ALEGERI LOCALE 2016. PSD şi UNPR au semnat protocolul. Ce prevede documentul UPDATEALEGERI LOCALE 2016. Liderii PSD şi UNPR, Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea, au semnat joi, protocolul de colaborare dintre cele două formaţiuni, după ce miercuri evenimentul a fost amânat. Protocolul prevede ca UNPR respinge modificarea legislatiei pentru revenirea la doua tururi pentru alegerea primarilor.

PSD si UNPR semneaza protocolul de colaborare
PSD şi UNPR semnează protocolul de colaborare

UPDATE Liderii PSD si UNPR au semnat protocolul de colaborare la alegerile locale.  Documentul are trei puncte. Primul se referă la la alegerile locale: cele doua partide lasa mana libera organizatiilor locale sa stabileasca aliante si colaborari, inclusiv pentru candidati unici si pentru majoritati locale si judetene. Al doilea vizează acordul pe cele doua tururi: PSD si UNPR resping modificarea legislatiei electorale in anul electoral, ceea ce inseamna ca UNPR va respinge proiectul liberalilor ce prevede alegerea primarilor in doua tururi de scrutin.  Al treilea punct - alegerile parlamentare: PSD si UNPR vor decide conditiile in care vor participa pe liste comune, dupa alegerile locale.

Întrebat, dupa semnarea protocolului, cum de a acceptat in final sa fie de acord cu un protocol care nu prevede locuri pe liste comune la parlamentare, Oprea a raspuns, porivit hotnews.ro "Intotdeauna UNPR a avut o relatie foarte serioasa si de cuvant cu PSD. Am stabilit ca si in functie de performanta noastra de la locale vom avea liste comune la alegerile parlamentare."

"Nici pentru PSD nu e trecut un numar de locuri eligibile. Am ajuns amandoi la concluzia ca daca vrem sa facem o intelgere serioasa nu are loc sa vindem pielea ursului din padure. Ne vom aseza la masa si vom face o analiza", a tinut Dragnea sa completeze.

Pe de alta parte, intrebat daca acum dupa semnarea acestui protocol se poate spune ca PSD si UNPR vor merge pe aceleasi liste la alegerile parlamentare, Dragnea a spus: "Da, putem spune. Protocolul este scris in romaneste".

ALEGERI LOCALE 2016. Semnarea protocolului va avea loc la ora 11,00, la sala grupului PSD din Camera Deputaților, potrivit Biroului de presă al social-democraților.

Documentul, care va fi semnat de președinții PSD și UNPR, Liviu Dragnea, respectiv Gabriel Oprea, privește colaborarea celor formațiuni în alegerile locale, votul într-un singur tur de scrutin și candidatura pe liste comune la alegerile parlamentare din această toamnă.

Conform proiectului de protocol, pentru alegerile locale din iunie 2016, PSD și UNPR convin să lase la dispoziția organizațiilor locale modalitățile concrete în care se stabilesc colaborări sau cooperări punctuale, inclusiv candidaturi pe liste comune pentru obținerea unui număr cât mai mare de voturi, precum și pentru constituirea de majorități locale și/sau județene. Totodată, PSD și UNPR resping categoric în anul electoral 2016 modificarea Legii pentru alegerea autorităților administrației publice locale, precum și a Legii privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților. "PSD și UNPR susțin inițierea unor dezbateri cu privire la întregul sistem electoral din România, începând cu noua legislatură a Parlamentului României 2016 — 2020", se arată în textul citat, scrie Agerpres.

ALEGERI LOCALE 2016. În ceea ce privește alegerile parlamentare din toamna anului 2016, proiectul de protocol prevede că, după încheierea alegerilor pentru administrația publică locală din iunie 2016, cele două partide vor aproba în forurile statutare ale fiecăruia un acord în care vor fi prevăzute condițiile cu privire la participarea în comun la parlamentare.

Protocolul, care încetează prin acordul părților, poate fi modificat sau completat numai cu acordul părților și intră în vigoare în momentul semnării de către parteneri.

Documentul convenit de cele două partide ar fi trebuit semnat miercuri, dar liderii PSD și UNPR au decis amânarea evenimentului. Miercuri, Senatul a votat solicitarea DNA privind încuviințarea urmăririi penale în cazul președintelui UNPR, Gabriel Oprea.

ALEGERI LOCALE 2016. "Au zis, până la urmă, că e totuși o zi complicată astăzi privind votul din Senat și să treacă acest vot și o să ne întâlnim astăzi după-amiază să stabilim exact data când o să semnăm. (...) Nu știu, poate a fost o decizie greșită, pe urmă s-a revenit și îl amânăm", a precizat Liviu Dragnea, după o ședință avută miercuri dimineața cu social-democrații.

Președintele UNPR, Gabriel Oprea, nu a dorit să comenteze miercuri amânarea semnării protocolului de colaborare cu PSD, precizând doar că este o zi specială pentru el. "Azi e o zi specială pentru mine", a spus Oprea, întrebat care sunt motivele amânării semnării protocolului de colaborare cu PSD.

Etichete: alegeri locale 2016, ALEGERI LOCALE 2016., protocol PSD UNPR, psd, UNPR

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE