votul popular doar când și cum le convine?", se mai arată în comunicatul de presă.

Etichete: 300 de parlamentari, proiect numar parlamentari, reducere numar parlamentari

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE