Proiectul "Fără cătușe pentru corupți" a fost adoptat tacit de SenatProiectul de lege de modificare a Codului de Procedură Penală prin care este eliminată încătușarea persoanelor față de care s-a impus măsura de arest preventiv și care nu au comis acte de violență a fost adoptat tacit de Senat. Proiectul, propis de senatorul PSD Șerban Nicolae, urmează să ajungă la Camera Deputaților, care este cameră decizională. 

Proiectul "Fara catuse pentru corupti" a fost adoptat tacit de Senat
Proiectul "Fără cătușe pentru corupți" a fost adoptat tacit de Senat

Practic, prin aceasta modificare cei acuzati de coruptie sau trafic de influenta nu vor mai fi incatusati in momentul retinerii si arestarii preventive decat in cazul in care au fost violenti sau au incercat sa se sustraga urmaririi penale, scrie Hotnews.ro.

Redăm mai jos două articole care modifică Codul de procedură penală:

"Persoanele fata de care s-a dispus una din masurile preventive prevazute la alin. (4) lit. a) si d), nu sunt incatusate in nicio imprejurare cu exceptia celor cercetate pentru infactiuni comise prin acte de violenta, a celor care s-au sustras urmaririi penale ori a celor care s-au opus masurii dispuse".

"In cazul in care inculpatul locuieste, cu caracter permanent, intr-o alta locuinta decat cea mentionata ca domiciliu in actul de identitate, la cererea inculpatului, instanta poate dispune ca arestul la domiciliu sa se execute in respectiva locuinta".

O alta prevedere a acestui proiect presupune ca persoanele fata de care s-a dispus masura arestului la domiciliu, dar care locuiesc permanent in alta parte decat domiciliul din actul de identitate, sa poata opta pentru aceasta locuinta.

Nicolae declarat in mai multe randuri ca incatusarea reprezinta o forma de umilire: "Incatusarea si expunerea in catuse in spatiu public este o forma de umilire. Sunt unii oameni care vor sa isi acopere cu o haina catusele. Eu am propus o varianta, ea trebuie sa faca insa obiectul dezbateriii. Aceasta (incatusarea - n.r.) trebuie sa fie o exceptie. Daca mergeti pe strada si intrebati cand se incatuseaza o persoana, o sa vedeti ca lumea nu a inteles", a declarat Nicolae.

cita data de 7 mai. Practic, proiectul trebuia dezbatut la sedinta de plen 4 sau 5 mai, insa pe 4 mai nu a fost trecut pe ordinea de zi, iar pe 5 mai plenul nu s-a tinut pentru ca nu a existat cvorum. Un alt plen va avea loc luni, 11 mai. Perioada de 45 de zile de adoptare tacita poate fi prelungit pana la 60 de zile pentru anumite legi de importanta mare, dar nu s-a solicitat acest lucru, desi Serban Nicolae declarase ca el isi doreste dezbatere si nu adoptare tacita.

Etichete: arest preventiv, cătuşe, Codul de procedură penală, Senat, șerban nicolae

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE