PROTESTE BUCUREŞTI ZIUA 13 DUMINICĂ. TRICOLOR UMAN creat de ZECI de MII de români în faţa GUVERNULUIPentru a treisprezecea seara consecutiv românii au ieşit în stradă. La ora 21.00, manifestanţii vor să creeze "cel mai mare tricolor uman". Şi în faţa Palatului Cotroceni sute de persoane protestează şi cer demisia preşedintelui Klaus Iohannis, iar circulaţia rutieră a fost blocată la intersecţia dintre bulevardele Eroii Sanitari şi Gheorghe Marinescu.

UPDATE 21.00. Protesatarii formează steagul României cu ajutorul hainelor, ale unor folii din plastic sau coli de hârtie și al lanternelor telefonelor mobile. Numărul protestatarilor a ajuns la aproximativ 60.000. Grupuri de persoane vin în continuare spre clădirea Guvernului.

UPDATE 20.10: Peste 6.000 de persoane se află în Piaţa Victoriei, iar oamenii continuă să vină, în pofida frigului. La ora 21.00, manifestanţii vor să creeze "cel mai mare tricolor uman". În faţa Palatului Cotroceni, peste 600 de persoane cer demisia preşedintelui Klaus Iohannis, iar circulaţia rutieră este blocată la intersecţia dintre bulevardele Eroii Sanitari şi Gheorghe Marinescu. Câteva mii de persoane au ieşit în stradă şi în mai multe oraşe din ţară, pentru a cere demisia Guvernului. În Piaţa Victoriei, oamenii scandează  "Jos Guvernul", "DNA să vină să vă ia".

 

Mai multe persoane au participat, înaintea manifestaţiei, la un flashmob în faţa Guvernului, unde au dansat şi au cântat, mobilizându-se pe Facebook încă din timpul săptămânii. 

La ora 21.00, manifestanţii vor să creeze "cel mai mare tricolor uman", potrivit anunţului postat de organizatori pe pagina de Facebook "Corupţia ucide". Manifestanţii au fost rugaţi să aducă o sursă de culoare - roşu, galben şi albastru - şi o lanternă. Organizatorii spun că vor distribui coli de hârtie în cele trei culori, care la ora 21.00 să fie luminate cu lanternele şi cu bliţ-urile telefoanelor mobile. Conform postărilor de pe pagina de Facebook a evenimentului, toate dosarele şi colile colorate ar urma să fie donate, săptămâna viitoare, unor şcoli şi grădiniţe aflate la marginea Bucureştiului, scrie news.ro.

Sâmbătă, în Piaţa Victoriei s-au adunat câteva mii de persoane, iar înaintea manifestaţiei aproximativ 30 de tineri au alergat în jurul clădirii Palatului Victoria, îmbrăcaţi în echipament sportiv, unii dintre ei purtând steaguri. Maratonul s-a încheiat după mai bine de şase ore, fiind dus la bun sfârşit de patru dintre tineri, care au parcurs un traseu de 42 de kilometri. Ei au alergat pe trotuar, pe bulevardul Aviatorilor, până la Aleea Modrogan şi înapoi, pe Kisellef, după care au înconjurat clădirea Guvernului. Participanţii la "maratonul democraţiei” au spus că aceasta este forma lor de protest faţă de Guvern şi că prin mişcare vor să înceapă "schimbarea României". 

În cele 12 zile de proteste din Piaţa Victoriei, numărul record de manifestanţi a fost atins în urmă cu o săptămână, când peste 280.000 de oameni protestând chiar în ziua în care Guvernul a abrogat Ordonanţa de Urgenţă privind codurile penale. Oamenii au spus că nu vor renunţa la proteste, pentru că Guvernul a minţit, a făcut un abuz adoptând o ordonanţă de urgenţă pentru a schimba prevederi din codurile penale, în beneficiul unor politicieni, şi trebuie să răspundă pentru ce a făcut şi să îşi dea demisia.

Aproximativ 400 de persoane s-au strâns şi în faţa Palatului Cotroceni

La ora transmiterii acestei ştiri, în faţa Palatului Cotroceni sunt aproximativ 400 de susţinători ai Guvernului Grindeanu, care au confecţionat o marionetă cu capul dintr-un dovleac, având lipită o coală de hartie cu fotografia Laurei Codruţa Kovesi şi a lui Florian Coldea şi cu mesajul "Binomul DNA-SRI".

Oamenii - care au steaguri tricolore şi pancarte cu mesaje precum Iohannis, demisia "Jos DNA, Poliţia politică", "Noi am votat, tu ne-ai dezbinat", "DNA, fără cucuvea" - suflă în vuvuzele, huiduie şi scandează ”Demisia”, fiind a opta zi de proteste. Circulaţia rutieră a fost blocată la intersecţia dintre bulevardele Eroii Sanitari şi Gheorghe Marinescu. Aceasta este cea de a opta zi de proteste în faţa Palatului Cotroceni.

Recordul de participanţi la manifestaţia de la Cotroceni a fost puţin peste 2.000. Marţi, o parte a manifestanţilor au venit la protest cu autocare şi microbuze înmatriculate în judeţul Dolj. Miercuri seară, preşedintele Klaus Iohannis a mers în mijlocul protestatarilor, încercând să aibă un dialog cu ei. "Suntem cu toţii români", le-a spus manifestanţilor preşedintele Klaus Iohannis, care a stat acolo timp de câteva minute. Oamenii l-au huiduit şi i-au reproşat că a dezbinat ţara, strigând "Demisia". Ulterior, Iohannis a scris pe Facebook că înţelege să îşi exercite mandatul de preşedinte ascultând vocea tuturor românilor, indiferent de opţiunile lor şi că este "absolut firesc să existe diferenţe de păreri", fiind dreptul fiecărui cetăţean să-şi exprime convingerile paşnic şi civilizat.

Etichete: Bucureşti, proteste București, proteste cotroceni, proteste guvern

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE