RAPORT FINAL INCENDIU #COLECTIV. Substanţele toxice NU au declanşat incendiulSpecialiştii de la INSEMEX Petroşani, cei de la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice şi chimiştii de la Universitatea Bucureşti au tras concluziile în expertiza cerută de procurori, astfel că raportul final privind incendiul din Club #Colectiv din 30 octombrie 2015 este acum gata. 

RAPORT FINAL INCENDIU #COLECTIV. Substantele toxice NU au declansat incendiul
RAPORT FINAL INCENDIU #COLECTIV. Substanţele toxice NU au declanşat incendiul

În raportul obţinut de Digi24 scrie că substanţele toxice depistate în aerul din clubul #Colectiv NU au contribuit la declanşarea incendiului. În plus, viteza de propagare a flăcărilor a fost mai mare decât stabiliseră specialiştii de la Petroşani.

În raport se arată că artificiile erau poziționate prea aproape de stâlpul antifonat.

Astăzi era termenul limită impus de procurori pentru finalizarea acestui raport. Cele trei instituții redactaseră deja câte un raport cu cauzele incendiului, dar procurorii au cerut un supliment de expertiză, cel care a fost predat astăzi.

Au fost luate probe de aer, la 40 de zile după producerea incendiului din clubul Colectiv, iar procurorii nu erau foarte lămuriți dacă substanțele respective, substanțe toxice, au contribuit sau nu la producerea incendiului.

Raportul final arată că substanțele care existau în aer nu ar fi putut să contribuie la declanșarea acestui incendiu. De asemenea, au existat semne de întrebare cu privire la viteza de propagare a flăcărilor. Specialiștii INSEMEX stabiliseră în raportul lor că viteza de propagare a flăcărilor a fost de 2,3 metri pe secundă, iar cei de la Institutul Național de nu au tras nicio concluzie cu privire la viteza de propagare a focului.

Raportul final a stabilit că viteza cu care s-a deschis focul a fost de 3,5 metri pe secundă, mult mai mare decât cea stabilită inițial.

De asemenea, experții arată că artificiile care au fost montate în clubul Colectiv nu au fost poziționate corect. În primul rând, acestea erau destinate strict spațiilor deschise. În plus, au fost poziționate mult prea aproape de stâlpul care nu era ignifug. Ar fi trebuit să existe cel puțin cinci metri între artificii și stâlp.

Citeşte şi Procurorii cer o nouă expertiză: "Neconcordanțe în rapoartele despre tragedie"

Procurorii cer o nouă expertiză în cazul incendiului din clubul Colectiv. Anchetatorii susţin că cele trei rapoarte, realizate până acum despre tragedia din seara de 30 octombrie 2015, conţin neclarităţi şi generează confuzii.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au solicitat efectuarea unui supliment de expertiză în dosarul incendiului de la Colectiv.

Potrivit unor surse judiciare, citate de Agerpres, procurorii cer un supliment de expertiză deoarece există neconcordanțe și anumite neclarități în rapoartele de expertiză întocmite de Institutul Național de Expertize Criminalistice (INEC) și INSEMEX Petroșani cu privire la tipul de artificii folosit în club și viteza de propagare a flăcărilor.

#COLECTIV. Raportul Guvernului, CONTESTAT de DSU. Raed Arafat, la Guvern pentru discuţii

Raed Arafat contestă o parte dintre neregulile semnalate în raportul Corpului de control al premierului privind tragedia din #COLECTIV. În punctul de vedere transmis Guvernului, Departamentul pentru Situații de Urgență susține că multe aspecte din raport nu corespund cu informațiile existente la nivelul structurii și conțin recomandări ce nu concordă cu diferite acte normative sau care reglementează proceduri naționale ori internaționale.

Conform expertizei întocmite de INSEMEX Petroșani, incendiul izbucnit la clubul Colectiv în seara zilei de 30 octombrie 2015 a durat 153 de secunde, iar principala cauză care a dus la propagarea cu rapiditate a flăcărilor a fost materialul folosit la antifonarea sălii, respectiv spuma poliuretanică.

Specialiștii susțin că spuma poliuretanică este un material periculos, din cauza ușurinței cu care se aprinde, a combustibilității ridicate și a toxicității mari a gazelor de ardere produse. Spuma poliuretanică se descompune în general la 180 de grade Celsius și la aproximativ 300 se autoaprinde. În clubul Colectiv, temperatura a ajuns la peste 600 de grade Celsius, iar la nivelul tavanului au fost peste 1.000 de grade.

Pe de altă parte, conform expertizei tehnice întocmite de un specialist în construcții, în clubul Colectiv au fost folosite materiale ușor inflamabile în momentul în care a fost construit tavanul fals, "ventilațiile, atât pentru aportul de aer proaspăt, cât și pentru exhaustarea celui viciat nu sunt poziționate corespunzător", iar "instalațiile electrice dispuse pe sub panta din lemn sunt neconforme".


Patronii clubului Colectiv scapă de arestul la domiciliu. Decizie definitivă

Tribunalul București a respins definitiv cererea Parchetului General de prelungire cu 30 de zile a măsurii arestului la domiciliu pentru patronii clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu. Cei trei vor fi judecaţi sub control judiciar.

În plus, numărul căilor de acces pentru spații publice aglomerate trebuia să fie minimum două, însă la clubul Colectiv exista doar una utilizabilă, dar și aceasta neconformă.

Raportul corpului de control al premierului, în cazul incendiului de la clubul Colectiv din Capitală, a arătat că intervenția de urgență în urma acestei tragedii a fost o acțiune necoordonată și cu elemente de improvizație ale autorităților.

În document se arată că „intervenţia de urgenţă în urma incendiului de la clubul Colectiv din Bucureşti din seara de 30 octombrie 2015 a fost în mare marte o acţiune necoordonată, cu elemente de improvizaţie a autorităţilor, aspect cauzat în principal de lipsa de exerciţii în caz de urgenţe majore, neconcordanţe în legislaţie şi baza materială deficitară". În privinţa activităţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) condus de Raed Arafat, raportul Corpului de Control spune că „a manifestat deficienţe".

Lucrările la proiectul "Memorial Colectiv" din Parcul Lumea Copiilor, SUSPENDATE

Primăria Sectorului 4 anunță că a oprit lucrările de amenajare peisagistică din Parcul Lumea Copiilor şi suspendarea conducerii Direcţiei Administrare Parcuri şi Zone de Agrement Sector 4, care s-a ocupat de acest proiect. Proiectul presupunea și ridicarea "Memorialului Colectiv", contestat de societatea civilă, care a și anunțat un protest împotriva lui, pe 9 aprilie. Totodată, Primăria Capitalei a anunţat că în parcul cu pricina nu pot fi amplasate opere de artă.

Etichete: #Colectiv, incendiu, raport final incendiu club #Colectiv

0/2 COMENTARII
DAN
02 Apr 08:03
+0
VOTURI
-0
Amin . Numai ca "fraierii" aceia sunt criminali. O sa dureze inca UN AN pana se iau masuri impotriva lor.....
Dupa parerea mea acestia sunt :
1. membrii (supravietuitori) ai formatiei; au comandat artificii...
2. artificierii
3. patronii colectiv ; nu i-a interesat ce fac cei mai de sus
4. autoritatile; au permis celor de mai sus sa faca ce vor....
Cris
01 Apr 17:19
+0
VOTURI
-0
Bravo mah! De ce era nevoie de un raport savant ca sa va dati seama ca artificiile au "declansat" incendiul si materialele au contribuit la propagarea incredibila si criminala a focului precum si la intoxicarea victimelor ????

E logic ca focul a pornit de la artificiile montate de fraierii aia in club. Materialele au contribuit la dezastru, nu au declansat incendiul... Nici benzina nu se aprinde singura, daca nu scaperi un chibrit.

Sunteti destepti ca o gaina cheala.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE