Puiu Popoviciu, demolatorul din Kiseleff 39În bătălia pentru terenuri de pe Şoseaua Kiseleff, se pomeneşte, adeseori, numele lui Gabriel Aurel "Puiu" Popoviciu. Unul din terenurile vizate de acesta: suprafaţa de aproape 4.000 de metri pătraţi pe care s-a aflat fostul Restaurant al Casei Regale "Flora", demolat în 2010. Vecinii spun că firma omului de afaceri a pus la pământ Restaurantul Casei Regale şi le-a propus case în complexul rezidenţial pe care urma să-l construiască.

Puiu Popoviciu
Puiu Popoviciu
Foto: mediafax.ro

Pe 8 octombrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a stabilit că aprobarea de demolare a imobilului de la numărul 39, emisă de primarul general al Capitalei, Sorin Opres­cu, este ilegală. Până să se pună stăpânire pe terenul de sub casa aflată în sfera de protecţie a monumentelor istorice, timp de peste 20 de ani s-a dus o luptă acerbă.

Terenul şi fosta clădire regală deveniseră, în anii comunismului, magazin de protocol din care îşi făceau cumpărăturile numai angajaţii ambasadelor. După debarcarea lui Nicolae Ceauşescu, în decembrie 1989, casa şi magazinul au intrat în posesia Comaliment SA, societate de stat care deţinea spaţii comerciale în toată Capitala. Societatea a fost privatizată, iar printre membrii Consiliului de Administraţie îl regăsim, în anul 2002, pe Gabriel Aurel Popoviciu. Apoi, acţiunile au revenit mamei sale, Ligia, o femeie acum în vârstă de 82 de ani. Preşedinte al C.A. al Comaliment SA este Dragoş Alecsandrescu, prieten cu Puiu Popoviciu şi reprezentant legal al SC Herăstrău SA, despre care se spune, în mediul de afaceri, că e o altă firmă controlată din umbră de Popoviciu. Ambele firme figurează ca administratori la Băneasa Investiments SA, firma lui Popoviciu, implicată în scandalul schimbului de terenuri cu Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, caz cercetat de DNA, scrie evz.ro.

Firma Comaliment a stăpânit terenul şi imobilul de la Kiseleff 39 până în 2005, atunci când a fost desfiinţat punctul de lucru situat la acea adresă, deşi, cu şase ani înainte apăruseră primii proprietari. Este vorba despre Fritz Berndt Goebell, Rolf Ernst Krestel şi Helga Tudor. În istoricul proprietăţii, cei trei apar că au dobândit imobilul în baza Dispoziţiei Primarului Municipiului Bucureşti nr. 310/ 05.02.1998.

Ei au înstrăinat terenul abia în 2004, când au vândut drepturile litigioase lui Tanţi-Virginica Dumitrescu şi Adrian Ciorobea. Următorul an, în 2005, terenul a fost eliberat de Comaliment. Coincidenţă stranie, în acelaşi an, societatea obţinuse de la Primăria Capitalei un Plan Urbanistic Zonal (PUZ), necesar construirii de locuinţe, aşa cum susţine Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul. Lucru, probat cu Hotărârea Primăriei nr. 213 din 29 septembrie 2005 prin care s-a aprobat PUZ-ul cerut de Comaliment (figurează la poziţia 50).

În 2009, Tanţi-Virginica Dumitrescu şi Adrian Ciorobea au vândut jumătate din proprietate altor persoane apropiate lui Popoviciu: Sorin Creţeanu, Valentin Trandafir şi Horia Darius Ciocoiu. Conform contractului de vânzare-cumpărare autentificat la 15 octombrie 2009, fiecăruia dintre cei trei le-a revenit câte 2/12 din suprafaţă.

Dar plata pentru teren a fost făcută în întregime de Creţeanu, cu care vânzătorii aveau contract de asociere în participaţiune din 4 februarie 2005. Preţul tranzacţiei a fost de 1, 21 milioane de euro. Conform anunţurilor de mică publicitate, terenurile în zonă se vindeau şi cu 5.000 de euro metrul pătrat, astfel că un calcul simplu arată că valoarea de piaţă a terenului este de circa 10 milioane euro.

Personajele implicate în această afacere au strânsă legătură cu omul de afaceri Puiu Popoviciu, cel despre care se spune că a condus Comaliment încă de pe vremea în care era ginerele Ion Dincă, zis şi "Dincă- te- leagă", fost prim-vicepremier comunist, scrie evz.ro. Aceleaşi surse ale EVZ susţin că Popoviciu nu ar fi pierdut nici un moment controlul asupra terenului, cel puţin proprietarii jumătăţii de teren din Kiseleff 39 fiind, de fapt, oameni care să acopere o inginerie imobiliară.

De exemplu, Sorin Creţeanu deţine societatea Comnord şi este partener de afaceri cu Popoviciu. Firma acestuia, Băneasa Investment, şi cea a lui Creţeanu sunt asociate în Băneasa Rezidenţial SRL. Proprietarul Horia-Darius Ciocoiu este împuternicit legal al Germen Properties Limited, din Cipru, care deţine 42 la sută din acţiunile SC Herăstrău SA. Tot în firma Herăstrău, apare ca acţionar şi Galika Estates Limited, cu sediul în Nicosia. Ambele off-shoruri figurează ca asociaţi la Comaliment SA.

"Nu sunt persoana potrivită pentru detalii. Eu, personal, nu am avut ce vinde. Cred că este o confuzie. Nu sunt purtător de cuvânt al niciunui prieten sau partener", a declarat Gabriel Popoviciu pentru evz.ro.

Clădirea din Kiseleff 39 a dispărut. "Firma omului de afaceri Puiu Popoviciu a demolat casa în 2010. Să vedeţi cum cărau cu camioanele. Ce a fost aici!?", a spus un vecin sub protecţia anonimatului. Un altul e mult mai supărat: "Ne-au deranjat. Am reclamat la Poliţie, dar treaba oricum era aranjată, că erau oameni grei în spate. Ştiţi cine a fost în spate, cum nu ştiţi? Era Popoviciu şi încă doi. El ne-a zis că ne demolează şi pe noi şi construieşte un complex rezidenţial. Dacă aveam 100 de metri, ne dădea 110, dar trebuia să dispărem un an, cât construia. N-am fost de acord. Puiu Popoviciu a renunţat, era prea mare scandalul atuncea, a vândut-o. Dumitrescu Tanţi-Virginica? Noi n-o cunoaştem!".

Arhitectul şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, a explicat pentru EVZ că există o autorizaţie emisă în 2010 de către primarul general Sorin Oprescu, cu puţin timp înainte de expirarea PUZ-ului obţinut de Comaliment. Actul a fost prelungit, în 2011, tot de primarul Capitalei şi este valabilă până în decembrie 2012". Lucru imposibil dacă Direcţia de Cultură Bucureşti n-ar fi dat în aceeaşi zi, din 14 iulie 2010, şi avizul de demolare, dar şi autorizaţia de construcţie.

Etichete: Puiu Popoviciu

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE