RADET vrea să creeze 5 surse noi de generare a energiei termice și 21 de zone de încălzireRADET anunță că dorește să înființeze 21 de zone unitare de încălzire și cinci surse noi de generare a energiei termice.

RADET vrea sa creeze 5 surse noi de generare a energiei termice si 21 de zone de incalzire
RADET vrea să creeze 5 surse noi de generare a energiei termice și 21 de zone de încălzire
Foto: rfi.ro

O reformă a conceptului de alimentare cu energie termică în București, care ar presupune crearea a 21 de zone unitare de încălzire și a cinci surse noi de generare a energiei termice, a fost prezentată, miercuri, de președintele CA al RADET, Gabriel Dumitrașcu.

El a susținut că prin construirea acestor cinci centrale, în zona de nord a Capitalei, în Colentina, Titan, zona Ștefan cel Mare și Rahova, costurile de transport s-ar reduce anual cu 200 de milioane de lei, de la cele 295 de milioane de lei care se cheltuie în prezent. Dumitrașcu a estimat că realizarea acestor centrale ar costa în jur de 100-120 de milioane de euro.

"Dacă astăzi s-ar da autorizația de construcție pentru una dintre cele cinci surse noi, vă garantez că în 16 luni, ea ar fi pusă în funcțiune. Dacă vrem ca iarna 2017-18 să ne prindă în alte condiții, încă din această vară ar trebui să apară acele autorizații de construcție pentru cele cinci surse noi de producție", a mai precizat președintele CA al RADET.

Dumitrașcu a estimat că schimbarea sistemului de termoficare a municipiului București ar putea totaliza costuri de 800 de milioane — 1 miliard de euro.

"Această reformare şi regândire a întregului concept de alimentare cu energie termică în sistem centralizat este echivalentul unui nou sistem de management al performanţei. Este vorba de trecerea spre un nou sistem de management de termoficare centralizat. El a fost gândit pentru o structură adaptată condiţiilor actuale ale economiei de piaţă, pentru a putea face trecerea de la o organizare de tip „arhaic" şi pentru că, în condiţiile în care se află azi regia este foarte greu să faci performanţă pe "întreg". Mai ales când pentru acel "întreg", investiţiile au lipsit mai bine de 25 de ani", a declarat Gabriel Dumitraşcu, Preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al RADET.

Potrivit preşedintelui CA, printre principalele beneficii ale noului sistem centralizat se află reducerea pierderilor de căldură din cadrul sistemului, a consumurilor specifice de combustibil si energie şi implicit a costurilor de producere a energiei.

Etichete: incalzire radet, RADET

0/4 COMENTARII
praduitor mirela
07 Apr 14:50
+0
VOTURI
-0
La RADET maistrii ar trebui sa spuna daca mai smecheresc contorii ca sa iasa cu pierderi zero pe punctele termice si sa nu le taie din salarii. Pe baza acelor pierderi raportate mai departe de sefii lor directi (majoritatea sunt facuti cu porcul si cu damigeana), primaria sustine ca trebuie facute investitii pentru ca sunt pierderi mari in reteaua RADET si ca trebuie dati bani ca sa repare tevile si sa schimbe tot sistemul de termoficare a capitalei.
TTETKO
07 Apr 13:03
+0
VOTURI
-0
@Goa: Nu numai pierderile din retea raportate de RADET sunt false, ci si baza materiala mijloace fixe care alcatuieste valoarea de inventar a RADET in cazul privatizarii sau scoaterii la licitatie in vederea valorificarii acestuia de catre proprietarul care este PMB. Multi din RADET stiu bine lucrurile astea, fara sa mai fie nevoie sa stau sa desenez eu pe aici pentru astia ca tine, gen! Pa, pa
Goa
06 Apr 20:21
+0
VOTURI
-0
Pai dovedeste ca-s false, Teteo...
TETKO
06 Apr 16:32
+0
VOTURI
-0
Presedintele CA al RADET, Gabriel Dumitrascu, el oricum nu este de meserie. Sistemul de termoficare comunist, asa cum era el, a fost mostenit cu majoritatea CET-urilor construite la marginea capitalei, poluarea gazelor de ardere de la cosurile centralelor fiind deci scoasa din oras. De aceea, inlocuirea actualului sistem de termoficare cu centrale zonale sau individuale, presupune introducerea poluarii in oras. Dumitrascu vrea sa faca noi 5 centrale, unde?! In oras? Cu centralele vechi ce face, le baga in conservare, le dezafecteaza, stiut fiind ca in ele s-au facut investitii masive in modernizari, inlocuirea cazanelor, automatizari etc.? A doua mare problema este ca, majoritatea acestor masuri care se doresc a fi luate se bazeaza pe raportarile pierderilor din retea transmise de RADET. Aceste raportari sunt false (pot dovedi acest lucru)! Cei de la RADET daca sunt specialisti in ceva, sunt specialisti in raportari false, ei utilizand aceasta practica inca dinainte de 1990. Noi intelegem ca disperarea PNL e mare pentru ca le trebuie bani pentru campaniile electorale care bat la usa, dar chiar asa?! P.S. Toti sustin ca sistemul de termoficare a capitalei mostenit de la comunisti este prost, dar ei nu reusesc nici sa il intretina! (Nicu Ceausescu: "Nici in 20 de ani nu veti reusi sa zugraviti ce a construit tata!").

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE