Protest la Guvern împotriva OUG pentru primarii traseiști. KLAUS IOHANNIS a participat la protestAproximativ o mie de persoane au protestat, joi, în fața Guvernului împotriva ordonanţei de urgenţă care va permite aleșilor locali, timp de două săptămâni, să îşi aleagă partidul fără să îşi piardă mandatul. Guvernul se va întruni astăzi pentru discutarea acestei ordonanțe de urgență. Și ambasada Statelor Unite ale Americii și-a exprimat îngrijorarea față de intenția Guvernului de a pune în paranteză legea: Am auzit argumente pro şi contra ordonanţei propuse cu privire la aleşii locali. "Suntem îngrijoraţi în legătură cu momentul ales. Ne-am exprimat în trecut îngrijorarea privind legiferarea unor chestiuni complexe prin ordonanţe de urgenţă şi credem că măsurile de acest fel ar trebui discutate în cadrul unui proces legislativ deschis şi transparent care permite organizarea unei dezbateri la care să poată participa liber toate partidele politice, societatea civilă şi toate părţile interesate." - arată mesajul Ambasadei.

Protest la Guvern impotriva OUG pentru primarii traseisti
Protest la Guvern împotriva OUG pentru primarii traseiști

Protestul a fost organizat de PNL și PDL. Prezent la protest, candidatul PNL-PDL la prezidențiale Klaus Iohannis a spus că este extrem de îngrijorat și că se fac deja presiuni asupra primarilor din teritoriu. 

"În 2006 s-a legiferat stabilitatea politică, iar în 2014 Guvernul Ponta încearcă să legalizeze traseismul politic. Noi am atras atenţia că este o eroare mare, este o problemă mare pentru stabilitatea în administraţia publică locală din România. Suntem total împotrivă şi încercăm prin acest protest organizat astăzi în Piaţa Victoriei să atragem atenţia în ultimul moment Guvernului să renunţe la această iniţiativă, care evident este gândită doar pentru PSD, pentru a crea un avantaj electoral PSD. Ştim acest lucru şi suntem convinşi că dacă arătăm românilor care este problema şi de ce nu este bine să se legalizeze traseismul există o şansă ca şi Guvernul să se mai gândească încă o dată", a spus Iohannis.

El a fost întrebat dacă vor fi mulţi aleşi locali PNL care vor părăsi partidul.

"Eu sunt foarte îngrijorat, pentru că discutând cu primarii aflu în fiecare zi de noi şi noi cazuri unde se fac presiuni asupra primarilor noştri. Eu am toată încrederea în ei, însă o astfel de presiune dublată de legalizarea traseismului este un real pericol pentru stabilitatea administraţiei locale şi pe de altă parte trebuie să vedem şi alegătorul. Oamenii au ales primar, consilieri pe criterii politice, nu pe criterii de frizură, şi atunci această legalizare a traseismului este îndreptată nu numai împotriva principiilor pe care funcţionează sistemul politic din România, este chiar îndreptată împotriva alegătorului, este o bătaie de joc la adresa votului dat în administraţiile locale", a mai spus Iohannis.

Participanții la protest au urmărit un film despre Victor Ponta:

 

Și Ambasada SUA a reacționat la inițiativa Guvernului. Astfel, într-un comunicat, Ambasada SUA a anunțat că se declară îngrijorată în legătură cu momentul ales de Guvern pentru adoptarea ordonanţei de urgenţă care va permite aleşilor locali ca în termen de zece zile să îşi poată alege partidul din care fac parte fără a-şi pierde mandatul.

Guvernul va discuta joi ordonanţa de urgenţă privind migraţia politică a aleşilor locali. Potrivit acestora, ministerele mai au încă de făcut unele observaţii la ordonanţă, aceasta nefiind discutată încă la nivelul Executivului, informează Mediafax.

Premierul Ponta i-a solicitat, deja, ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, să elaboreze o ordonanţă de urgenţă prin care să se reglementeze situaţia de la APIA astfel încât toţi fermierii să poată primi în continuare subvenţiile care le revin. Actul normativ va fi discutat tot joi.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, vineri, la Suceava, că în prezent foarte mulţi aleşi locali activează pentru alte partide şi propune ca pentru o perioadă de două săptămâni să existe posibilitatea ca aleşii locali să îşi aleagă partidul fără să îşi mai piardă mandatul, precizând că este necesară o Ordonanţă de Urgenţă în acest sens. Aleşii locali - primarii, şefii de CJ, consilierii locali şi judeţeni - au un termen de 10 zile pentru a alege din ce formaţiune fac parte, informează Realitatea TV.

Ce prevede Ordonanța de Urgență a lui Dragnea:

Potrivit ordonanţei lui Dragnea, aleşii locali au 10 zile să se decidă în ce partid vor să fie. Acest termen începe în momentul în care intră în vigoare OUG. Cei care vor să schimbe partidul completază o declaraţie de adeziune care se depune la partidul dorit.

"Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) şi art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 912 din 7 octombrie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi, isi pot exprima în scris opţiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără ca aleşii locali respectivi să-şi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor", se arată în proiectul de ordonanţă de urgenţă informează Mediafax.

Primul alineat la care se referă derogarea prevede: "calitatea de consilier local sau de consilier judetean încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului" prin "pierderea calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă a fost ales".

Conform celui de-al doilea alineat, "calitatea de primar încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului" ca urmare a pierderii, prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă a fost ales".

Primarii şi preşedinţii de CJ depun declaraţia la: partidul politic sau la organizaţia minorităţii naţionale, după caz, din care optează să facă parte; autoritatea deliberativă a unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale pentru care a candidat, prin intermediul secretarului unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale respective. Conilierii locali, judeţeni şi supleanţii îşi vor anunţa opţiunea politică la: partidul politic sau la organizaţia cetăţenilor aparţinând minorităţii naţionale, după caz, din care optează să facă parte; autoritatea deliberativă pentru care a candidat, prin intermediul secretarului unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale respective.

Conform proiectului, cei care nu vor depune această declaraţie rămân membri ai partidului politic sau organizaţiei minorităţii naţionale, după caz, pe listele partidului care a făcut parte dintr-o alianţă politică sau alianţă electorală, dacă acesta/aceasta continuă să existe din punct de vedere legal; devin independenţi, dacă partidul politic sau organizaţia minorităţii naţionale, după caz, dacă acesta/aceasta nu mai există din punct de vedere legal. Secretarii unităţilor/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale, în termen de 10 zile de la expirarea termenului pentru exprimarea opţiunii politice de către aleşii locali au obligaţia să comunice situaţia centralizatoare a aleşilor locali la instituţia prefectului.

O altă prevedere a proiectului de ordonanţă modifică Legea privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. "La art. 96, alineatul (9) din Legea pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale nr. 67/2004, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 271 din 29 martie 2004, republicată, se modifică după cum urmează: «(9) Candidaţii înscrişi în liste şi care nu au fost aleşi sunt declaraţi supleanţi în listele respective. În caz de vacanţă a mandatelor de consilieri locali/judeţeni aleşi pe liste de candidaţi, supleanţii vor ocupa locurile devenite vacante, în ordinea în care sunt înscrişi în liste, dacă, până la data validării mandatului pentru ocuparea locului vacant, partidele politice din care fac parte confirmă în scris că supleanţii fac parte din partidul politic respectiv»", se arată în proiect.

Forma actuală a alineatului prevede: "Candidaţii înscrişi în liste, care nu au fost aleşi, sunt declaraţi supleanţi în listele respective. În caz de vacanţă a mandatelor de consilieri aleşi pe liste de candidaţi, supleanţii vor ocupa locurile devenite vacante, în ordinea în care sunt înscrişi în liste, dacă, pâna la data validarii mandatului pentru ocuparea locului vacant, partidele politice sau, dupa caz, alianţele politice ori alianţele electorale pe listele cărora au candidat supleanţii confirmă în scris, sub semnătura conducerilor judeţene ale partidelor politice, respectiv ale acelor partide politice care au constituit alianţe politice sau alianţe electorale, că supleanţii fac parte din partidul politic respectiv ori din unul dintre partidele politice care au constituit alianţele politice sau alianţele electorale, după caz". În forma modificată este eliminată orice referire la alianţele politice sau electorale în procesul de validare a poziţiilor de consilieri.

Etichete: Guvern, ordonanță de urgență, primari, protest, traseism

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h