RADET: Introducerea unei taxe de mediu pentru centrala termică este INEVITABILĂRADET susţine că introducerea unei taxe de mediu pentru deținătorii de centrale termice individuale este iminentă. Regia a realizat un studiu, din care reiese că încălzirea centrală ar fi semnificativ mai avantajoasă. Potrivit reprezentanţilor RADET, centralele de apartament "nu respectă gradul de noxe eliberate în atmosferă" și "consecința va fi iminenta introducere a plății taxei de mediu".

RADET: Introducerea unei taxe de mediu pentru centrala termica e INEVITABIL
RADET: Introducerea unei taxe de mediu pentru centrala termică e INEVITABIL
Foto: instalatiibtg.ro

Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București a anunțat că a efectuat un studiu comparativ între costurile pentru consumatori ale sistemului centralizat de încălzire din Capitală și cele presupuse de o centrală termică de apartament, iar concluzia principală a studiului, că încălzirea centrală este semnificativ mai avantajoasă.

Studiul se bazează inclusiv pe premisa "iminenței"introducerii unei taxe de mediu pentru deținătorii de centrale termice individuale, informează profit.ro.

Potrivit RADET, "în ceea ce privește studiul comparativ între sistemul centralizat de termoficare și centrala termică de apartament, acesta demonstrează că în municipiul București se recomandă și chiar impune folosirea încălzirii centralizate, având în vedere motive de ordin social, economic și al protecției mediului. Astfel, sistemul centralizat de termoficare este sigur în exploatare și are o durată de viață de peste 30 de ani, este independent din punct de vedere al combustibilului folosit și poate funcționa atât cu gaze naturale, cât și cu păcură și alte surse neconvenționale. Nu în ultimul rând, este ecologic, lipsesc accizele de mediu și are o atitudine prietenoasă față de mediu și resursele energetice".

Astfel, RADET susține că centralele de apartament "nu respectă gradul de noxe eliberate în atmosferă și consecința va fi iminenta introducere a plății taxei de mediu", în timp ce, în cazul sistemului de încălzire centrală, "lipsesc accizele de mediu".

Contactat de HotNews.ro, seful consiliului de administratie al RADET spune ca taxa de mediu este deocamdata la nivel de discutie, neexistand un proiect de lege in acest sens, insa pe principiul "poluatorul plateste" o taxa de mediu va fi impusa si la centralele termice de apartament.

"Exista o discutie in acest sens in mai multe medii. Nu pune RADET aceasta taxa, fiindca nu are treaba, dar se discuta despre introducerea ei. In Bucuresti avem 400.000 de centrale termice de apartament. Daca vrem sa reducem amprenta de CO2 trebuie sa taxam toti poluatorii. Emisiile de la o centrala termica pe an sunt echivalente cu emisiile de la o masina cu mortor de 1.000 cm cubi. CET-urile deja platesc taxe in acest sens", a explicat Gabriel Dumitrascu pentru HotNews.ro.

La conferința de presă de miercuri, reprezentanții RADET au împărțit "fluturași" în care sunt prezentate, comparativ, avantajele sistemului centralizat de încălzire față de varianta centralei termice de apartament, inclusiv în privința costurilor pentru consumatori.

RADET a anunțat că dorește să înființeze 21 de zone unitare de încălzire și cinci surse noi de generare a energiei termice.

 

 

 

Etichete: centrala apartament, centrală termică, RADET

0/13 COMENTARII
Jianu Ion
11 Apr 12:57
+0
VOTURI
-0
Romanii se cred in continuare in comunism. De aia ei nu vor sa plateasca taxe nici pe mediu, nici CAS taxa de spitale, nici nimic. Dupa aceea se plang ca n-au spitale, caci despre poluare oricum nu ii intereseaza. La mare de la ora 08.30 dimineata nu se mai poate intra in apa, ca vin dinspre stabilopozi rahatii cu catarg de la cei care au dormit pe plaja si au avut scaunul de dimineata. Cand vom afla ca cel putin de 10 ani de zile suntem in plin capitalism, poate atunci o sa incepem si noi sa incercam sa-i ajungem din urma pe aia din "tarile civilizate". Pana atunci o sa traim necivilizat, asa cum suntem obisnuiti noi.
gabi
08 Apr 09:52
+0
VOTURI
-0
mai nene vitelariu, uiti cand lucrai pe la fel de fel de firme si sustineai cat de bune sunt centralele termice de apartament si cat de naspa e radetul? uiti cand erai pe la energi-co mare director si urlai la angajati ca la niste jeguri de oameni? nu stiu cine te crezi tu sa iti dai cu parerea despre centralele de apartament . tu sa iti dai cu parerea de ce nu reusiti sa fiti profitabili, de ce aveti 6000 angajati , de ce instalatiile sunt vechi si nu va mai saturti de furat ca de asta nu aveti bani de inlocuit vechiturile astea . asta trebuie sa te intrebi tu . restul ca polueaza sau nu e treaba ministerului mediului si nu a ta . tu vezi cum reusesti sa furi incontinuare pentru binele bucurestenilor si cum reusesti sa mai angajezi inca vreo 3000 de oameni ca sa mergeti cu pierderile tot inainte .
RADET
08 Apr 07:53
+0
VOTURI
-0
Decaderea si disparitia RADET este inevitabila si asta ii sperie pe mafiotii din conducere. Li se cam clatina fotoliile incalzite. Constrangerile de pe vremea comunismului incep sa dispara incet-incet iar oamenii sunt liberi sa aleaga. Si este clar ca vor alege independenta, flexibilitatea, disponibilitatea si costurile reduse ale unei instalatii individuale. Care o fi prost sa-si permita o centrala individuala si sa ramana pe RADET ca sa astepte 30 de minute dimineata sa vina apa calda si apa rece scursa sa-i fie taxata drept calda?
Trransilvanistanu' gol
07 Apr 20:42
+0
VOTURI
-0
Triplu-zetule, mentalitatea nu e in Bucuresti, ci chiar in Trransilvanistan. Voi sunteti aia care comentati de rromanicam bucurestistan si de cat de avansati sunteti voi in trransilvanistanu' vostru. Aveti probleme mari daca numai la asa ceva va ganditi tot timpul.

Cat despre statistica ta, da-mi si un link serios ca sa te cred. Cuvantul tau nu face nici cat o ceapa degerata.
In plus, vorbeai despre Europa in care nu mai exista sisteme centralizate de incalzire? Date despre asa ceva ai?
Si ce-mi poti spune despre mandria lumii, trransilvanistan, in care edilii unui oras au decis continuarea furnizarii caldurii? Hai, zi-mi de civilizatia europeana...

Cat despre taxa pe centrale, e veche de cand lumea. Astia si-au adus aminte de ea acum ca e campanie...
zzz
07 Apr 20:30
+0
VOTURI
-0
Eu vorbeam asa de bucuresti strict referitor la mentalitatea vis-a-vis de problema asta. Din romania mai sunt doar 67 de orse din 320 care au sistem centralizat. in alea 67 de orase mai mult de jumatate din locuitori sunt debransati. Pui la toata tara impozit suplimentar ca asa vor unii din blocurile vechi din bucuresti????
Trransilvanistanu' gol
07 Apr 20:20
+0
VOTURI
-0
Si apropo de "cilivizatia trransilvanistana", triplu-zetule. Imi spui si mie ce civilizat e orasul din Trransilvanistan, Arad, care inca mai livreaza caldura populatiei pentru ca asa au hotarat consilierii locali? Si doar vorbim de Trransilvanistan, etalonul universal de civilizatie, nu de inapoiatii de bucuresteni...
Parerologu Cris
07 Apr 20:11
+0
VOTURI
-0
Cris, diferenta e ca CET Sud Vitan polueaza in afara orasului, pe cand centrala de apartament polueaza sub geamul meu.
In rest, campanie electorala, asa cum mai observa cineva pe aici.
Trransilvanistanu' gol
07 Apr 20:07
+0
VOTURI
-0
zzz, inapoiat esti tu cu tot trransilvanistanu' tau... In Bucuresti s-or inventat robinetii de calorifere, asa ca ala de vrea 19 grade isi poate inchide caloriferul lui, nu tot blocul. Dar ce sa-i explic prostului, care e si fudul pe deasupra?
Meri tu-napoi in "Cluju tau fain" si nu mai comenta de orase in care esti doar chirias. Bine?
zzz
07 Apr 19:08
+0
VOTURI
-0
Sigur...is orase civilizate in singura zona europeana a rromanicii ( Transilvania) care nu mai au centrale de oras....sigur pui la tot orasul taxa? Hai , sa fim seriosi...daca bucurestistanu' a ramas inapoiat cu sistem centralizat aia nu inseamna ca trebuie sa devina o moda. Daca eu vreau doar 19 grade iarna cum sunt in toata europa civilizata de ce trebuie sa suport sa am 25 de grade cand baga aia cat vor? Inapoiati sunteti, ma in orasu' asta!
Florin
07 Apr 17:26
+0
VOTURI
-0
O masura excelenta, tot opincarul si-a pus centrala proprie, adevarate bombe. Discutii in bloc, debransari, certuri pe caldura facuta de tevile RADET care trec prin apartamentele "debransatilor". De asemenea si "repartitoarele" sunt alt smen pentru a jupui oamenii. Eu locuiesc intr-o garsoniera in sectorul 6 si am platit iarna asta in jur de 70-80 de lei pe luna caldura si am avut caldura de am dormit in pantaloni scurti si tricou, ba mai trebuia sa deschid geamul ca muream de cald. Fara repartitoare, fara centrala, fara vrajeala.
Cris
07 Apr 13:57
+0
VOTURI
-0
E vrajeala curata sa sustii ca o centrala de apartament polueaza, pe fiecare gigacalorie produsa, mai mult decat CET Sud Vitan care e un adevarat furnal. Hai sa fim seriosi mai... suntem luati de prosti sau ce ?
Dorel
07 Apr 13:52
+0
VOTURI
-0
Evident ca RADET isi lauda sistemul centralizat. Se astepta cineva sa nu faca asta?
Restul , insa, e campanie electorala.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE