PROTEST la Universitate. Sute de oameni au ieşit în stradă: "Anchetaţi, nu diluaţi" UPDATEAproape 600 de persoane s-au adunat vineri seară, în Piaţa Universităţii, pentru a protesta faţă de problemele din spitalele din România şi lipsa măsurilor din partea autorităţilor în ceea ce priveşte modul în care se face dezinfecţia în unităţile sanitare. 

Protest la Universitate
Protest la Universitate
Foto: Neam Organizat Independent - Facebook

UPDATE Protestul început în Piaţa Universităţii s-a încheiat după patru ore, la sediul Guvernului, unde aproximativ o mie de oameni au scandat "Demisia", "Corupţia ucide" şi "Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie". Oamenii au ieşit în stradă nemulţumiţi de reacţia autorităţilor în cazul dezinfectanţilor diluaţi din spitale. 

Manifestanţii au protestat aproximativ 30 de minute în Piaţa Victoriei, unde au ajuns în marş, după ce au plecat de la Universitate şi s-au oprit la sediile Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Afacerilor Interne.

În jurul orei 22.30, protestatarii au ajuns în Piaţa Victoriei, unde au scandat "Demisia", "Corupţia ucide", "Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie", "Sănătate pentru toţi, nu doar pentru mafioţi", "De nu reformaţi, repede plecaţi", "Anchetaţi, nu diluaţi", "Veniţi cu toţii şi strigaţi tare că sănătatea nu e de vânzare".

Unii dintre protestatari au purtat măşti chirurgicale pe care scria "Tăcerea ucide", iar printre mesajele afişate de aceştia au fost: "Ne-aţi diluat sănătatea", "Eu sunt 5% #coruptiaucide", "HexiPharma, bioUcide cu licenţă de la statul român", "Produsele HexiPharma, eficace ca aghiasma", "Azi ne dezinfectăm de voi", "Câţi nu aţi îmbolnăvit cu sistemul otrăvit", "Boala noastră este bogăţia voastră!", "România PLANGE, mânjită de SANGE!", "Contractele voastre pe vieţile noastre"

UPDATE 21.35  După două ore de protest la fântâna de la Universitate, câteva sute de protestatari au plecat spre sediul Ministerului Sănătăţii, aflat la aproximativ 300 de metri de Piaţa Universităţii. Protestatarii scandează "Demisia", "Corupţia ucide", "Achimaş, pe făraş" şi "Sănătate pentru toţi, nu doar pentru mafioţi", scrie news.ro

UPDATE 21:30  Numărul protestatarilor din Piaţa Universităţii a ajuns, la aproape două ore de la începerea manifestaţiei, la aproximativ 600, aceştia scandând "Anchetaţi, nu diluaţi", „Anchetaţi şi dezinfectaţi", scrie news.ro. Protestatarii au afişe pe care scrie "Eu sunt 5% #coruptiaucide", "HexiPharma, bioUcide cu licenţă de la statul român", "Produsele HexiPharma, eficace ca aghiasma".

UPDATE Oamenii au ieşit în stradă cu mesaje cum ar fi "Câţi nu aţi îmbolnăvit cu sistemul otrăvit?", "Boala noastră este bogăţia voastră?" sau "Contractele voastre pe vieţile noastre", cerând autorităţilor să ia măsuri urgente astfel încât situaţia actuală din sistemul medical să fie schimbată radical.

"Am venit să manifestăm împotriva corupţiei, pe fondul problemei cu dezinfectanţii şi împotriva şpăgilor din spitale. Aş prefera să dau banii la privat ştiind ce ştiu acum despre condiţiile din spitalele româneşti", a declarat Ioana, unul dintre protestatarii din Piaţa Universităţii.

"Trebuie să fie o schimbare, aşa nu se mai poate, nu mai putem trăi în aceeaşi minciună. Trebuie construite spitale şi făcute investiţii majore în sănătate", a declarat Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor, citat de Mediafax. 

La rândul său, Carmen Uscatu, de la Asociația "Dăruiește Viața", care purta o mască chirurgicală pe față pe care scria "tăcerea ucide", a arătat că s-a ajuns în această situație din cauza sistemului "corupt și baronizat, condus politic, în care managerii sunt puși pe criterii politice, fără contracte de management bazate pe rezultate".

"Toate aceste lucruri au dus la ceea ce avem acum: niște spitale infectate și infecte, în care oamenii se duc să se trateze și ies de acolo cu mai multe boli și unii mor din cauza infecțiilor", a susținut Uscatu.

Protestatarii, printre care și părinți cu copii, purtau și ofereau trecătorilor măști cu textul "tăcerea ucide", având pancarte cu lozinci precum ''Ne-ați diluat sănătatea", "Incompetența voastră este moartea noastră", "Boala noastră este bogăția voastră". De asemenea, au fost aprinse lumânări în memoria celor care au pierit în clubul Colectiv.

Manifestanţii au început să se adune de la ora 19.00, la fântâna de la Universitate, după o mobilizare pe reţelele de socializare, sub sloganul "Haideţi să facem ceva!".

Un protest de stradă a fost anunţat pe Facebook pentru vineri seară, în urma dezvăluirilor din presă privind scandalul dezinfectanților diluați.  și vânduți la suprapreț spitalelor din România. Organizatorii protestului spun că nu au încredere în controalele Ministerului Sănătății și cer măsuri clare pentru rezolvarea problemelor.

"HAIDEȚI SĂ NU MAI TĂCEM! SĂ IEȘIM ÎN STRADĂ și să le cerem socoteală. Să cerem RĂSPUNDEREA MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII și o ANCHETĂ OBIECTIVĂ. Să îi întrebăm pe premierul Cioloș și pe Președintele Iohannis de ce scandalul de la Operă a dat jos un ministru, în timp ce carnagiul din Sănătate nu îi deranjează pe niciunul dintre ei. VINERI, la ORA 19, la Fântâni, la Universitate. Să mobilizăm cât mai multă lume și să fim acolo cât mai mulți. VINERI, la ORA 19, la Universitate", este mesajul postat pe pagina de Facebook care anunță evenimentul.

Peste 2.600 de persoane şi-au anunţat prezența la protestul de vineri.

Mesajul integral de pe pagina evenimentului:

"Ministerul Sănătății a efectuat un control în spitalele românești, în contextul scandalului dezinfectanților, declanșat de ancheta Gazetei Sporturilor. Ministrul a comunicat rezultatele: "Doar 5% dintre probele recoltate sunt neconforme. PACIENȚII SUNT ÎN SIGURANȚĂ".

Hexi-Pharma vinde detergenți diluați de 10 ori, la prețuri de 10 de ori mai mari decât cele de achiziție, prin licitații trucate, iar în momentul declanșării anchetei, patronul Dan Alexandru Condrea a cerut să fie testată eficiența apei lui de ploaie, nu concentrația din bidoane. AUTORITĂȚILE AU EXECUTAT CE A CERUT CONDREA. Au făcut teste de eficiență.

Cine a prelevat probele? Direcțiile Județene de Sănătate Publică (care nu l-au verificat pe Condrea nici când a avut reclamații), împreună cu angajații spitalelor (care cumpără de la Condrea prin licitații trucate). SISTEMUL S-A CONTROLAT SINGUR ȘI A IEȘIT BINE LA CONTROL. Da, e vorba de acel sistem care, de ani de zile, atentează la sănătatea și la viețile noastre.

De ce e sistemul mai disperat ca oricând? Pentru că Dan Alexandru Condrea nu e decât unul din brațele caracatiței uriașe care suge banii din bugetul Sănătății românești. Continuarea anchetei înseamnă dezvăluirea celorlalte capete. Continuarea anchetei înseamnă să aflăm de ce s-au trucat atâtea licitații în interesul Hexi-Pharma și de ce, în 2012, când l-au avut în mână pe Condrea, Parchetul, DNA și DIICOT au închis urmărirea penală fără ca măcar să-l audieze. Continuarea anchetei înseamnă o zguduire uriașă a mafiei din Sănătate.

CAM CÂT DE DISPERAT E SISTEMUL, în acest moment? Foarte disperat. Unii directori de spitale cer anchetarea jurnalistului Cătălin Tolontan de către procurori, în ideea că poate nu a spus adevărul, poate a prezentat zeci de dovezi false, iar Condrea e totuși nevinovat. Sună S.F. ideea ca tocmai ziariștii care au scos la lumină ditamai caracatița să fie anchetați, dar nu mai S.F. decât faptul că suntem operați pe mese dezinfectate cu apă de ploaie.

În țara noastră, SE POATE ÎNTÂMPLA ORICE. Pentru asta, NU TREBUIE DECÂT CA NOI SĂ TĂCEM ȘI SĂ NU FACEM NIMIC. Mai mulți ziariști s-au alăturat Gazetei Sporturilor și investighează cazul dezinfectanților. HAIDEȚI SĂ NU ÎI LĂSĂM SINGURI. HAIDEȚI SĂ NU MAI TĂCEM! SĂ IEȘIM ÎN STRADĂ și să le cerem socoteală. Să cerem RĂSPUNDEREA MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII și o ANCHETĂ OBIECTIVĂ.

Să îi întrebăm pe premierul Cioloș și pe Președintele Iohannis de ce scandalul de la Operă a dat jos un ministru, în timp ce carnagiul din Sănătate nu îi deranjează pe niciunul dintre ei. VINERI, la ORA 19, la Fântâni, la Universitate.  Să mobilizăm cât mai multă lume și să fim acolo cât mai mulți. VINERI, la ORA 19, la Universitate."

Etichete: Bucureşti, dezinfectanti, Hexi Pharma, Ministerul Sănătăţii, protest, protest Bucuresti, protest Piaţa Universităţii

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE