Grevă spontană şi protest la RATB - VIDEOTroleibuzele de la depoul din Vatra Luminoasă s-au retras de pe traseu, ca şi şoferii liniei 102, dar şi o parte din vatmanii de pe metroul uşor, tramvaiul 41, dar şi de pe tramvaiul 32. Greva este spontană, neexistând o notificare în acest sens către conducerea instituţiei. Toţi şoferii au primit prin staţie consemnul de a se retrage de pe traseu, a declarat un vatman de pe linia 41. O parte din şoferi erau nervoşi pe colegii de pe linia 104, care continuau să circule.

Patru vatmani de pe linia 41 s-au oprit la capătul de la Romexpo şi refuză să intre pe traseu.

Șoferii care nu erau în tură astăzi, de la autobaza Ferentari, au încercat să intre cu forţa în incinta autobazei, dar au fost împiedicaţi. Mai mulţi şoferi s-au strâns în faţa sediului Regiei Autonome de Transport Bucureşti şi îi huiduie pe şoferii care trec cu autobuzele pe lângă ei, neintrând în grevă, dar circulând cu farurile aprinse, în semn de protest.

Liderii sindicali sunt la discuţii cu conducerea Regiei.

Mircea Ionescu, lider de sindicat la RATB, a declarat că "în mod sigur se va bloca transportul în Bucureşti. Noi suntem de acord cu introducerea transportului de noapte, dar şoferii să fie transportaţi noaptea cu aceleaşi maşini ca şi până acum."

"Câteva autobaze au încercat să îşi retragă maşinile din traseu, dar nu există vreo notificare privind o grevă, iar cei care nu respectă legislaţia cu privire la grevă vor suporta rigorile legii" a declarat pentru B365.ro Adrian Criţ, directorul RATB. "E păcat că, din cauza a 100 de oameni, suferă Bucureştiul" - a mai spus Criţ, referitor la cei pe care îi consideră agitatori. De asemeni, Criţ a declarat că transportul şoferilor până în poarta casei nu este prevăzut în contractul de muncă al acestora şi că îi aşteaptă pe reprezentanţii acestora în continuare, la negocieri. Directorul spune că şoferii RATB se vor putea deplasa la autobaze şi depouri cu transportul de noapte destinat tuturor bucureştenilor. Criţ a mai precizat că cei care au declanşat greva ilegală vor plăti costurile pentru întreruperea transportului în comun în Bucureşti.

Alexandru Niculae, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, a declarat pentru B365.ro că trei echipaje se află la sediul RATB pentru a controla situaţia.

Greva nici nu a fost anunţată pe panurile electronice din staţiile RATB, fiind spontană, iar călătorii aşteaptă nedumeriţi să vadă ce se întâmplă.

Decizia de eliminare a curselor speciale pentru şoferi a fost luată din cauza costurilor mari pe care le generau aceste curse speciale pentru şoferi: numai pentru a duce şoferii RATB la o autobază, se cheltuiau 40.000 de euro pe lună, au declarat surse din Regie pentru B365.ro. “Sunt totuşi nişte întrebări legitime: nu au fost gândite consecinţele eliminării transporturilor pentru şoferi. Vor exista unele ajustări de personal, în sensul că şoferii vor fi mutaţi la autobazele cât mai apropiate de casă” – au declarat aceleaşi surse.

Discuţia dintre liderii de sindicat şi conducerea RATB, care a avut loc astăzi la prânz,  s-a încheiat fără niciun rezultat. „După ce directorul (n.r.- Adrian Criţ) a expus motivele acestei decizii, liderii de sindicat s-au ridicat de la masă şi-au ieşit afară. N-a fost niciun dialog”, au declarat aceleaşi surse. De altfel, susţin acestea, protestul nu are aderenţă la mase. ”Tocmai din cauza unor astfel de atitudini, liderii de sindicat şi-au pierdut din putere”.

De cealaltă parte, şoferii susţin că nu li s-au oferit alternative. „Ăştia care suntem în Bucureşti, putem ajunge mai uşor la autobaze, dar sunt mulţi colegi care locuiesc în Ilfov. Aştia n-au ce să facă”, spune la randul său un şofer de autobuz, care adaugă că "la trei abesenţe de la serviciu conducătorii sunt daţi afară".

Protest spontan în faţa sediului RATB

În interiorul breslei deja se vorbeşte că şoferii se vor aduna în faţa sediului RATB în cursul acestei zile. Mai ales că, susţin aceştia, o parte dintre conducătorii auto care erau pe cursele speciale pentru angajaţi vor rămâne fără ore de condus, şi astfel, le va fi diminuat salariul. „Înainte erau pe autobază în jur de 8-9 curse de noapte. Acum, de când cu 23 de linii, rămân doar patru”, continuă şoferul de autobuz.

În această dimineaţă, şoferii susţineau că dacă doleanţele lor nu vor fi îndeplinite, duminică se pregăteşte o grevă a vatmanilor de tramvai.

“Sunt chestiuni minore, care îşi vor găsi rezolvare. Vom muta şoferii la autobaze mai apropiate de locuinţele lor. Se face o economie majoră în acest fel, deoarece până în prezent existau 59 de curse nocturne numai pentru a duce şoferii RATB la autobaze, faţă de cele 23 care vor funcţiona acum şi pentru publicul larg.” – a declarat directorul RATB, Adrian Criţ, pentru B365.ro, înainte de întâlnirea cu sindicaliştii.

Decizia conducerii RATB vine în contextul în care, la unele autobaze, existau curse speciale pentru şoferi care străbăteau 80 de kilometri prin Capitală, doar pentru doi conducători auto.

CITEȘTE ȘI RATB introduce autobuze de noapte în Capitală VEZI LINIILE

Etichete: Bucureşti, grevă, grevă spontană, promo, protest, RATB, transport de noapte

0/0 COMENTARII
scarba,sila
15 iul 19:36
+0
VOTURI
-0

Si noi care va platim salariile astronomice de ce trebuie sa va suportam grevele ilegale facute de capul vostru dar voi chiar nu aveti legi,regulamente?Nu trebuie sa asigurati un minim de tramvaie,autobuze?Va lafaiti in bani de asta va faceti de cap ,sute de mii de romani nu au de lucru iar voi va permiteti sa va bateti joc de un oras intreg deoarece sinteti monopol ar trebui primaria sa incurajeze linii particulare sa va faca concurenta.

R
15 iul 17:06
+0
VOTURI
-0

De ce trebuia sa se asigure deplasarea la serviciu din Ilfov pana in Bucuresti pentru unii soferi?

Nu se puteau gasi destui soferi in Bucuresti?Cei care au facut greva ar trebui dati afara.

Pana maine se gasesc destui alti soferi dornici de angajare.

ion
15 iul 17:01
+0
VOTURI
-0

Minte de crapa pamantul sub el D-l Crit.Cel mai slab pregatit si hot conducator ce la putut avea RATB.Asta v-a duce RATB la sapa de lemn numai lui sa-i fie bine.Asa a spus si despre prima de paste;(facem economie sa putem lua piese pentru reparatiile masinilor,tramv etc.)dar ei si sefii de garaje si-au bagat in buzunar cel putin cate 3000 ron.Sa dea Domnu' la cat bine si cata economie pentru buna desfasurare a muncii in cadrul RATB vrei tu sa faci asa sa se aleaga praful de tine si de toti lingaii tai.Stimati colegi nu mai fiti asa naivi! Cei ca el merita asteptati la colt de strada si rupti in gura ca nesimtirea e mare din partea lor.

george
15 iul 16:21
+0
VOTURI
-0

Desfintand serviciile de noapte ale personalului RATB ca sa ne ducem la serviciul cu traseele care functioneaza pe timp de noapte intervalul fiind de o ora , trebuie sa plecam de acasa la ora 2 noaptea sa ajungem la timp la garaj/depou si pana iesim in traseu deja suntem obositi , sunt 2-3 ore in care putem sa ne mai odihnim , de cand a venit Domnul Crit a facut dezastru in regie .

Tiugă Florin
15 iul 17:11
+0
VOTURI
-0

Fa nani mai devreme

bebe
15 iul 15:30
+0
VOTURI
-0

sa se scrie adevarul nu cum fac cei de la antene! soferii ies in strada nemultumiti de cursele de noapte !! FALS ….se opreste lucrul pt ca nu mai au cu ce ajune la munca la ora 3 dimineata ….vreti sa ia taxiul pana la garaj domnule CRIT(a)!?NU MAI DEZINFORMATI !!! jurnailisti pupincuristi si la voi la realitatea nu uitati ADEVARUL ESTE INTOTDEAUNA IN MINORITATE SI IESE DIN GURA CELOR MICI!

bebe
15 iul 15:29
+0
VOTURI
-0

sa se scrie adevarul nu cum fac cei de la antene! soferii ies in strada nemultumiti de cursele de noapte !! FALS ….se opreste lucrul pt ca nu mai au cu ce ajune la munca la ora 3 dimineata ….vreti sa ia taxiul pana la garaj domnule CRIT(a)!?

bebe
15 iul 15:27
+0
VOTURI
-0

sa se scrie adevarul nu cum fac cei de la antene! soferii ies in strada nemultumiti de cursele de noapte !! FALS ....se opreste lucrul pt ca nu mai au cu ce ajune la munca la ora 3 dimineata ....vreti sa ia taxiul pana la garaj domnule CRIT(a)!?

calatoru cu bilet
15 iul 20:16
+0
VOTURI
-0

Soferii sa se deplaseze pe cheltuiala proprie (masina personala, taxi) ca mie nu imi deconteaza firma transportul!

La ce salari mari au de 2700 lei net, au de unde!!!

Tiugă Florin
15 iul 12:09
+0
VOTURI
-0

Sambata trecuta (pe la 3 noaptea) un autobuz RATB era aproape de urcarea pe podul de la Mihailesti...

Bogdan
15 iul 12:04
+0
VOTURI
-0

De ce RATB nu cumpara 2-3-5 microbuze ... care daca nu's harburi... consuma mai putin combustibil si intretinerea e mai ieftina, iar cheltuielile lunara sunt cu mult mai mici???

Bogdan
15 iul 12:04
+0
VOTURI
-0

rectific: lunare...

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE