Proprietarii de apartamente din blocuri cu RISC SEISMIC vor fi EVACUAŢI SILIT. Care este proceduraGuvernul intră în forță peste proprietarii de apartamente din blocuri încadrate în clasa I de risc seismic și pregătește evacuarea forțată a acestora din locuință, prin executare silită, și mutarea lor într-o altă locuință, asigurată de primărie.

Proprietarii de apartamente din blocuri cu RISC SEISMIC vor fi EVACUATI SILIT
Proprietarii de apartamente din blocuri cu RISC SEISMIC vor fi EVACUAŢI SILIT

Guvernul va permite primarilor să semneze decizia de evacuare a unui locatar dintr-un bloc încadrat în clasa I de risc seismic pe perioada execuției lucrărilor de intervenție, după ce acel locatar a fost notificat și renotificat, dar nu a eliberat în termen locuința, scrie profit.ro. Decizia de evacuare va avea caracter executoriu de la data ofertei unei locuințe de necesitate pentru cazare temporară pe perioada execuției lucrărilor de intervenție și va putea fi adusă la îndeplinire pe calea executării silite.

Astfel, locatarul în cauză va fi obligat să se mute într-o locuință de necesitate pusă la dispoziție de primărie, banii pentru mutare și plata chiriei urmând să fie alocați din bugetul local. Practic, locatarii mutați vor achita costul întreținerii noii locuințe, nu și chiria, deoarece sunt mutați dintr-o locuință pe care o dețin în proprietate, nu în chirie.

În prealabil, proprietarii apartamentelor din astfel de blocuri vor fi obligați să permită intrarea în casă a autorităților pentru expertizare și măsurători cadastrale necesare înregistrării imobilului în cartea funciară, precum și pentru proiectare. Locatarii vor fi anunțați cu o lună înainte de sosirea autorităților, iar dacă refuză să primească vreo persoană, atunci autoritățile vor apela la instanță, de unde se vor întoare rapid cu ordonanță președințială a judecătorului, dată cu citarea părților, pentru evacuare.

La rândul lor, primarii vor fi obligați să asigure locuințe de necesitate.

La finalul lucrării de consolidare, proprietarii persoane fizice, dar și firmele care dețin în proprietate spații în acel bloc trebuie să accepte să restituie banii cheltuiți cu această lucrare în rate lunare egale cu o dobândă fixă de 5% pe an, cu o durată de rambursare de până la 5 de ani de la data recepției terminării lucrărilor de intervenție. Dacă vor întârzia plata ratelor cu mai mult de 30 de zile, le vor fi calculate majorări de întârziere. Astăzi, banii trebuie restituiți în rate lunare egale, fără dobândă, eșalonate pe 25 de ani.

În prezent, în București sunt 374 de clădiri expertizate tehnic și încadrate în clasa I de risc seismic (cu risc ridicat de prăbușire la cutremur), dintre care 190 prezintă pericol public. Acestora li se adaugă alte 302 clădiri încadrate în clasa II (la care probabilitatea de prăbușire este redusă, dar la care sunt așteptate degradări structurale majore).

Etichete: cladiri risc seismic, consolidare clădiri, risc seismic

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE