Circa 300 de oameni au protestat în fața Guvernului pentru susținerea ministrului Vlad AlexandrescuCirca 300 de persoane au protestat, miercuri seară, în Piața Victoriei, după ce premierul Dacian Cioloș a cerut demisia ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu. Premierul a venit să discute cu protestarii.

UPDATE 21.25 Ce a transmis premierul în mijlocul protestatarilor:

"Eu am avut o discuție cu el de dimineață și el e conștient de asta. Modul cum au fost conduse negocierile la Operă, faptul că deja de două săptămâni se tot numesc și demit directori și, în continuare, rămâne acolo tensiune îi creează o slăbiciune lui ca ministru. Dar ca ministru trebuie nu doar să ai viziune, și eu îmi dau seama ca și prim-ministru, ci și capacitatea și instrumentele de a aplica măsurile respective. Și după o negociere eșuată îți slăbești capacitatea de negociere, e greu, după aceea, să continui după să poți să continui după poziția asta", a spus Cioloș, conform agerpres.ro.

Răspunzând întrebărilor lui Tudor Chirilă care a spus că premierul ar "pune în balanță o viziune cu un caz particular" și că "nici Tiberiu Soare, Conta, dacă vorbim de cazul particular de la Operă, nici George Călin, nici Dincă, urmărit de DNA, nu au dat explicații pentru incapacitatea lor", Dacian Cioloș a spus: "Ba o să dea. O să dea. O să dea".

UPDATE 20.52 Dacian Cioloș a transmis, pe Facebook, că speră ca demisia ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, să îi convingă pe toţi artiştii de la Operă că vor putea găsi la minister ''acel pol de stabilitate şi decizie administrativă coerentă de care au nevoie''.

UPDATE 20.30 Protestatarii au început să plece. Conform numărătorii Agerpres, aproximativ 300 de oameni au participat la manifestație.

UPDATE 20.20 Jurnalistul Vlad Ursulean, de la Casa Jurnalistului, anunță că  premierul Dacian Cioloş a venit, miercuri seară, în Piaţa Victoriei, să discute cu protestatarii. Conform news.ro, aproximativ două sute de persoane participă la manifestație.

Artistul Dan Perjovschi și-a anunțat, de asemenea, susținerea pentru Vlad Alexandrescu: 

Protestul a fost anunțat, pe Facebook, pentru orele 19, urmând să aibă loc în fața Guvernului.

Ce transmit protestatarii:

Sintetizăm principalele activități inițiate de dl Vlad Alexandrescu, care a demonstrat în cel mai scurt timp că alături de o echipă competentă poate redefini cultura românească, aducând-o la nivel de factor condițional pentru o dezvoltare armonioasă și sustenabilă a acestei societăți:

* Transparentizarea și deschiderea către consultare publică a activității Ministerului Culturii
* Reforma internă a ministerului și a serviciilor deconcentrate ale acestuia
* Susținerea interesului public în promovarea și protecția operelor de artă de importanță națională
* Înființarea platformei Cultura Vie pentru elaborarea și includerea sectoarelor culturale independente în planificarea strategiei culturale a României pentru perioada 2016-2020
* Înființarea și coordonarea grupului de lucru pentru Codul Patrimoniului în vederea armonizării și actualizării legislației care privește tutela patrimoniului cultural, sub toate formele sale
* Susținerea proiectelor de protecție a patrimoniului cultural de care miniștrii precedenți s-au dezis, precum Roșia Montană, clasând întregul sit ca monument de importanţă națională și marcând includerea în lista UNESCO
* Respingerea fermă a intervențiilor invazive asupra monumentelor istorice
* Dialog permanent și întâlniri directe cu societatea civilă și organizațiile culturale
* Susținerea, promovarea și consolidarea sectorului industriilor culturale și creative
* Formarea de noi proiecte de finanțare a activităților culturale precum CultIN sau ACCES ca instrumente de dezvoltare
* Atribuirea prin concurs și criterii de performanță a posturilor de conducere a instituțiilor publice de cultură, intrerupând astfel, în multe cazuri, lunga serie de interimate
* Intervenții pe procese legislative care afectează protecția patrimoniului cultural, luări de poziție în Parlament
* Menținerea unui dialog deschis și relevant cu ministerele și instituțiile statului

Reamintim că ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a demisionat miercuri din funcţie, la cererea premierului Dacian Cioloş, în urma scandalului de la Opera Naţională Bucureşti. 

Etichete: dacian ciolos, ministrul Culturii, protest, Vlad Alexandrescu

0/1 COMENTARII
ghilotina
27 Apr 17:52
+0
VOTURI
-0
Sustin ministrul culturii Vlad Alexandrescu .

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE