Proiectul Terra Park, împins la faliment de Daniel Băluţă. Cum pierde statul 7 milioane de euroTerra Park, singurul parc tematic de distracții din București, a fost împins la faliment de instituțiile publice, statul pierzând șapte milioane de euro. Societatea World Park SRL îl acuză pe primarul sectorului 4, Daniel Băluță, de abuz în serviciu şi prejudicierea bugetului de stat.

Terra Park
Terra Park

Firma susține, într-un comunicat de presă, că primarul Băluță a refuzat nejustificat să emită certificatul de urbanism, avizele de amplasament şi autorizațiile de construire necesare derulării contractului încheiat între Terra Park şi Administrația Lacuri, Parcuri, Agrement Bucureşti (ALPAB), care a făcut imposibilă aplicarea planului de reorganizare al societății stabilit prin hotărârea judecătorească definitivă şi irevocabilă a Tribunalului Bucureşti.

World Park SRL a câştigat la jumătatea lui 2016 licitația publică prin care ALPAB a oferit spre închiriere spații destinate agrementului în Parcul Tineretului. Una dintre clauzele contractului era ca societatea câştigătoare să obțină de la Primăria Sectorului 4 autorizațiile de construire şi avizele necesare pentru amplasarea echipamentelor în parc, în termen de trei luni. Conform legii, primăria de sector emite avize de amplasament şi construire pentru tot ceea ce se montează în parc, deşi acesta este în administrarea Primăriei Capitalei, prin ALPAB. Inițial, Primăria nici nu a vrut să primească documentația pe care Terra Park a întocmit-o, aceasta fiind depusă ulterior la registratură, prin curier. Cu toate astea, nu s-a răspuns la încercările oficiale de a primi un răspuns privind stadiul autorizării, nu s-au cerut documente suplimentare, nu s-au emis autorizații sau avize nici în termenul legal, nici după.

Toate aceste piedici sunt cu atât mai greu de înțeles cu cât societatea a realizat pe propria cheltuială inventarierea tuturor arborilor şi arbuştilor din parc pentru ca aducerea echipamentelor să nu afecteze spațiul verde. Mai mult, există un studiu elaborat de Institutul de Arhitectură Ion Mincu, în care se recomandă amplasarea Terra Park în Tineretului. Acest studiu a fost însuşit inclusiv de Tribunalul Bucureşti care, prin hotărâre definitivă şi irevocabilă, a stabilit ca reorganizarea societății care operează Terra Park să se realizeze prin mutarea echipamentelor în Parcul Tineretului", se precizează în comunicatul World Park SRL, potrivit evz.ro.

Potrivit aceleiaşi surse, refuzul edilului de a elibera autorizațiile de construire loveşte şi în interesul statului, deoarece „prin Ministerul de Finanțe, care a susținut mutarea echipamentelor în Parcul Tineretului, se vede astăzi în situația de a nu mai putea recupera suma de şapte milioane de euro pe care ar fi încasat-o dacă Terra Park ar fi continuat să opereze".

În încercarea de a pune în aplicare hotărârea instanței și de a face Terra Park operațional, administratorii societății au demarat alte discuții cu instituțiile locale și centrale cu atribuții în domeniu. Cei de la sector au pasat responsabilitatea la PMB, de aici la ALPAB, care au spus că au nevoie de aprobare de la Capitală, cei de la PMB, de la primăria de sector. Ministerul de Finanțe a arătat spre Ministerul Economiei, care a indicat Cancelaria Primului Ministru, de unde s-a închis cercul la PMB. Într-un final, s-a încheiat contractul cu ALPAB pentru spațiile din Tineretului. Pentru care primarul Daniel Băluță a refuzat să emită actele necesare funcționării. Așa că ALPAB a fost nevoită să-l rezilieze.

Societatea World Park SRL a fost înființată în 2011, când a obținut un credit de de la Eximbank în valoare de 7.000.000 de euro, pentru „finanțarea proiectului investițional constând în achiziționarea şi implementarea unui număr de 32 de echipamente pentru construirea unui parc de distracții Terra Park". Parcul a fost amplasat pe Bulevardul Timișoara, sector 6, fiind deschis pe 16 noiembrie, în același an.

Situat în imediata apropiere a unei platforme de gunoi, mirosurile emanate de aceasta a alungat vizitatorii şi, implicit, încasările. Autoritățile locale nu au închis platforma, dar nici nu au oferit o altă locație pentru Terra Park. Drept consecință, World Park nu a achitat ratele scadente în 2012, iar Eximbank a început executarea silită.

Reorganizarea, singura soluție

În aceste condiții, societatea a formulat cerere pentru deschiderea procedurii insolvenței. Judecătorul sindic a aprobat planul de reorganizare. Potrivit Hotărârii definitive şi irevocabile a Tribunalului, reorganizarea activității presupunea, printre altele, mutarea echipamentelor în Parcul Tineretului.

Etichete: Daniel Băluță, faliment terra park, primarie sector 4, Sectorul 4, Terra Park

0/5 COMENTARII
Paulian
26 Dec 16:57
+0
VOTURI
-0
Jegosul de petrovici omoara oameni si voi credeti minciunile ca ar fi interesat de banii care ii pierde primaria. Sa moara ars de viu asa cum au murit si acei baieti minunati pe care el i-a executat!
Ivan
22 Dec 11:56
+0
VOTURI
-0
Si unde pierde statul 7 milioane? Pare in articol cu atac la persoana.
Ing.
18 Dec 13:55
+0
VOTURI
-0
Ce platformă de gunoi e în zona aia? Că groapa de gunoi e la vreo 15 km distanţă, nicidecum lângă parc.
nicol costache
17 Dec 12:01
+0
VOTURI
-0
Un primar de mare rang domnul Baluta care nu s-a inmuaiat la toate cererile necuvenite si absurde ale jigodiei Razvan Petrovici
andreea
16 Dec 17:01
+0
VOTURI
-0
un comunicat de presa marca megalomanul Razvam Petrovici care minte de ingheata apele. Mai bine sa spuna cum a falimentat el 30 de firme si cum nu a platit el taxele la stat.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h