Proiectul privind salarizarea va fi RETRAS. Ministrul Muncii ameninţă cu DEMISIA UPDATEProiectul de ordonanţă de urgenţă privind salarizarea va fi retras de Ministerul Muncii, au anunţat, marţi, sindicaliştii la ieşirea de la negocierile de la minister. Unul dintre sindicalişti a declarat că ministrul Muncii, Ana Costea, a lăsat impresia că va demisiona curând. Varianta demisiei a fost confirmată ulterior de un consilier al ministrului, care a spus că Ana Costea îşi va depune mandatul în cazul în care proiectul nu va fi retras de Guvern.

Proiectul de salarizare, prezentat
Proiectul de salarizare, prezentat

UPDATE Ministrul Muncii este dispus să își depună mandatul dacă proiectul privind salarizarea în sistemul bugetar nu va fi retras miercuri de către Guvern, a anunțat, marți, consilierul ministrului Muncii, Cosmin Andreica, la finalul discuțiilor cu liderii sindicali.

"Această Ordonanță de urgență nu a reușit să satisfacă nevoile partenerilor sociali și nevoile existente în momentul de față pentru eliminarea disfuncționalităților, doamna ministru (ministrul Muncii, Ana Costea n.r.) și-a asumat retragerea acestui proiect. Doamna ministru a precizat că, în situația în care nu se va lua act de faptul că dumneai nu susține această Ordonanță de Urgență, este dispusă să își depună mandatul. Până la urmă noi asigurăm partea tehnică a acestei legi, iar în cazul în care se încearcă variante care nu au cum să satisfacă obiectivele propuse, nu avem cum să le susținem și să fim de acord cu ele. În condițiile în care proiectul nu va fi retras mâine (miercuri — n.r.) doamna ministru își va da demisia", a spus Andreica.

UPDATE Premierul Dacian Cioloş şi miniştrii cu responsabilităţi în elaborarea Legii salarizării bugetare se vor reuni, marţi după-amiază, la Palatul Victoria pentru a discuta despre concluziile întâlnirii pe care sindicatele au avut-o la Ministerul Muncii cu ministrul de resort, Ana Costea.

"Ministrul Muncii, doamna Ana Costea, și-a asumat răspunderea de a retrage în mod oficial din cadrul Guvernului acest act normativ. Este un pas înainte în vederea rezolvării problemelor pe care noi le-am semnalat.(..) este un act normativ care trebuie dezvoltat foarte clar chiar dacă este vorba de condiționări financiare și de a-l face funcțional și a corecta disfuncționalități constatate la alegea actuala de salarizare", a spus Bogdan Hossu, președintele CNS Cartel Alfa,  la ieşirea de la negocierile de la Ministerul Muncii.

Marius Nistor, preşedintele executiv al Federaţiei „Spiru Haret", a declarat, la rândul său, că proiectul de ordonanţă de urgenţă nu făcea altceva decât "să accentueze starea de haos existentă din punct de vedere salarial în domeniul bugetar".

"Totodată, avem un avertisment foarte clar pentru cabinetul Cioloş pentru ca în regim de urgenţă să întrunească Consiliul Tripartit pentru a discuta varianta care va înlocui acest proiect de ordonanţă. Nu se poate porni de la premisa că venim şi oferim o sumă de bani insuficientă pentru a oferi corecţii din punct de vedere salarial în toate domeniile bugetare. Este o premisă total greşită", a spus Nistor.  

Leonard Bărăscu, CNSRL Frăţia, a arătat că ministrul Muncii, Ana Costea, a lăsat impresia că va demisiona curând.

"Nu a anunţat, dar din atitudinea pe care a avut-o doamna ministru, sunt sigur că mâine va duce la acest lucru (n.r.demisia ministrului Muncii). Ne-a spus că îi pare rău pentru ce s-a întâmplat şi că nu a avut susţinerea necesară", a declarat Leonard Bărăscu, CNSRL Frăţia, citat de Mediafax.

"Am cedat nervos după ce am reuşit să introducem 1.335 de ocupaţii într-un tabel sintetic pentru a vedea discrepanţele uriaşe la care ar duce acest sistem. ", a spus şi Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS).

Discuţiile au început la ora 11.00, la sediul Ministerului Muncii, între reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România- Frăţia, ai Alianţei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor "SED LEX" şi mai mulţi miniştrii din Guvernul Cioloş printre care ministrul Justiţiei, al Muncii şi vicepremierul Vasile Dâncu.

Potrivit lui Simion Hancescu preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), sindicaliştii sunt "foarte nemulţumiţi" de proiectul de ordionanţă de urgenţă privind salarizarea bugetarilor.

Conform proiectului de Ordonanţă de Urgenţă, ce ar urma să intre în vigoare de la 1 august 2016, preşedintele României va avea un salariu lunar brut de 15.000 de lei, iar Patriarhul va încasa o indemnizaţie lunară de 13.706 lei. Aceeaşi sumă, de 13.706 lei, va fi încasată ca venit lunar şi de preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, dar şi de premierul ţării, se notează în proiectul de act normativ.

Miniştrii şi consilierii prezidenţiali vor avea un venit lunar brut de 12.124 de lei, se arată în document, iar senatorii şi deputaţii vor fi plătiţi cu 10.150 de lei. Potrivit proiectului de act normativ, un profesor universitar cu peste 25 de ani vechime poate ajunge la un salariu de bază de 5.339 de lei iar pentru unul cu până la 10 ani vechime indemnizaţia salarială lunară va fi de 4.084 de lei.

În cazul dascălilor din învăţământul preuniversitar, salariile vor fi între 1.700 şi 3.400 de lei, iar pentru un consilier de probaţiune cu până la cinci ani de experienţă indemnizaţia va fi de 4.493 de lei, se arată în proiect.

Pentru medicii primari salariile vor fi între 2.832 şi 3.526 de lei în timp ce pentru medicii stagiari indemnizaţiile vor fi cuprinse între 1.479 şi 1.842 de lei, se mai notează în document.

După data de 1 august 2016, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, alături de Ministerul Finanţelor Publice vor elabora normele de aplicare a ordonanţei de urgenţă, care vor fi publicate în Monitorul Oficial. Ordonanţa se va aplica până la intrarea în vigoare a unui nou act normativ privind salarizarea personalului din instituţiile publice.

Etichete: Claudia-Ana Costea, ministrul Muncii, ordonanta de urgenta salarizare, Proiectul de ordonanţă de urgenţă, retragere ordonanta de urgenta salarizare, sindicalişti

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE