Reacția MAE după ce Putin a anunțat că România s-ar putea afla în raza de acțiune a rachetelor rusePreşedintele rus a avertizat, sâmbătă, România şi Polonia că s-ar putea afla în raza de acțiune a rachetelor ruse. Ministerul de Externe a catalogat declarația drept o ameninţare la adresa securităţii regionale.

Vladimir Putin avertizeaza Romania
Vladimir Putin avertizeaza Romania
Foto: paginadebanci.ro

UPDATE 14.58: Ministerul de Externe a reacționat la amenințările președintelui rus, declarând că această pozitie relevă o "ignorare a situaţiei reale pe care atât România, cât şi aliaţii săi au explicat-o în repetate rânduri în ceea ce priveşte caracterul pur defensiv al sistemului de apărare antirachetă".

MAE sustine ca declaratia lui Putin ar putea fi, totodată, interpretată ca o ameninţare la adresa securităţii regionale.

"Reamintim şi cu această ocazie că prevederile Acordului bilateral dintre România şi SUA în domeniul apărării antirachetă reglementează cu stricteţe caracterul defensiv al sistemului de la Deveselu şi conformitatea acestuia cu prevederile Cartei ONU. MAE reiterează că acest sistem nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse sau a altui stat.", adaugă MAE.

Distorsionarea repetată a acestor realităţi nu face decât să menţină o atmosferă tensionată, în contradicţie cu spiritul de deschidere manifestat de România şi Aliaţii săi pe tema apărării antirachetă.
În plus, este surprinzătoare plasarea acestui subiect în cadrul regional de securitate, în condiţiile în care, sunt binecunoscute cauzele evoluţiilor preocupante din ultimii ani în materie de securitate regională.

Avertismentul vine pe fondul găzduirii elementelor sistemului antirachetă american,  considerat o ameninţare la adresa Moscovei, relatează Reuters, citat de mediafax.ro.

Putin a reiterat avertismentul asupra sistemului antirachetă din România, acuzând că deşi Moscova a solicitat în nenumărate rânduri că va lua măsuri represive în caz contrar, Washingtonul şi aliaţii săi au ignorat aceste avertismente.

În cursul acestei luni, sistemul antirachetă de la Deveselu a intrat în funcţiune, urmând ca şi în Polonia să aibă loc o operaţiune militară similară.

Etichete: Putin, rachete ruse

0/2 COMENTARII
alex
28 May 15:46
+0
VOTURI
-0
@ Maximus corect! nu e ca si cum am fi fost mai in siguranta sau lasati in pace daca nu s-ar fi construit scutul anti racheta.
Maximus
28 May 11:44
+0
VOTURI
-0
Oricum erau in raza de actiune a rusilor al caror dusman este lumea civilizata.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE