PROTEST SPONTAN la Ministerul Mediului. Angajaţii cer demisia ministrului şi salarii mai mariAngajaţii Ministerului Mediului au declanşat, miercuri, un protest spontan. Aceştia au ieşit în faţa sediului instituţiei şi au scandat "Demisia", solicitând totodată "salarii decente". Ministrul Mediului a venit în mijlocul protestatarilor şi le-a cerut să-şi desemneze reprezentanţi pentru negocieri. 

Protest la Ministerul Mediului
Protest la Ministerul Mediului

Zeci de angajaţii Ministerului Mediului și cei ai instituțiilor subordonate au întrerupt, miercuri, programul de lucru, nemulțumiți de salariile mici. Oamenii spun că, în alte ministere, salariile pentru funcții similare sunt și de trei ori mai mari.

Protestatarii au purtat hârtii în mână pe care scria "Vrem salarii decente", "Milog la stat" şi "Jos prostia si minciuna".  Ei solicită demisia ministrului Mediului, susţinând că acesta s-a opus majorărilor salariale pe motiv că nu există bani pentru creşterea veniturilor în domeniul protecţiei mediului.

"Am făcut 53 de adrese ministrului, proiecte pentru remedierea situaţiei şi ministrul ne-a tratat cu dispreţ", a spus un protestatar. "Asta este politica Guvernului si niciodata Ministerul Mediului nu a fost important. Nu ne-a sustinut niciun ministru", a precizat un alt protestatar, potrivit ziare.com

Un alt angajat a spus ca dupa 18 ani in Agentia Nationala pentru Protectia Mediului are un salariu de 1.800 de lei, in timp ce salariati care lucreaza in proiecte cu fonduri europene au 6.000 de lei.

"La Garda Forestiera, salariul este 4.000-4.500 de lei, consideram ca, daca suntem in acelasi minister si facem acelasi lucru, ar trebui sa fim si platiti la fel", a spus o alta protestatara.

Angajatii au iesit sa protesteze cu putin timp inainte de conferinta de presa care are loc de la ora 12:30, la Ministerul Mediului, pe tema Ordinului comun al ministrului Mediului, Apelor si Padurilor si presedintelui ANAF legat de procedura de restituire a sumelor privind timbrul de mediu pentru autovehicule.

În jurul orei 13. 15, ministrul Mediului a ieşit în faţa instituţiei pentru a sta de vorbă cu protestatarii. Cristiana Paşca Palmer le-a cerut angajaţilor să-şi desemneze reprezentanţi pentru a purta negocieri.

'Îi înțeleg foarte bine (pe protestatari, n.r.), este o problemă reală pe care am observat-o când am preluat mandatul la Ministerul Mediului. Salariile din Ministerul Mediului sunt extrem de mici și, din acest motiv, ne pleacă și specialiștii. Îi înțeleg pe oameni și le înțeleg frustrarea, însă după cum știți lucrăm la nivelul Guvernului pentru a echilibra această situație. A fost recomandare a jandarmilor de a ocoli protestatarii. Le-am comunicat că vreau să mă întâlnesc cu dânșii. O să am o scurtă discuție cu o delegație a lor. Reglementarea situației financiare a salariilor nu se poate face la nivelul Ministerului Mediului. Nu am ratat nicio ocazie de a aduce în discuție problema aceasta colegilor din Guvern.

Această Ordonanță de urgență încearcă să echilibreze situația. Proiectul de ordonanță este în lucru. Această ordonanță pe care o adoptăm la nivel de Guvern încearcă să reglementeze o parte dintre discrepanțele salariale. Sunt foarte multe detalii tehnice. Acest proiect, cel puțin în primul draft, prevede creșteri salariale de până la 45%. O să am discuții cu cei de la Resurse Umane să vedem ce soluții se pot găsi. Soluțiile se găsesc în plafonul pe care îl avem. Am analizat mai multe variante, iar una este cea prin proiectul de Ordonanță, iar alta este de nivel intern, despre care nu vă pot spune încă. Le cunosc situația, este o situație delicată', a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, în conferința de presă.

Grevă generală

Angajații din sectorul de mediu din România intenționează să intre în grevă generală începând de luni, 18 aprilie, nemulțumiți de discuțiile purtate miercuri cu ministrul Mediului referitoare la nivelul salarial din acest domeniu.

'După ce ne vom consulta la nivel de organizație, vom decide care sunt pașii de urmat. Suntem hotărâți să intrăm în grevă generală începând de luni, 18 aprilie. Vom protesta la Guvern pentru că doamna ministru a aruncat vina pentru problemele salariale în curtea Executivului. Majoritatea angajaților din sectorul de mediu sunt membri de sindicat afiliați la CNS Cartel Alfa', a declarat Ion Daniel, președintele Federației Naționale de Mediu 'Ecologistul', organizație membră CNS Cartel Alfa, citat de Agerpres..

La rândul său, Valentin Neagoe, comisar în cadrul Gărzii Naționale de Mediu, a arătat că ministrul Mediului a promis constituirea unui grup de lucru care să analizeze nemulțumirile sindicaliștilor din sector.

Am mers la discuții cu doamna ministru. Dumneai ne-a promis formarea unui grup de lucru care să analizeze nemulțumirile noastre și să găsească soluții pentru rezolvarea acestora. Sincer, ne-am săturat de grupuri de lucru. Ne vom consulta la nivel organizațional și vom decide ce vom face de acum încolo', a subliniat Valentin Neagoe, la finalul întâlnirii de miercuri cu ministrul de resort.

 

Etichete: Ministerul Mediului, protest, PROTEST MINISTERUL MEDIULUI

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE