RADET, avertizare pentru cei cu centrală de apartament: Poate exploda și veți plăti taxă de mediuÎn condițiile în care, legal, debranșarea de la sistemul centralizat de încălzire este încă posibilă, RADET a publicat un material informativ în care arată costurile cu încălzirea în sistem centralizat comparativ cu cele ale unei centrale de apartament pe gaze. Potrivit regiei, la "centralizat" este mult mai ieftin și mai ecologic, ba chiar cei cu centrală se supun riscului de explozie și ar putea plăti în curând și taxe.

Radet
Radet

RADET a făcut calculele cu încălzirea pentru o temperatură interioară de 20 de grade. Regia amintește că prețul gigacaloriei livrate centralizat, subvenționat, este de 163 de lei pentru populație, indiferent de consum.

RADET spune că un apartament cu două camere consumă 6,12 Gcal/an, unul de trei camere 8,22 GCal/an, iar unul de patru camere 10,52 Gcal/an, pentru acea temepratură interioară de 20 de grade.

Iată calculele:

Pentru două camere, încălzirea costă, la RADET, 998 de lei pe an. Pentru același apartament, încălzit cu centrală pe gaze, RADET a calculat un cost al gigacaloriei de 355,74 lei, deci rezultă un cost de 2.177 de lei pe an.

Pentru trei camere, încălzirea costă, la RADET, 1.340 de lei pe an. Pentru același apartament, încălzit cu centrală pe gaze, RADET a calculat un cost al gigacaloriei de 331,32 lei, deci rezultă un cost de 2.723 de lei pe an.

Pentru patru camere, încălzirea costă, la RADET, 1.715 de lei pe an. Pentru același apartament, încălzit cu centrală pe gaze, RADET a calculat un cost al gigacaloriei de 331,32 lei, deci rezultă un cost de 3.485 de lei

Pe lângă faptul că ar fi mai ieftin la centralizat, RADET spune că ar fi și mai sigur și mai eficient decât centrala murală.

Iată motive invocate pro-RADET și anti-centrală, invocate de regia de termoficare din București:

Sistemul centralizat:

Este sigur în exploatare și are durată de viață de peste 30 de ani

Este independent din punct de vedere al combustibilului folosit. Poate funcționa atât cu gaze naturale, cât și cu păcură, surse neconvenționale

Este ecologic și mai puțin agresiv din punct de vedere al protecției mediului

Lipsesc accizele de mediu

Atitudine prietenoasă față de mediu și resursele energetice

Se reduc cheltuielile individuale, în funcție de venit, prin acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinței.

Centrala de apartament:

Centralele termice pe gaz au o eficiență energetică inferioară sistemului centralizat la consumul de combustibil

Are durata de viață limitată (circa 10 ani)

Inflexibilitate la termenele de plată și la cea mai mică întârziere se face deconectarea. Fiecare reconectare se face contra cost

Necesită supraveghere permanentă și nu prezintă siguranță în exploatare. Există riscul de explozie

Nu respectă gradul de noxe eliberate în atmosferă și consecința va fi iminenta introducere a plății Taxei de Mediu.

Puteți vedea infograficul realizat de RADET AICI.

Etichete: anunt radet, centrale de apartament, RADET

0/1 COMENTARII
Călugărul Vasile
12 Aug 17:55
+0
VOTURI
-0
Probabil cei de la radet sunt foarte cinici. În sectorul 6,zona Veteranilor, am avut apă caldă două zile în ultimele 15 zile. Iar acum este iar oprită. Toamna, căldura pornește după aproximativ o lună de frig, iar primăvara este oprită cu vreo lună înainte de venirea vremii calde. Așa că nu ascultați elucubrațiile lipsite de onestitate ale acestui articol. Cât, când, unde puteți, montați o centrală de apartament. Fiecare poveste din articolul acesta poate fi demontată ușor, de exemplu, pentru scurgeri de gaze sunt diverse dispozitive de alertă. Dar tehnologia anului 2019 este un mister pentru toți angajații radet. A, să nu uit. Ca să vină apa caldă, aveți de așteptat câteva minute dimineața sau noaptea. Altă minune a tehnicii radet!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h