Proiectul legii indemnizaţiilor pentru mame, la VOT FINAL în plenul Camerei DeputaţilorDeputaţii ar trebui să dezbată şi să voteze, miercuri, în plen, proiectul de lege care aduce modificări substanţiale legislaţiei privind indemnizaţia pentru creşterea copiilor. Proiectul prevede că indemnizaţia de care vor beneficia mamele să fie în cuantum de 85% din venituri şi acordată până când copilul împlineşte 2 ani. Totodată, plafonul maxim de 3.400 de lei a fost eliminat.

Proiectul legii indemnizatiilor pentru mame, la VOT FINAL in plenul Camerei Deputatilor
Proiectul legii indemnizaţiilor pentru mame, la VOT FINAL în plenul Camerei Deputaţilor
Foto: copilul.ro

Comisia de muncă din Camera Deputaţilor a adoptat, pe 8 martie, mai multe modificări la legislaţia privind indemnizaţia pentru creşterea copiilului, una dintre ele vizând eliminarea plafonului maxim de 3400 lei/luna. 

Potrivit proiectului, indemnizația lunară pentru creșterea copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni lucrate din ultimii doi ani, anterior datei nașterii copilului.

Indemnizația minimă nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat, iar plafonul maxim, de 3.400 de lei, pentru indemnizația pentru creșterea copilului a fost eliminat.

A fost eliminată și opțiunea pentru mame de a sta acasă un an sau doi ani. Toate mamele pot sta acasă până când copilul împlinește doi ani.

"Indemnizația se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naștere", mai prevede proiectul de lege.

Potrivit acestuia, persoanele care se întorc la muncă înainte de perioada la care au dreptul la concediu pentru creșterea copilului beneficiază de veniturile supuse impozitării, adică de salarii, la care se adaugă un "stimulent de inserție", în cuantum lunar de 50% din indemnizația minimă garantată.

Prevederile  proiectului ar urma să intre în vigoare pe 1 iulie 2016.

Etichete: indemnizaţie, indemnizatii crestere copii, indemnizatii mame

0/1 COMENTARII
Jianu
17 Mar 12:27
+0
VOTURI
-0
S-au aprobat modificarile de lege?
Viitoare mamici vor primi 85% din media salariilor si se va exclude plafonul, chiar daca aleg 2 ani de concediu?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE