Protecția Consumatorului: 80% dintre şampoanele destinate bebeluşilor pot provoca alergiiPotrivit celui mai recent studiu al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC), 80% dintre şampoanele destinate bebeluşilor şi copiilor pot provoca alergii. De asemenea, doar 13% dintre produsele analizate sunt, într-adevăr pentru îngrijirea bebeluşilor, în timp ce pentru 16% dintre ele producătorii nu recomandă utilizarea în cazul copiilor sub 3 ani. Majoritatea acestor produse conţine parabeni şi parfumuri sau arome sintetice, substanţe care pot creşte riscul de îmbolnăvire cu cancer sau diabet de tip 2.

Protectia Consumatorului: 80% dintre sampoanele destinate bebelusilor pot provoca alergii
Protecția Consumatorului: 80% dintre şampoanele destinate bebeluşilor pot provoca alergii

Medicii pediatri, dar şi unii producători, recomandă ca produsele pentru copii şi bebeluşi să nu conţină alcool, parabeni, alergeni, săpun sau parfum şi că autorităţile ar trebui să realizeze controale şi testări în cazul acestor produse.

„Şampoanele pentru bebeluşi şi copii ar trebui tratate cu cea mai mare grijă, în special de către autorităţi, care ar trebui să realizeze controale periodice şi testări. Având în vedere compoziţia chimică a unor şampoane, ne exprimăm temerea în legătură cu potenţialul cancerigen, mutagen sau toxic al unor ingrediente, care creează o lipsă de siguranţă pentru consumatori”, a declarat Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România, citat de Gandul. 

Totuşi, în urma analizelor efectuate de APC pe 55 de produse pentru îngrijirea copiilor şi bebeluşilor, s-a demonstrat că doar 20% dintre acestea sunt hipoalergenice, restul de 80% reprezentând un risc pentru micuţi. Mai mult, doar 13% dintre produse sunt într-adevăr recomandate pentru utilizarea pe pielea bebeluşilor, dar doar 16% dintre producători precizează riscul folosirii acestor produse la copii sub vârsta de 3 ani. De asemenea, aproximativ 5 din 10 produse au formula „fără lacrimi” şi doar 2 produse din 10 au un PH neutru.

În ceea ce priveşte parabenii, cei mai utilizaţi conservanţi în industria cosmetică, 62% dintre produsele pentru copii şi bebeluşi conţin astfel de substanţe. Studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că pe lângă reacţiile alergice şi iritaţii ale pielii, aceşti parabeni se întâlnesc în ţesuturile tumorale ale femeilor care se confruntă cu cancerul mamar. Aşadar, absorbţia lor în organism şi acumularea în timp pot cauza cancer.

Analizând declaraţiile şi pictogramele de pe ambalajele produselor, au reieşit următoarele:

55% dintre produsele analizate NU au formula fără lacrimi;
62% au parabeni;
75% au în compoziţie coloranţi sintetici;
78% NU au un PH neutru;
80% sunt hipoalergenice;
85% au săpun;
87% au SLES;
89% au alcool;
95% au PEG -uri;
95% au sulfaţi;
95% au alcali;
96% au ftalaţi;
98% NU sunt testate pentru nichel, crom şi cobalt;
98% au arome sintetice;
98% au parfum;
98% au silicon;
98% au dioxan.

Etichete: Asociația pentru Protecția Copilului, bebeluşi, copii, parabeni, șampon

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE