4000 de oameni la protestul de marţi din Parcul Izvor organizat de PNL "Alege între România şi PontaUPDATE 12.22: La protest au participat circa 3500-4000 de persoane, conform estimărilor făcute de Jandarmerie.

Update, ora 9.50: Circa 300 de persoane s-au strâns la protest.

Update, ora 9.30: În parcul Izvor încep să se strângă liberalii. Victor Ponta a reacţionat pe Facebook, postând că "Eu am încercat să-mi fac munca de prim-ministru cât mai bine, iar rezultatele se văd."

Update, ora 08:03 Mii de liberali au plecat cu autocarul spre București, pentru a participa la demonstrație.

Partidul Național Liberal (PNL) a depus în Parlamentul României încă o moțiune de cenzură împotriva Guvernului PSD şi organizează marţi un protest în Parcul Izvor din Capitală. La protest sunt aşteptate peste 10.000 de persoane, potrivit organizatorilor. Liviu Dragnea, şeful interimar al PSD susţine că evenimentul PNL este "un joc de imagine". 

UPDATE 10.02 Începe şedinţa din Plenul Parlamentului, în cadrul căreia va fi votată moţiunea de cenzură.

UPDATE 9.32: În timp ce liberalii se adună pentru protest, Ponta reacţionează pe Facebook:

 

Eu am încercat să-mi fac munca de prim-ministru cât mai bine, iar rezultatele se văd. În 2015, după 9 luni suntem pe...

Posted by Victor Ponta on Monday, 28 September 2015

"Victor Ponta, primul premier în funcție trimis în judecată, trebuie să plece. Fiecare zi cu Ponta prim-ministru adâncește groapa în care a fost aruncată România prin decizia lui de a rămâne în fruntea Guvernului.

Există, totuși, numeroși politicieni care, din diferite motive, încă îl susțin pe premierul inculpat pentru funcția pe care o ocupă.

Pentru a-i convinge că votul pentru moțiunea de cenzură înseamnă un vot pentru România, hai alături de noi în Parcul Izvor din București, la mitingul de susținere a moțiunii. Demonstrează că între România și Ponta, tu alegi România!", susţin organizatorii mitingului pe pagina de facebook a evenimentului. 

Președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, la Palatul Parlamentului, că un miting asemănător celui organizat de PNL în ziua moțiunii de cenzură poate reprezenta un factor de presiune sau poate fi "un simplu joc de imagine".

"Un miting de genul acesta poate să pună presiune, pentru că asta au (liberalii — n.r.) în intenție, să pună presiune sau este pur și simplu joc de imagine. Pentru că, vă spun cu toată sinceritatea, mulți de la ei au vorbit cu mulți colegi de-ai noștri, spunând că a fost o acțiune nepregătită, intempestivă. Nu cred foarte mult în inițiativa asta cu moțiunea de cenzură și mulți sunt supărați pe conducerea bicefală a acestui partid (n.r. — PNL), că i-au aruncat într-o aventură din care nu au niciun fel de câștig, nici politic, nici parlamentar", a declarat Dragnea, citat de realitatea.net. 

Precizarea a fost făcută de liderul social-democrat ca urmare a unei întrebări pe acest subiect.

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta a fost citită, miercurea trecută, în plenul comun al camerelor.

In textul motiunii de cenzura "Alege intre Romania si Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!", liberalii sustin ca prim-ministrul, fiind trimis in judecata, compromite o natiune intreaga si ca liderii UNPR si PSD, Gabriel Oprea si Liviu Dragnea, sunt 'complicii' acestuia daca il sustin in continuare. 

"Partidul National Liberal a decis sa depuna, de indata, aceasta motiune de cenzura impotriva Guvernului condus de Victor Ponta pentru ca situatia actuala, cu un premier trimis in judecata, compromite o natiune intreaga. In orice alta tara din UE, premierul si-ar fi dat demisia in momentul urmator inceperii urmaririi penale, adica acum mai bine de trei luni", arata liberalii in motiunea de cenzura.

Ei subliniaza ca, prin sustinerea lui Victor Ponta de catre liderii coalitiei, imaginea Romaniei va fi distrusa iremediabil. Documentul va fi dezbatut si votat martea viitoare.

Liberalii au inclus în textul moțiunii motivele pentru care Victor Ponta trebuie să plece din funcția de premier, amintind de faptul ca un premier acuzat de fals în înscrisuri nu poate semna acte normative ale României și, totodată, un premier aflat în fața judecătorilor pentru spălarea banilor nu poate avea pe mână taxele și contribuțiile românilor.

"Victor Ponta trebuie să plece din fruntea Guvernului pentru că:

• un premier acuzat de fals în înscrisuri nu poate semna acte normative ale României;
• un premier acuzat de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată nu poate gira bugetul României;
• un premier aflat în fața judecătorilor pentru spălarea banilor nu poate avea pe mână taxele și contribuțiile românilor;
• un premier acuzat de fapte legate de corupție nu va putea garanta românilor un scrutin corect în 2016.
• un astfel de premier va negocia cu FMI doar de pe treptele tribunalului, între două înfățișări", se arată în documentul obținut de realitatea.net.

În document, liberalii susțin că premierul, fiind trimis în judecată, compromite o națiune întreagă și că liderii UNPR și PSD, Gabriel Oprea și Liviu Dragnea, sunt "complicii" acestuia dacă îl susțin în continuare.

Pe de altă parte, în moțiune, PNL se adresează direct lui Gabriel Oprea și Liviu Dragnea, solicitând să prezinte motivele pentru care îl mai sprijină pe Ponta. Mai mult, Ponta este prezentat doar un "scaiete veninos care trebuie smuls înainte de a ne periclita orice perspective":

Textul integral al moțiunii de cenzură, conform realitatea.net:
Alege între România și Ponta, un premier compromis.

Demite-l pe Victor Ponta!

"Domnilor președinți ai celor două Camere ale Parlamentului,

Doamnelor și domnilor senatori și deputați ai României

Parlamentul este primul for democratic care are datoria să reprezinte interesele poporului român și să sancționeze situațiile în care puterea nu mai guvernează pentru cetățeni.

Am cerut convocarea Parlamentului pentru a discuta despre cum vrem, dar în primul rând despre cum doresc românii să arate România, mâine. Constatăm cu toții că suntem singura țară din lume în care există un prim-ministru inculpat trimis în judecată, aflat încă în funcție.

Își permite România să fie reprezentată la nivel de prim-ministru de un inculpat trimis în judecată? Cetățeni, politicieni, ne mai permitem să tolerăm minciuna, corupția și impostura actualului prim-ministru? Sunt întrebări la care trebuie să răspundem acum! Cei mai mulți concetățeni au făcut-o deja, au semnat pentru demiterea lui Victor Ponta, în sondajele de opinie își exprimă nemulțumirea față de un asemenea premier, după ce l-au respins la prezidențiale.

Partidul Național Liberal a decis să depună, de îndată, această moțiune de cenzură împotriva Guvernului pentru că situația actuală, cu un premier trimis în judecată, compromite o națiune întreagă. În orice altă țară din UE premierul și-ar fi dat demisia în momentul următor începerii urmăririi penale, adică acum mai bine de trei luni de zile.

În acest moment, România are un prim-ministru care în orice cancelarie europeană este privit doar ca un inculpat. Au apărut chiar exemple concrete de miniștri luați în derâdere de omologii lor din cauza acestui politician, care se vrea de neînlocuit. Toți oficialii europeni știu că Victor Ponta se află în boxa acuzaților. PNL este partidul care apără prezumția de nevinovăție, dar această prezumție nu poate fi folosită ca pretext pentru discreditarea totală a poziției de prim-ministru.

Așadar, stimați parlamentari, dragi români, Victor Ponta trebuie să plece din fruntea Guvernului, pentru că:

un premier acuzat de fals în înscrisuri nu poate semna acte normative ale României;

un premier acuzat de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată nu poate gira bugetul României;

un premier aflat în fața judecătorilor pentru spălarea banilor nu poate avea pe mână taxele și contribuțiile românilor;

un premier acuzat de fapte legate de corupție nu va putea garanta românilor un scrutin corect în 2016;

un astfel de premier va negocia cu FMI doar de pe treptele tribunalului, între două înfățișări.

În ciuda propriilor sale laude, acest prim-ministru lasă o economie cu probleme structurale, plină de incertitudini. Guvernul Ponta este guvernul care a tăiat masiv investițiile și a blocat construcția de autostrăzi, de noi spitale și școli. A făcut praf marile privatizări, abandonându-le, bineînțeles, în mari anchete de corupție. Vă cerem astăzi, doamnelor și domnilor senatori și deputați, să puneți capăt, în al doisprezecelea ceas, acestei situații rușinoase în care ne aflăm.

Domnule Gabriel Oprea, vrem să ne spuneți tuturor, acum, care este interesul național care reclamă menținerea lui Victor Ponta cu prețul decredibilizării acestei țări. Puneți în balanță promisiunea făcută lui Ponta și interesul acestui popor. Ce alegeți?!

Domnule Liviu Dragnea, vorbeați recent de resetarea clasei politice, de o nouă politică. Sprijinindu-l pe Ponta, nu faceți decât să vindeți iluzii românilor. Menținerea PSD la guvernare nu poate fi un scop în sine. Nu mai confundați România cu partidul! Dacă vi-l doriți pe Ponta și nu puteți scăpa de el, folosiți-l la PSD, dar nu la Palatul Victoria. PSD-ul ce alege, România sau Victor Ponta?!

Dacă sunteți alături de Ponta, sunteți complicii lui. Dar în această situație sunteți poate chiar mai vinovați decât el. Distrugeți iremediabil imaginea României, imaginea noastră. Uitați-vă în presa internațională! Cu un astfel de precedent toxic, arătăm ca un stat care tolerează corupția sau care acceptă corupți la vârful celor mai importante instituții.

Doamnelor și domnilor senatori și deputați, vă cerem să analizați cu înțelepciune și în folosul României. Cei care v-au votat și v-au trimis în Parlament nu v-au cerut să țineți în funcția de premier un inculpat urmărit penal. Dacă veți vota împotriva acestei moțiuni de cenzură, veți trăda speranța românilor care mai cred că viitorul aparține celor cinstiți. Este timpul ca din banii cetățenilor să nu mai plătim dezonoarea. Ne aflăm acum, mai mult ca oricând, în situația în care aveți obligația să spuneți că vă pasă de această țară. Dacă veți fi de acord cu demersul nostru, înseamnă că veți considera că Romania este mai importantă decât interesul PSD de a guverna oricum, inclusiv cu un prim-ministru inculpat trimis în judecată.

Votul de astăzi îl acordați pentru sau împotriva decenței, corectitudinii și responsabilității în exercitarea funcției publice. Numai așa putem reclădi o Românie demnă, și aceasta este posibilă numai "fără Victor Ponta".

Etichete: alege intre romania si ponta, marţi, miting izvor, moţiune de cenzură, plenul camerelor, PNL, protest izvor

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE