Promisiunile mincinoase în imobiliare: Riscul achizițiilor locuinţelor din stadiul de proiectAchiziția apartamentelor din stadiul de proiect, sau off-plan, cum mai este numită această tehnică, a adus probleme mari românilor, de-a lungul timpului. Criza financiară părea să fi stârpit acest fenomen, dar ultimul an confirmă faptul că această tactică de vânzare-cumpărare a reintrat în uz. 

Promisiunile mincinoase in imobiliare: Riscul achizitiilor locuintelor din stadiul de proiect
Promisiunile mincinoase în imobiliare: Riscul achizițiilor locuinţelor din stadiul de proiect

Atunci când cumpără apartamente de pe hârtie, clienții își asumă un risc: acela de a rămâne cu banii dați, dar fără locuință. Sigur, se semnează contracte potrivit cărora dezvoltatorul se obligă să returneze banii încasați, eventual și penalități, în cazul în care proiectul nu este dus la bun final sau el nu corespunde standardelor stabilite la momentul semnării. Cu toate acestea, returnarea banilor se dovedește mult mai greu de pus în practică decât poate părea la momentul semnării, scrie imopedia.ro

„Chiar înainte de instaurarea crizei imobiliare, fraudele off-plan erau la ordinea zilei. Așa numiții dezvoltatori încasau banii, apoi intrau în insolvență și dispăreau. Planorama este doar un exemplu, dar poate cel mai bine cunoscut, cu acest subiect. Clienții păgubiți au alergat să își recupereze banii ani întregi, au format comisii, comitete, au semnat petiții și și-au cerut dreptatea în instanță. Unii au reușit să se mute în apartamente, dar au plătit pentru finalizarea lucrărilor. Alții, încă își mai așteaptă dreptatea", a explicat pentruMirabela Țoneș, avocat imobiliar.

Cu toate acestea, tot mai mulți români încep din nou să își rezerve apartamente aflate în stadiul de proiect. Acțiunile lor sunt la fel de nechibzuite ca și înainte. Puțini sunt cei care cunosc și înțeleg riscurile unei asemenea decizii. Restul e format din clienți creduli.

„Atunci când un agent imobiliar neprofesionist întâlnește un client care nu este bine documentat, se întâmplă lucruri periculoase. Agentul îl convinge pe client că apartamentul pe care i-l oferă este o ofertă de nerefuzat, iar discountul pentru achiziție anticipată este argumentul cel mai puternic. Nu mai contează faptul că, în unele cazuri, dezvoltatorii respectivi nici măcar nu au obținut încă autorizațiile necesare pentru demararea lucrărilor", a mai spus avocatul imobiliar.

Etichete: imobile off plan, imobiliare, vanzare imobliare faza proiect

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE