Raport MCV. Parlamentul, criticat că protejează corupţii. Ponta şi Tăriceanu, acuzaţi de presiuniUPDATE Comisia Europeană a publicat, miercuri, raportul privind măsurile întreprinse de România în ceea ce privește reforma sistemului judiciar și combaterea corupției, în cadrul Mecanismului de cooperare și de verificare (MCV). În document este criticată din nou activitatea Parlamentului şi sunt evidenţiate rezultatele obţinute de DNA şi ANI. De asemenea, în raport se face referire la numărul mare de atacuri ale politicienilor la adresa independenţei justiţiei, în acest sens fiind menţionaţi fostul premier Victor Ponta şi şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Totodată sunt semnalate presiunile făcute asupra CCR.

Raportul MCV pentru Romania, publicat astazi (Foto dcnews.ro)
Raportul MCV pentru România, publicat astăzi (Foto dcnews.ro)

UPDATE Rapoartele recente privind MCV au subliniat rolul instituțiilor-cheie ale magistraturii – Înalta Curte de Casație, Ministerul Public și Direcția Națională Anticorupție, precum și Consiliul Superior al Magistraturii – în ceea ce privește consolidarea credibilității și a profesionalismului sistemului judiciar prin obținerea, în timp, a unor rezultate solide, scrie romaniatv.net.  

Raportul MCV complet poate fi consultat aici. 

Raportul MCV care va fi publicat miercuri va saluta continuitatea în lupta anticorupţie, dar va atrage atenţia asupra votului din Parlament în privinţa cererilor privind imunitatea parlamentară, conform unor surse EurActiv.

Raportul Mecanismului de Cooperare si Verificare pentru 2015 se publica astăzi. Comisia Europeană va arăta ce progrese a făcut ţara noastră dar şi Bulgaria, mai ales în domeniul justiţiei, precum şi la ce capitole mai au de lucru cele două ţări. Oficialii de la Bucureşti se aşteaptă la un raport bun.

Autorii raportului apreciază faptul că lupta anticorupţie este puternică în România, dar ca şi anul trecut sunt critici la adresa Parlamentului în ceea ce priveşte neridicarea imunităţilor la cererea DNA, în 2015.

Raportul va fi pozitiv, la fel ca şi precedentul, din 28 ianuarie 2015, care a consemnat progresele înregistrate de România, precizând că trebuie menţinut consensul în ceea ce priveşte reformele, scrie euractiv.ro.

Daca se confirma, ar fi pentru al treilea an consecutiv cand tara noastra primeste o monitorizare pozitiva. În anii trecuţi, cele mai mari critici ale experţilor s-au îndreptat către apărarea penalilor din legislativ.

De raportul MCV ar putea depinde o eventuală schimbare a poziției Germaniei față de aderarea României la Schengen, în măsura în care extinderea spațiului european de liberă circulație rămâne de actualitate. Mecanismul de Cooperare şi Verificare reprezintă un proces de verificare regulată a progreselor pe care România şi Bulgaria le înregistrează în reforma sistemului judiciar şi în combaterea corupţiei şi crimei organizate, scrie realitatea.net

Etichete: raport MCV, România

0/1 COMENTARII
ilie
27 Jan 09:41
+0
VOTURI
-0
Si pe cine mai intereseaza raportul lor? Schengenul e deja istorie. Who gives a shit on it?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE