RADET a dat în judecată ANRE pentru preţul gigacaloriei. Miercuri, primul termen al procesuluiRADET şi Primăria Municipiului Bucureşti au dat în judecată ANRE pentru schimbarea modului de calcul al costului gigacaloriei. Primul termen de judecată pentru acţiunile în anulare este miercuri, 25 mai 2016.

RADET
RADET

RADET si Primaria Municipiului Bucuresti consideră că, în prezent, modalitatea de stabilire a costului unei Gigacalorii, precum si cea de distribuire a costurilor între cele doua forme de energie (electrica si termica) este incorecta si avantajeaza în mod nelegal si netemeinic energia electrica, se arată într-un comunicat al RADET.

Mecanismul de determinare a preturilor la energia termica si electrica în cogenerare, stabilit de Autoritatea Nationala de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), încalca cadrul legal aplicabil pentru stabilirea sau ajustarea pretului energiei termice si a bonusului prevazut de schema de sprijin pentru promovarea cogenerarii de înalta eficienta în România, se arată într-un comunicat RADET.

"În ultimii ani, legile care au reglementat domeniul energiei au avut o prevedere care vine si din directivele europene si care interzice subventia încrucisata la producatorii prin cogenerare de înalta eficienta, între partea de energie electrica si partea de energie termica. De aceea, am solicitat în instanta atât anularea celor doua ordine ANRE care stabilesc metodologia de calcul al tarifului la agentul termic, cât si a Hotarârii de Guvern 1215/2009 privind stabilirea criteriilor si a conditiilor necesare implementarii schemei de sprijin pentru promovarea cogenerarii de înalta eficienta pe baza cererii de energie termica utila. Cele doua ordine au articole care favorizeaza transferul costurilor de producere a energiei electrice doar catre costul de producere a energiei termice", a declarat Andreea Miu, membru al Consiliului de Administratie RADET Bucuresti.

Metodologiile indica existenta unei subventii încrucisate între energia electrica si energia termica, încalcându-se astfel prevederile legale care interzic acest gen de subventie.

"Preluarea unor costuri din zona energiei electrice pentru a le transfera în zona de productie a energiei termice, pentru a face competitiv pretul energiei electrice pe piata, poarta în limbaj uzual denumirea de «subventie încrucisata» care este interzisa de legea româna, dar mai ales de directivele europene. Ordinele ANRE contestate de RADET, respectiv nr. 3/2010 si 15/2015, încalca numeroase principii: cel al transparentei preturilor si costurilor utilizate în stabilirea acestora, cel al dreptului la informare, al accesibilitatii pretului pentru consumatori, al protejarii interesului public si pe cel al protectiei consumatorilor. Nu în ultimul rând, aceste prevederi au ca efect impunerea unor clauze abuzive în raporturile contractuale dintre RADET si ELCEN", a mai spus membrul CA.

Daca instanta va admite actiunile formulate de RADET si Primaria Municipiului Bucuresti, pretul final platit de catre consumator ar fi mai mic.

Primul termen de judecata pentru actiunile în anulare este miercuri, 25 mai 2016.

Etichete: ANRE, gigacalorie, preţ gigacalorie, Primăria Bucureşti, RADET

0/2 COMENTARII
Ultimele zcivniri ale activistilor de partid
24 mai 18:54
+0
VOTURI
-0
@agm:
Sunt doar ultimele zvicniri ale Conducerii numite politic care SUFOCA RADET. Nemernicii sunt disperati ci impreuna cu Sindicatul nu stiu ce sa mai faca inainte de alegeri. Urmeaza iar miting o saptamana, anunturi fantasmagorice si altele...
agm
24 mai 16:37
+0
VOTURI
-0
Habar n-am cine are dreptate si nici ca-mi pasa.
Presupunand insa ca RADET are dreptate si ANRE a facut jocul unor "baieti destepti", de ce naiba au asteptat atat sa reactioneze? Adica, ei contesta un ordin din 2010, actualizat iar in 2015... Le-a luat 6 ani de zile sa-si dea seama ca e ceva in neregula?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE