PROTEST BUCUREŞTI 1 FEBRUARIE. Peste 100.000 de OAMENI în PIAŢA VICTORIEI: TRAFIC BOCAT LIVEPROTEST BUCUREŞTI 1 FEBRUARIE. Miercuri dimineaţa a început cu proteste în Piaţa Victoriei. Un protest spontan a pornit marţi seara în Bucureşti, după ce Guvernul a adoptat proiectele de lege privind graţierea şi modificarea Codurilor Penale prin OUG. Zeci de mii de oameni au protestat în ţară şi în Capitală.  

UPDATE 23:05 Manifestanţii din Piaţa Victoriei au început să plece, în grupuri de sute de persoane

Manifestanţii din Piaţa Victoriei au început să plece, în jurul orei 22.30, în grupuri de sute de persoane, în timp ce aproximativ 30.000 de oameni continuă protestele, la această oră. Mulţi protestatari au plecat după ce un grup de 50-60 de oameni a aruncat spre jandarmi cu petarde şi torţe, iar forţele de ordine au lansat gaze lacrimogene.

Demonstranţii care s-au adunat, miercuri seară, în faţa sediului Guvernului au început să plece, în grupuri de sute de persoane, după ce un grup de circa 50-60 de oameni a forţat cordonul jandarmilor, aruncând cu torţe şi petarde, iar forţele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene. Mai multe persoane au fost reţinute de jandarmi.

Circa 30.000 de oameni continuă, însă, protestele, scandând: "Nu aşa!", "Fără violenţă".

"Atenţiune, activitatea dumneavoastră este ilegală, participaţi la o manifestare publică ilegală, vă rugăm să respectaţi lege", au spus jandarmii la megafon.

UPDATE 22.37 Un grup de izolat din Piaţa Victoriei aruncă cu sticle, torţe şi petarde. Jandarmii intervin cu gaze lacrimogene

Incidentele au fost provocate de un grup de aproximativ 40-50 de persoane aflate în faţa intrării principale a Guvernului. Aceştia au foarte multe torţe, sticle şi petarde, pe care le aruncă spre jandarmi. În acelaşi timp, grupul strigă spre restul manifestanţilor "Nu aşa!". La ora transmiterii acestei ştiri, jandarmii intervin cu gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea. Mai multe persoane au fost imobilizate de către jandarmi, în timp ce mulţimea huiduie.

UPDATE 22.30 Peste 100.000 de persoane, conform unor surse din Jandarmerie, protestează miercuri seară în Piața Victoriei.

UPDATE. Piata Victoriei este plina! Peste 50.000 de oameni sunt in strada. Bucurestenii continua sa iasa din casa. 

UPDATe 19.45. 30.000 de oameni in Piata Victoriei. Bucurestenii continua sa iasa in strada.

UPDATE 7.13: Peste 15.000 de oameni strigă în Piaţa Victoriei. Toate bulevardele din zonă sunt blocate, iar piaţa este ocupată în totalitate.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a declarat că dispozitivul de intervenţie din Piaţa Victoriei a fost suplimentat pentru că Palatul Victoria este obiectiv de importanţă deosebită pentru siguranţa statului şi este în paza Jandarmeriei. Unii manifestanţi au forţat cordonul de ordine aflat în faţa zonei de protest şi au blocat circulaţia în Piaţa Victoriei, dispozitivul de jandarmi fiind regrupat în faţa intrării în curtea Palatului Victoria.

UPDATE 6.38: Peste 6.000 de oameni protestează în PIAŢA VICTORIEI. Traficul este blocat, protestatarii au rupt cordonul de jandarmi.

Oamenii stigă "Hoţii" şi "PSD - ciuma roşie". Manifestanţii au vuvuzele, fluiere şi tobe, dar şi PET-uri umplute cu pietre.

UPDATE. Peste 2.000 de oameni protestează, miercuri, în Piaţa Victoriei din Capitală. Traficul în Piaţa Victoriei nu este blocat, zona de protest fiind delimitată de jandarmi cu garduri. Maşinile care trec prin faţa sediului Guvernului claxonează.

Update 11.20 Aproximativ 1.500 de oameni protesteaza in fata Guvernului. Se striga Jos Guvernul Mafiot si Nu ne lasam furati.

Update 10.27: Peste 1.000 de oameni participa la protest in Piata Victoriei.

UPDATE 10.06. Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a reacționat după ce Guvernul a adoptat ordonanța pe justiție. Acesta a spus că Avocatul Poporului nu are competență de a ataca la CCR ordonanța de urgență.

„Noi nu avem competenta de a ataca la Curte", a declarat Victor Ciorbea.

PROTEST BUCUREŞTI 1 FEBRUARIE: UPDATE 9.50 Peste 600 de oameni protestează în Piaţa Victoriei, cerând demisia Guvernului

Traficul în Piaţa Victoriei nu este blocat, zona de protest fiind delimitată de jandarmi cu garduri. Maşinile care trec prin faţa sediului Guvernului claxonează. Cu toate acestea, oamenii continuă să vină.

Peste 500 de oameni protestează, miercuri dimineaţă, în Piaţa Victoriei, cerând demisia Guvernului, după adoptarea, în noaptea de marţi spre miercuri, a Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea codurilor penale. Oamenii care s-au strâns în Piaţa Victoriei scandează „Hoţii", iar unii dintre ei au venit cu tobe şi vuvuzele. Protestul are loc la câteva ore după manifestaţia din Piaţa Victoriei la care au participat peste 15.000 de oameni. Traficul în Piaţa Victoriei nu este blocat, zona de protest fiind delimitată de jandarmi cu garduri. Maşinile care trec prin faţa sediului Guvernului claxonează.

Grupuri de protestatari vin în continuare în Piaţa Victoriei, unde în urmă cu câteva ore au protestat peste 15.000 de oameni, faţă de adoptarea de către Guvernul Grindeanu a Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea codurilor penale. Demonstranţii au huiduit şi au scandat "Demisia", "Elicopterul". Protestatarii au cântat imnul României şi au strigat "Nu scăpaţi", "Anticipate", "Noaptea ca hoţii", "Şobolanii".

Manifestaţii au avut loc şi în alte oraşe din ţară: Arad, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Braşov, Ploieşti şi Timişoara.

Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvernul Grindeanu marţi seară privind modificarea codurilor penale a fost publicată în Monitorul Oficial, iar cea mai mare parte a prevederilor urmează să intre în vigoare la 10 zile de la publicare. Preşedintele Klaus Iohannis a propus miercuri, la şedinţa plenului CSM, să discute sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu un conflict de natură constituţională după adoptarea OUG pe justiţie. Consiliul Superior al Magistraturii consideră că adoptarea, marţi seară, a proiectului pentru modificarea codurilor penale, în condiţiile în care plenul CSM se întruneşte miercuri dimineaţă pentru a-l aviza, reprezintă o nesocotire gravă a dispoziţiilor legale.

Într-un comunicat de presă, Consiliul Superior al Magistraturii apreciază că solicitarea Ministerului Justiţiei, transmisă CSM marţi, la orelor 17.00, de avizare a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, nu reprezintă o intenţie reală în obţinerea avizului prevăzut de lege, în condiţiile în care în seara aceleiaşi zile proiectul a fost adoptat în şedinţa Guvernului, anterior consultării corpului profesional şi avizării de către CSM.

Anterior şedinţei Guvernului din seara zilei de 31.01.2017, ministrul justiţiei a fost personal înştiinţat şi invitat să participe, în calitate de membru de drept al CSM, la şedinţa Plenului convocată de urgenţă pentru data de 01.02.2017, ora 9.00, tocmai pentru analizarea şi dezbaterea solicitării de avizare. Consiliul Superior al Magistraturii consideră că adoptarea proiectului în condiţiile menţionate reprezintă o nesocotire gravă a dispoziţiilor legale în materia avizării şi a punctului de vedere pe care Plenul CSM avea abilitarea legală de a-l exprima", arată CSM, miercuri.

PROTEST Bucureşti. UPDATE 1.51: 3.500 de oameni încă protestează.

PROTEST Bucureşti. Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind modificarea codurilor penale a fost publicată în Monitorul Oficial

Articolul 297 din Codul penal care defineşte abuzul în serviciu va avea următorul cuprins: "1 - fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act prin încălcarea unor dispoziţii expres dintr-o lege, ordonanţă sau o Odonanţă de Urgenţă a Guvernului sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă".

Acelaşi articol modificat din Codul penal prevede că aceste dispoziţii "nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative".

De asemenea, în Ordonanţa de Urgenţă este prevăzută introducerea unui nou alineat la articolul 290 conform căruia "denunţul se depune la organul de urmărire penală competent în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei prevăzute de legea penală".

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a afirmat că ordonanţa de urgenţă prin care sunt modificate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală sunt ofensatoare pentru autoritatea judecătorească şi că este nevoie ca ordonanţa să fie atacată la Curtea Constituţională.

"Ca membru al Consiliului Suprem al Magistraturii, vă pot spune ca ordonanţa de urgenţă este o ofensă adusă autorităţii judecătoreşti, fiind discreţionară, vădit neconstituţională şi trebuie atacată urgent la Curtea Constituţională. Despre consecinţele ei grave am avertizat în comunicatul de ieri al Ministerului Public", a declarat Augustin Lazăr într-un punct de vedere remis News.ro.

UPDATE 1.27: ORDONANŢA de URGENŢĂ A FOST PUBLICATĂ în MONITORUL OFICIAL după ora 1. 

Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvernul Grindeanu marţi seară privind modificarea codurilor penale a fost publicată în Monitorul Oficial şi urmează să intre în vigoare la 10 zile de la publicare, scrie news.ro.

UPDATE 1.06: Se cântă Imnul României.

UPDATE 12.53. Incidente minore între protestatari şi jandarmi. Se strigă "Fără violenţă".

UPDATE 12.42. Aproximativ 15.000 de oameni protestează în faţa Guvernului. Se strigă "Şobolanii" şi "PSD, ciuma roşie". Se huiduie. 

UPDATE 12.17. 10.000 de oameni protesteză în Piaţa Victoriei. Centru Capitalei este paralizat. Filtrele de jandarmi blochează maşinile care se îndreaptă spre sediul Guvernului. Mulţimea strigă "Anticipate!", "România, trezeşte-te şi "Nu plecăm". Oamenii continuă să vină.

Numărul jandarmilor s-a mărit. 

"Cred ca se sta pana dimineata", a spus un protestatar.

Update 11.57. Jurnaliştii sunt blocaţi în Palatul Victoria. SPP a primit ordin ca nimeni să nu intre şi nici să iasă din Guvern. Premierul şi miniştrii au plecat din Palatul Victoria imediat după şedinţa de Guvern.

Jurnaliştii sunt blocaţi de aproape două ore în Palatul Victoria, după anunţul privind adoptarea OUG pe justiţie, când oamenii au început să se strângă în faţa Guvernului pentru a protesta. Angajaţii SPP au securizat intrările în Guvern şi nimeni nu are voie să intre dar nici să iasă, scrie news.ro.

După anunţul privind adoptarea OUG de modificare a Codurilor penale şi după ce oamenii au venit în faţa Guvernului pentru a protesta, angajaţii SPP au primit ordin să nu lase pe nimeni să mai intre sau să iasă din Palatul Victoria. Ziariştii acreditaţi la Guvern au rămas blocaţi în Palatul Victoria, nefiindu-le permis să părăsească Guvernul.

Update 11.50: Se protestează şi în alte oraşe din ţară. Sute de români au ieşit în stradă la Cluj, Timişoara, Sibiu, Constanţa sau Iaşi. 

Update 11.43. Piaţa Victoriei s-a umplut. Vin oameni şi de la Universitate spre Piaţa Victoriei. Se scandează "Nu scăpaţi".

Se strigă "Demisia", "Noaptea ca hoţii", "Ruşine să vă fie".

Piaţa Victoriei este complet blocată, iar porţile Guvernului sunt  închise. Toate străzile adiacente sunt pline de bucureşteni. 

Câţiva protestatari au sărit gardul Guvernului şi au fost imobilizaţi de jandarmi, iar alţi manifestanţi încearcă forţarea porţilor Guvernului. De asemenea, mai mulţi manifestanţi aruncă cu bulgări de zăpadă.

Update 11.33. Incidente la protest. Se forţează intrarea în Guvern. Oamenii încearcă să sară gardul care înconjoară guvernul. Jandarmii au reuşit să calmeze spiritele.

Update 11.28 Piaţa Victoriei s-a umplut de bucureşteni. Peste 4.000 de oameni sunt acum în stradă, iar mulţimea creşte constant. 

Update 11.10. Peste 1.000 de oameni au ieşit în strada la această oră. Bucureştenii vin contiuu. 

"Circulaţia este blocată în Piaţa Victoriei. Oamenii sunt indignaţi. Sunt oameni la toate ieşirile din Guvern şi le blochează. E înconjurat. Vin continuu valuri", a explicat unul dintre cei prezenţi.

PROTEST Bucureşti.  Câteva sute de persoane protestează în Piaţa Victoriei din Capitală, purtând pancarte pe care scrie: "Jos labele de pe Justiţie", "În democraţie, hoţii stau la puşcărie" şi scandează: "DNA să vină să vă ia", "PSD, ciuma roşie", scrie hotnews.ro.

Iniţial, protestatarii s-au strâns chiar în faţa Guvernului, însă au fost direcţionaţi de jandarmi în scuarul din Piaţa Victoriei. Accesul pe trotuarul din faţa sediului Executivului este restricţionat.

 

PROTEST Bucureşti. Guvernul a adoptat proiectul de lege privind GRAŢIEREA. Guvernul a adoptat, marţi seară, proiectul de lege privind graţierea unor pedepse, a anunţat, la finalul şedinţei Cabinetului, ministrul Justiţiei, Florin Iordache. În acelaşi timp, Guvernul a adoptat prin Ordonanţă de Urgenţă, modificarea codurilor penale.

Ministrul a precizat că acest proiect de lege privind graţierea unor pedepse va merge în procedură de urgenţă în Parlament, alături de un alt proiect de lege adoptat marţi seară de Guvernul Grindeanu. Ministrul Justiţiei a spus că cel de-al doilea proiect de lege vizează modificarea Legii privind executarea pedepselor.

PROTEST Bucureşti.  "Am modificat o iniţiativă a vechiului Guvern pe care am pus-o în concordanţă cu conducerea ANP, astfel încât să fie uşor aplicată. Este vorba de recursul în compensare la fiecare zece zile, pentru cei care sunt în penitenciar, cu câte o zi. La 30 de zile câştigă câte 3 zile. Am venit în completarea acestor măsuri cu alocarea unor resurse suplimentare pentru creşterea cu 50% a normei de hrană şi asigurarea implementării proiectelor de investiţii în acest an a două penitenciare cu câte 1.000 de locuri la Caracal (Olt) şi Berceni (Prahova)", a spus Florin Iordache, potrivit news.ro.

El a susţinut că aceste proiecte de lege au fost adoptate doar pentru a "evita o hotărâre pilot la CEDO". 

Potrivit OUG, incriminarea penală a abuzului în serviciu se va face doar pentru prejudicii mai mari de 200.000 de lei. Florin Iordache a spus că se menţine pragul de 200.000 de lei, dar este eliminată condiţia punerii în mişcare la plângerea prealabilă.

La abuz în serviciu, a fost eliminată plângerea prealabilă şi s-a precizat că numai încălcările legii pentru cuantumul acela pe care noi l-am stabilit, de 200.000 de lei”, a declarat Florin Iordache, ministrul Justiţiei.

Pentru prejudiciile sub această sumă se vor întreprinde doar demersuri administrative. ”

Potrivit OUG, incriminarea penală a abuzului în serviciu se va face doar pentru prejudicii mai mari de 200.000 de lei. Florin Iordache a spus că se menţine pragul de 200.000 de lei, dar este eliminată condiţia punerii în mişcare la plângerea prealabilă.

La abuz în serviciu, a fost eliminată plângerea prealabilă şi s-a precizat că numai încălcările legii pentru cuantumul acela pe care noi l-am stabilit, de 200.000 de lei”, a declarat Florin Iordache, ministrul Justiţiei.

Pentru prejudiciile sub această sumă se vor întreprinde doar demersuri administrative. ”Nu este sancţionat penal. Ce este sub 200.000 de lei nu se mai sancţionează penal, se recuperează prejudiciul. Considerăm că este un cuantum rezonabil”, a apreciat Iordache.

Întrebat care sunt oamenii politici care vor beneficia de aceste modificări, Iordache a răspuns: ”OUG şi proiectele de lege nu s-au făcut pentru oameni politici sau pentru persoane. S-au făcut pentru infracţiuni.”

În ce priveşte procedura de emitere a unei ordonanţe de urgenţă, ministrul Justiţiei a invocat că există deja OUG 18/2016 prin care au fost modificate şi anul trecut Codurile penale şi acum a fost folosită aceeaşi procedură pentru că Parlamentul şi Guvernul încă nu au pus în acord prevederile legale cu decizii ale Curţii Constituţionale. ”Legile le face fie Guvernul, fie Parlamentul. Eu invit Parlamentul să modifice OUG aşa cum socoteşte de cuviinţă”, a adăugat Iordache.

OUG menţine termenul de 6 luni de zile până la care pot fi făcute denunţuri privind săvârşirea unor infracţiuni.

”, a apreciat Iordache.

Întrebat care sunt oamenii politici care vor beneficia de aceste modificări, Iordache a răspuns: ”OUG şi proiectele de lege nu s-au făcut pentru oameni politici sau pentru persoane. S-au făcut pentru infracţiuni.”

În ce priveşte procedura de emitere a unei ordonanţe de urgenţă, ministrul Justiţiei a invocat că există deja OUG 18/2016 prin care au fost modificate şi anul trecut Codurile penale şi acum a fost folosită aceeaşi procedură pentru că Parlamentul şi Guvernul încă nu au pus în acord prevederile legale cu decizii ale Curţii Constituţionale. ”Legile le face fie Guvernul, fie Parlamentul. Eu invit Parlamentul să modifice OUG aşa cum socoteşte de cuviinţă”, a adăugat Iordache.

OUG menţine termenul de 6 luni de zile până la care pot fi făcute denunţuri privind săvârşirea unor infracţiuni.

PROTEST Bucureşti  1 FEBRUARIE.

"1 Februarie e ziua decisiva: ordonanta pentru dezincriminarea abuzului in serviciu, a.k.a. Ordonanta Dragnea, intra in sedinta de guvern. Vino maine la Piata Victoriei, incepand cu ora 9, sa le aratam ca nu pot face tot ce vor, discretionar. Ca aceasta este si tara noastra. Ii putem lasa sa castige sau le putem tine piept. Sute de mii de romani ne-au aratat clar, in ultimele doua saptamani, ca avem o sansa. Romania e si a noastra si, daca o vrem democratica, pentru noi si copiii nostri, trebuie sa luptam pentru ea!", scriu oprganizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.

De asemenea, un nou protest impotriva amnistiei si gratierii va avea loc in Bucuresti duminica, incepand cu ora 17:00. Ca si la precedentele mitinguri, protestatarii sunt asteptati sa se adune in Piata Universitatii, de unde se va pleca, cel mai probabil, in mars spre Guvern. De asemenea, organizatorii anunta ca "miercuri iesim in strada in cazul in care anuntul ministrului este unul care nu tine cont de ce au cerut strada si multe alte organizatii si institutii".

UPDATE 

Hotnews.ro a anuntat, marti, in premiera, ca modificarile la Codul Penal si la Codul de Procedura Penala, care vizeaza dezincriminarea mascata a abuzului si neglijentei in serviciu, a conflictului de interese si desfiintarea de facto a institutiei denuntatorului, se vor face prin Ordonanta de urgenta, care va fi cel mai probabil adoptata in sedinta de Guvern de miercuri.

PROTEST Bucureşti 1 FEBRUARIE.

Mesajul organizatorilor protestului:

"Punctele pe care am stabilit ca nu le negociem raman de nenegociat indiferent de ce cale vor alege miercuri.

50.000 de oameni din Bucuresti au spus clar ca nu doresc amnistia si gratierea. Ieri am dat un semnal de alarma pentru CNA, ne-am vizitat avocatul si i-am cerut demisia. Nu vrem demisia Guvernului, vrem sa isi respecte promisiunile pentru care a fost ales. Nu sa propuna legi aberante care sunt in avantajul unor persoane. Daca alege totusi sa treaca acesta lege ... atunci o sa obtinem pasnic inclusiv demisia acestui guvern."

PROTEST Bucureşti  1 FEBRUARIE.

Etichete: Bucureşti, protest Bucuresti

0/3 COMENTARII
Pentru Pilaf
01 Feb 16:44
+0
VOTURI
-0
Pilaf, daca esti de acord cu ce-a facut guvernul, cu ordonantele astea, inseamna ca si tu te pregatesti sa intri la puscarie. Drum bun si la multi ani!

Iar despre penibilitatea in care a cazut guvernul, cu "Alta intrebare" ala de-i tremurau buzele cand citea ordonantele, chiar daca cu o zi inainte spunea clar ca vor fi legi, cu minciunile in care se incurca cu "doar eu stiu ce face guvernul" si "nu stiu eu ce face guvernul"... fara comentarii. Inseamna ca esti platit bine sa sustii asemenea elucubratii.
pilat
01 Feb 08:10
+0
VOTURI
-0
Ce plangere prealabila mare este la parchetul de pe langa! Vai! Vai! Vai! Anticoruptioara noastra!
laur
01 Feb 02:10
+0
VOTURI
-0
Prin aceste proteste dovedim ca suntem PATRIOTI, deoarece ne iubim TARA cu ceea ce este in ea. NIMENI NU va scapa de JUSTITIA DIVINA CORECTA.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h