Proiectul privind sancţiuni pentru cei care falsifică actele maşinilor, RESPINS de deputaţii juriştiSenatorii din Comisia juridică au respins propunerea legislativă de completare a Codului Penal, care presupune introducerea pedepsei cu închisoarea de la 2 la 5 ani pentru vânzătorii de autovehicule care falsifică date sau carateristici tehnice ale maşinilor. Camera Deputaţilor este, însă, forul decizional.

Proiectul privind sanctiuni pentru cei care falsifica actele masinilor, RESPINS de Comisia Juridica
Proiectul privind sancţiuni pentru cei care falsifică actele maşinilor, RESPINS de Comisia Juridică
Foto: radiocluj.ro

Guvernul a avizat negativ propunerea, pe motiv că actualul Cod penal este suficient de cuprinzător pentru a sancţiona astfel de cazuri.

"Dincolo de argumentele aduse din Codul penal, tranzacţia unui automobil este o convenţie civilă, există vicii în convenţia civilă, există alte mijloace de natură civilă. Cred că exista suficiente mijloace, mergând până la fals, dacă se probează în vreun fel. Nu cred că are rost să încărcăm cu noi teme şi problemele instanţele", a spus preşedinte Comisiei, liberalul Cătălin Boboc, conform mediafax.ro.

La final, senatorii din comisie au adoptat un raport de respingere.

Proiectul de lege urmează să fie votat de plenul Senatului, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Potrivit propunerii legislative de completare a Legii 286/2009 Cod Penal, se introduce infracţiunea de "înşelăciune privind date sau caracteristici ale vehiculelor". Astfel, înşelăciunea săvârşită în legătură cu date sau caracterisrici ale vehiculelor se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 5 ani.

"Prin date sau caracteristici ale vehiculelor se înţelege: elemente de indentificare, provenienţa, modificările şi intervenţiile, inclusiv asupra odometrului, istoricul reviziilor, reparaţiilor şi accidentelor rutiere în care a fost implicat vehiculul. Fapta constituie infracţiune independent de diligenţa depusă de persoana care devine titular de drepturi asupra vehiculului", prevede propunerea legislativă semnată de un grup de deputaţi PNL şi independenţi.

În expunerea de motive, iniţiatorii precizează că infracţiunea este introdusă în categoria celor care ţin de siguranţa pe drumurile publice şi nu a celor care ţin de patrimoniu, în condiţiile în care starea proastă a unor vehicule poate reprezenta un pericol grav.

Siguranţa circulaţiei reprezintă unul din domeniile în care România se situează pe ultimele locuri în Europa. Astfel, ultimele statistici arată că în România se înregistrează 259 de accidente mortale la 10 miliarde pasageri-km, în comparaţie cu media UE care se cifrează la 61 de accidente. Cauzele sunt multiple: starea drumurilor, insuficienta pregătire a conducătorilor auto, starea tehnică a autovehiculelor.

Etichete: lege, samsari, vanzare masini

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE